21.8 C
Chania
Wednesday, April 24, 2024

Σύγκρουση Σταθάκη – Γεωργιάδη για την ακρίβεια

Ημερομηνία:

Στην εκπομπή της Ναυτεμπορική TV «Εκλογές 2023» και τον Φίλιππο Φιλιππακόπουλο βρέθηκαν καλεσμένοι ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης και ο Γιώργος Σταθάκης, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και πρ. Υπουργός.

Στο «τραπέζι» της συζήτησης τέθηκαν εμφατικά ζητήματα οικονομίας με αφορμή την αναταραχή στο τραπεζικό σύστημα τις τελευταίες μέρες. Σχολιάζοντας ταυτόχρονα και τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού, Κ. Μητσοτάκη, κατά την είσοδό του στην Σύνοδο Κορυφής, ο Υπουργός Ανάπτυξης σημείωσε πως δεν ανησυχεί καθόλου για την Τράπεζα της Ελλάδος και πως «δεν κινδυνεύουμε να μπούμε σε έναν κύκλο κόκκινων δανείων». Από την μεριά του ο Γ. Σταθάκης συμφώνησε ότι «δεν συντρέχει λόγος να καλλιεργείται ανησυχία στην Ελλάδα».

Αντιπαράθεση με φόντο την ακρίβεια

Ειδική αναφορά έγινε στην ακρίβεια, ένα ζήτημα που ταλανίζει τα νοικοκυριά. Οι δύο καλεσμένοι διαφώνησαν ιδιαίτερα στο εν λόγω ζήτημα, καθώς ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ επέμεινε ότι η κυβέρνηση απέτυχε στον τομέα της διαχείρισης της ακρίβειας, καθώς όπως σημείωσε φάνηκε η «αδυναμία παρέμβασης στις δύο αγορές που τροφοδοτούσαν την ακρίβεια, στην ενέργεια και στην αγορά τροφίμων». Μάλιστα, έκανε λόγο και για καθυστέρηση της κυβέρνησης να παρέμβει σε αυτούς τους τομείς, υπογραμμίζοντας ότι περιορίστηκε σε παρεμβάσεις που είχαν μονοδιάστατο χαρακτήρα. Ωστόσο, ο Υπουργός Ανάπτυξης διαφώνησε έντονα με τα επιχειρήματα της Αντιπολίτευσης ξεκαθαρίζοντας ότι η κυβερνητική πολιτική δεν απέτυχε. Όπως επεσήμανε, η κυβέρνηση ακολουθεί στοχευμένη πολιτική για την ακρίβεια, όπως είναι το «καλάθι του νοικοκυριού», το market pass κλπ. Χαρακτηριστικά δήλωσε πως η πολιτική της ΝΔ «οδήγησε να πάμε στις 4 χαμηλότερες χώρες στον πληθωρισμό».

Εμβαθύνοντας στο ζήτημα της ακρίβειας, ο Α. Γεωργιάδης σημείωσε ότι η Ελλάδα έχει πάει καλύτερα σε σχέση με άλλους, ενώ θετική έκρινε και την συμβολή του «καλαθιού του νοικοκυριού» αναφέροντας πως 6 στους 10 προτιμούν τα προϊόντα από το καλάθι. Από την πλευρά του ο κ. Σταθάκης κατηγόρησε την κυβέρνηση για την αύξηση των τιμών στην ενέργεια επισημαίνοντας ότι αυτές «αυξήθηκαν περισσότερο από άλλες χώρες». Παράλληλα, τόνισε ότι «η πολιτική της ΝΔ άφηνε την κερδοσκοπία να επωφελείται από αυτή την διαδικασία αυξάνοντας δυσανάλογα την κερδοφορία των επιχειρήσεων. Μιλάμε για δυσανάλογο βάρος που καλούνται να το πληρώσουν αυτοί που έχουν ανάγκη». Ενώ συμπλήρωσε ότι «η ΝΔ παρέλαβε μια οικονομία χωρίς ελλείμματα και παραδίδει μια οικονομία με έλλειμμα 20 δισ. στο εξωτερικό ισοζύγιο».  Από την μεριά του ο κ. Γεωργιάδης, αναφέρθηκε σε δημοσίευμα του Bloomberg, που όπως επεσήμανε «η Ελλάδα είναι ο καλύτερος επενδυτικός προορισμός αυτή την τριετία».

