20.8 C
Chania
Thursday, April 18, 2024

Σωματείο Εργαζομένων Πα.Γ.Ν.Η.: Καταρρέει η φούσκα του «επιχειρησιακού σχεδιασμού» για τον εμβολιασμό

Ημερομηνία:

Με ανακοίνωσή του το Σωματείο Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ εκφράζει τη θέση του σχετικά με τον επιχειρησιακό σχεδιασμό για τον εμβολιασμό όπως εξελίσσεται στην Κρήτη:

Με το «καλημέρα» καταρρέει η φούσκα του «επιχειρησιακού σχεδιασμού» της κυβέρνησης για τον εμβολιασμό. Μετά τις καθυστερήσεις και τις αναβολές στους εμβολιασμούς των υγειονομικών, προκύπτουν πλέον τεράστια εμπόδια και στον εμβολιασμό των ηλικιωμένων, εξαιτίας της ουσιαστικής ανυπαρξίας δημόσιας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Ήδη από την πρώτη μέρα λειτουργίας της πλατφόρμας για τα εμβόλια και την έναρξη της διαδικασίας για τα ραντεβού των ηλικιωμένων άνω των 85 ετών, αποκαλύφθηκε ότι πάρα πολλοί άνθρωποι αυτής της ηλικίας, με σοβαρά προβλήματα μετακίνησης και επιβαρυμένη υγεία, καλούνται να ταξιδέψουν μέχρι και δεκάδες χιλιόμετρα ή ακόμα και από νησί σε νησί προκειμένου να μπορέσουν να εμβολιαστούν!

Αναδεικνύεται η ανυπαρξία ανεπτυγμένων και στελεχωμένων δημόσιων μονάδων ΠΦΥ που να αγκαλιάζουν όλο τον πληθυσμό και όλες τις περιοχές της χώρας και επιβεβαιώνεται αυτό που από την πρώτη στιγμή τονίζαμε, ότι αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα ουσιαστικής ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος Υγείας, και η πανδημία δεν θα αντιμετωπίζεται και ο εμβολιασμός θα υπονομεύεται.

Με αντίστοιχη ταχύτητα καταρρέει και το κυβερνητικό παραμύθι για τα «1.018 εμβολιαστικά κέντρα», που θα διενεργούσαν πάνω από 2 εκατομμύρια εμβολιασμούς το μήνα. Πηγές του υπουργείου Υγείας έκαναν λόγο για μόλις 144 εμβολιαστικά κέντρα σε Κέντρα Υγείας, που θα τεθούν σε λειτουργία από 20 Γενάρη και θα προστεθούν στα εμβολιαστικά κέντρα των νοσοκομείων. Αντί η κυβέρνηση να φροντίσει άμεσα για την ανάπτυξη και πραγματική στελέχωση όλων των εμβολιαστικών κέντρων, για να διευκολυνθεί ο εμβολιασμός και να αντιμετωπιστούν σε ένα βαθμό προβλήματα όπως αυτά που επισημαίνονται παραπάνω, από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας αναφέρεται προκλητικά ότι «ο αριθμός αυτός θα αυξάνεται σταδιακά, σύμφωνα με το σχεδιασμό μας, με βάση τον διαθέσιμο αριθμό εμβολίων».

Ακόμα και στην κρίσιμη διαδικασία του εμβολιασμού η κυβέρνηση κινείται με τη λογική «κόστους – οφέλους», με τα ελάχιστα δυνατά για την κάλυψη των λαϊκών αναγκών, με την ίδια «πυξίδα» με την οποία εν μέσω πανδημίας και ενόψει μαζικού εμβολιασμού του πληθυσμού μείωσαν την κρατική χρηματοδότηση στη ρημαγμένη ΠΦΥ κατά 96 εκατ. ευρώ στον προϋπολογισμό του 2021!

Με το ίδιο κριτήριο, δεν γίνονται οι αναγκαίες προσλήψεις, οι δε υγειονομικοί, που εξακολουθούν να μετακινούνται από δομή σε δομή, αποδυναμώνοντας κι άλλο τα ήδη υποστελεχωμένα τμήματα προέλευσής τους, θα κληθούν και πάλι να γίνουν «λάστιχο» και να βγάλουν το φίδι από την τρύπα, χωρίς τις απαιτούμενες προϋποθέσεις, διαμορφώνοντας και πάλι συνθήκες συγχρωτισμού των ευπαθών ομάδων.

Η μετατροπή των νοσοκομείων σε εμβολιαστικά κέντρα είναι αποτέλεσμα της πολιτικής υποβάθμισης των δημόσιων μονάδων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας ενώ οι ελλείψεις θα χειροτερέψουν από τη νέα μείωση -εν μέσω επιδημίας- της κρατικής χρηματοδότησης για τα Κέντρα Υγείας κατά 92 εκατ. ευρώ για το 2021».

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ηράκλειο: Πέντε καταγγελίες για ενδοοικογενειακή βία μέσα σε ένα εικοσιτετράωρο

Ούτε ένα ούτε δύο, αλλά πέντε περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας...

Δημόσια επιστολή προς τον Δήμο Καντάνου – Σελίνου για το ιστορικό Φαράγγι της Καντάνου

Δημόσια επιστολή προς τον Δήμο Καντάνου-Σελίνου απευθύνουν κάτοικοι της...

Πρωτοβουλία Τσοντάκη για δημιουργία Σχολής Ελαιοκομίας και Αμπελουργίας

Την πρότασή του για δημιουργία Σχολής Ελαιοκομίας και Αμπελουργίας...

Πολυτεχνείο Κρήτης: Φοιτητής βρήκε μέσα στο φαγητό του στην Λέσχη παξιμάδι βίδας

Σε παράσταση διαμαρτυρίας, έξω από την φοιτητική λέσχη του...