Categories: ΕΛΛΑΔΑ

Τετραπλή καταδίκη της Ελλάδας από το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Καταδικαστική ήταν η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την Ελλάδα για δύο υποθέσεις όπου διαπίστωσε απάνθρωπη μεταχείριση αλλοδαπών κρατουμένων και για άλλες δύο που αφορούσαν παραβίαση του δικαιώματος της περιουσίας.

Η πρώτη υπόθεση αφορούσε την προσφυγή του Τογιαμπαλι ΜD από το Μπαγκλαντές, ο οποίος συνελήφθη από τις ελληνικές Αρχές και κρατήθηκε, από τις 4 Ιανουαρίου έως και τις 15 Μαρτίου 2011, σε αστυνομικό τμήμα αλλοδαπών στην Θεσσαλονίκη, εν αναμονή της απέλασης του. Το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, καταδίκασε την Ελλάδα για παραβίαση του άρθρου 3 της ΕΣΔΑ, με βάση το οποίο απαγορεύεται η απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση και την υποχρέωσε να του καταβάλει 8.000 ευρώ αποζημίωση για οικονομική βλάβη.

Προσφυγή είχε καταθέσει και ο ιταλικής υπηκοότητας Άρης Παπακωνσταντίνου, ο οποίος έχει καταδικαστεί σε ισόβια για αδικήματα σχετικά με εμπορία ναρκωτικών και κρατείται στις φυλακές Αλικαρνασσού. Ο Άρης Παπακωνσταντίνου, που προηγουμένως είχε κρατηθεί στις φυλακές Κορυδαλλού και στις φυλακές των Πατρών, κατήγγειλε στο Δικαστήριο για τις συνθήκες κράτησης του, επικαλούμενος τον υπερπληθυσμό κρατουμένων, τις κακές συνθήκες υγιεινής και την έλλειψη αερισμού και φωτισμού στα κελιά. Το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων τον δικαίωσε, καταδικάζοντας την Ελλάδα για απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση κρατουμένου και υποχρεώνοντας την να τού καταβάλει 18.200 ευρώ για ηθική βλάβη και να πληρώσει 2.000 ευρώ για δικαστικά έξοδα.

Στο διεθνές δικαστήριο είχαν προσφύγει και οι Κωνσταντίνα και Γεωργία Μπιμπί, των οποίων κτήματα γης απαλλατριώθηκαν το 1976 χωρίς να λάβουν αποζημίωση. Αφού εξάντλησαν όλα τα νομικά μέσα στην Ελλάδα, απευθύνθηκαν στο Στρασβούργο. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταδίκασε την Ελλάδα για παραβίαση του δικαιώματος στην περιουσία και την υποχρέωσε να καταβάλει στις προσφεύγουσες αποζημίωση 10.000 ευρώ για χρηματική ζημιά, 3.000 ευρώ για ηθική βλάβη και 2.500 ευρώ για δικαστικά έξοδα και δαπάνες.

Η τελευταία υπόθεση αφορούσε την προσφυγή του Σπυρίδωνα Βάρβη και τους περιορισμούς οικοδόμησης και εκμετάλλευσης, που επιβάλλονταν από τις ελληνικές αρχές, στο ιδιόκτητο οικόπεδό του στην περιοχή Μαραθώνα. Στην κύρια απόφασή του, της 19ης Ιουλίου 2011, το Δικαστήριο είχε κρίνει ότι υπήρξε παραβίαση του δικαιώματος της περιουσίας και με τη σημερινή του απόφαση, υποχρέωσε την Ελλάδα να καταβάλει στον Σπυρίδωνα Βάρβη 50.000 ευρώ για υλική βλάβη.

tvxs.gr

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

83 χρόνια από τη Μάχη της Κρήτης με εντυπωσιακή επίδειξη F16 στο αεροδρόμιο Μάλεμε – Τι ανακοίνωσε ο Γ. Στουρνάρας | Φωτορεπορτάζ

Με λαμπρότητα ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις μνήμης για τα 83 χρόνια από τη Μάχη της Κρήτης,…

3 hours ago

Νίκος Παπανδρέου από Χανιά: το ΠΑΣΟΚ που με τις παρακαταθήκες του Ανδρέα Παπανδρέου “μπορεί να τους αλλάξει τα φωτα”

Ο ευρωβουλευτής και εκ νέου υποψήφιους με το ΠΑΣΟΚ κ. Νίκος Παπανδρέου βρέθηκε σήμερα στα…

3 hours ago

Πράσινη λαοθάλασσα στα Χανιά για τον θρίαμβο του Πράσινου Αυτοκράτορα επί της Βασίλισσας Ρεάλ | Φωτός

Ναι! Αυτός ειναι ο Παναθηναϊκός! Ο νέος πρωταθλητής Ευρώπης! Όσο και αν ήταν σενάριο επιστημονικής…

4 hours ago

Δύο διασώσεις μεταναστών σε λίγες ώρες νότια της Κρήτης – Προβληματισμός εκ μέρους των αρχών

Συνολικά 56 μετανάστες διασώθηκαν σε δύο επιχειρήσεις που πραγματοποιήθηκαν νότια της Κρήτης μέσα σε λίγες…

13 hours ago

Ναυάγιο “Ηράκλειον”: Ένα βήμα πιο κοντά οι έρευνες για το εντοπισμό του πλοίου που δεν βυθίστηκε στην Φαλκονέρα

Όπως πρώτα είχε αποκαλύψει η εφημερίδα Νέα Κρήτη, το neakriti.gr και η εκπομπή Ελεύθερο Σημείο…

13 hours ago

Η “Μάχη της Κρήτης”: “Παρέλαση” πολιτικών αρχηγών στο νησί στην τελική ευθεία για τις ευρωεκλογές

H Μάχη της Κρήτης και των …εντυπώσεων αναμένεται να διεξαχθεί τις επόμενες ημέρες στο νησί, καθώς…

18 hours ago

This website uses cookies.