Γεωργιάδης: Αυτοδυναμία της ΝΔ στην δεύτερη κάλπη

Στον δρόμο προς τις εκλογές, που όπως ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός θα διεξαχθούν τον Μάιο, οι δύο πολιτικοί κλήθηκαν να μιλήσουν για τα πιθανά σενάρια για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Ο κ. Γεωργιάδης εμφανίστηκε απολύτως πεπεισμένος ότι θα πάμε σε δεύτερη κάλπη, από την οποία και θα προκύψει η αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας. Μετά και τις δηλώσεις του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκου Ανδρουλάκη, ο Υπουργός Ανάπτυξης σημείωσε ότι βλέπει μόνο ένα εκλογικό σενάριο, αυτό της ΝΔ με Πρωθυπουργό τον Κ. Μητσοτάκη. Μάλιστα, σχολιάζοντας όσα δήλωσε ο κ. Ανδρουλάκης ανέφερε ότι «πρώτη φορά ακούμε πολιτικό αρχηγό να λέει ότι θεωρώ τον εαυτό που υπεράνω του ελληνικού λαού» προσθέτοντας ότι «τον Πρωθυπουργό τον εκλέγει ο ελληνικός λαός».  Ο κ. Σταθάκης επέμεινε στην επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ να προχωρήσει σε προοδευτική κυβέρνηση συνεργασίας αν είναι πρώτο το κόμμα του, ενώ χαρακτήρισε φανταστική την πρόταση της ΝΔ για αυτοδυναμία. Όπως επεσήμανε: «Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ είναι πάγια διατυπωμένη: η κυβέρνηση να προκύψει από την πρώτη Κυριακή με μια συνεργασία από το ευρύτερο φάσμα των προοδευτικών δυνάμεων».

Σταθάκης: Σύγκρουση δύο εντελώς διαφορετικών προγραμμάτων στις εκλογές

Με αφορμή την σιδηροδρομική τραγωδία στα Τέμπη, ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι «δεν ήταν μόνο σοκαριστικό ως γεγονός, αλλά έφερε και μεγάλη στεναχώρια. Η στεναχώρια μεταβάλλεται σε θυμό. Όσο πάμε προς τις εκλογές θα επικρατούν πιο ώριμες συνθήκες». Από την πλευρά του ο κ. Σταθάκης δεν θέλησε να σχολιάσει το δυστύχημα των Τεμπών, αλλά επέμεινε ότι στις ερχόμενες εκλογές θα συγκρουστούν δύο εντελώς διαφορετικά προγράμματα. Για τον λόγο αυτό, επεσήμανε τους τομείς της υγείας, της παιδείας, την μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων, ενώ έκανε λόγο και για ισχυρές κρατικές υποδομές.

Naftemporiki.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Υπεράκτια αιολικά στην Κρήτη: “Τρέχει” το ΥΠΕΝ τις διαδικασίες για τους διαγωνισμούς

"Έχουν αποκλιμακωθεί οι αντιδράσεις που είχαν αρχικά διατυπωθεί από...

Τα νέα μέτρα για τη σχολική βία είναι η καταδίκη των παιδιών

Κατά την Ελληνική Αστυνομία, η βία, η εγκληματικότητα με ανήλικα θύματα ληστείας,...

Κομισιόν: Η Ελλάδα να διασφαλίσει το αδόμητο 100 μέτρων στον αιγιαλό

Την απάντησή του, εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, απέστειλε...