23.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Τα κανάλια της Βενετίας στεγνώνουν – Αντιμέτωπη με νέα ξηρασία η Ιταλία

Ημερομηνία:

O ξηρός χειμώνας, δίχως βροχές στην Ιταλία εγείρει ανησυχίες ότι η χώρα θα μπορούσε να βρεθεί αντιμέτωπη με ακόμη ένα καλοκαίρι ξηρασίας, καθώς στις Άλπεις έχει καταγραφεί λιγότερο από το ήμισυ της κανονικής χιονόπτωσης, σύμφωνα με επιστήμονες και περιβαλλοντικές ομάδες.

Η προειδοποίηση έρχεται καθώς η Βενετία, η οποία συνήθως αντιμετωπίζει προβλήματα από τις πλημμύρες, καταγράφει ασυνήθιστα χαμηλές παλίρροιες που καθιστούν αδύνατο για τις γόνδολες, τα θαλάσσια ταξί και τα ασθενοφόρα να πλοηγηθούν σε μερικά από τα διάσημα κανάλια της.

Τα προβλήματα στη Βενετία οφείλονται σε έναν συνδυασμό παραγόντων – την έλλειψη βροχής, ένα σύστημα υψηλής πίεσης, την πανσέληνο και τα θαλάσσια ρεύματα.

Τα ιταλικά ποτάμια και λίμνες υποφέρουν από σοβαρή έλλειψη νερού, δήλωσε τη Δευτέρα η περιβαλλοντική ομάδα Legambiente, με την προσοχή να εστιάζεται κυρίως στο βόρειο τμήμα της χώρας.

Ο Πάδος, ο μεγαλύτερος ποταμός της Ιταλίας που εκτείνεται από τις Άλπεις στα βορειοδυτικά μέχρι την Αδριατική, έχει 61% λιγότερο νερό από ό,τι είναι κανονικό αυτή την εποχή του χρόνου, πρόσθεσε σε ανακοίνωσή του.

Τον περασμένο Ιούλιο, η Ιταλία κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τις περιοχές γύρω από το Πάδο, που αντιπροσωπεύουν περίπου το ένα τρίτο της γεωργικής παραγωγής της χώρας και υπέστη τη χειρότερη ξηρασία εδώ και 70 χρόνια.

«Βρισκόμαστε σε μια κατάσταση έλλειψης νερού που έχει δημιουργηθεί από τον χειμώνα του 2020-2021», δήλωσε ο ειδικός για το κλίμα Massimiliano Pasqui, από το ιταλικό ινστιτούτο επιστημονικών ερευνών CNR, σύμφωνα με την Corriere della Sera.

«Πρέπει να ανακτήσουμε 500 χιλιοστά στις βορειοδυτικές περιοχές: Χρειαζόμαστε 50 ημέρες βροχής», πρόσθεσε.

Η στάθμη των υδάτων στη λίμνη Garda στη βόρεια Ιταλία έπεσε σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ, καθιστώντας δυνατή την πρόσβαση στο μικρό νησί San Biagio στη λίμνη μέσω ενός εκτεθειμένου μονοπατιού.

Ένας αντικυκλώνας κυριαρχεί στον καιρό στη δυτική Ευρώπη εδώ και 15 ημέρες, φέρνοντας ήπιες θερμοκρασίες που παρατηρούνται συνήθως προς τα τέλη της άνοιξης.

Ωστόσο, οι τελευταίες μετεωρολογικές προβλέψεις σηματοδοτούν την άφιξη των πολύ αναγκαίων βροχοπτώσεων και χιονιού στις Άλπεις τις επόμενες ημέρες.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Θλίψη στον Δικηγορικό Σύλλογο Χανίων για τον θάνατο του Ιωάννη Αρετάκη

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Χανίων με ιδιαίτερη θλίψη αποχαιρετά τον...

Προοπτικές ανάπτυξης ποδηλατικού τουρισμού στην Κίσσαμο

Ο ποδηλατικός τουρισμός μπορεί να συμβάλλει στην προσέλκυση υψηλού...

Επίκαιρα θέματα – Έσχατες λύσεις

Του Δημήτρη Κ. Τυραϊδή * Στην ηλικία που είμαι σήμερα...