17.8 C
Chania
Monday, December 23, 2024

Τζιχαντισμός – Σκοταδισμός

Ημερομηνία:

Γράφει η Ροδάνθη Κουμή

Ήξερα πως ο σκοταδισμός έχει οπαδούς ανά την υφήλιο αλλά έλπιζα πως κάποια στιγμή θα σηκώσουν οι θρησκευτικοί ηγέτες τα χέρια τους και θα τα ενώσουν ώστε να πάψει η αμάθεια και η αμορφωσιά.Γιατί τι άλλο να είναι  πίσω από την αιματηρή επίθεση της εφημερίδας«Charlie Hebdo» στην Γαλλία;

Θύματα της επίθεσης ελεύθεροι άνθρωποι που προωθούσαν την ελεύθερη σκέψη και έκφραση.Τζιχανιστές που αποφάσισαν να σκοτώσουν αθώους ανθρώπους εισέβαλαν στο κτίριο και με την φράση στα χείλη τους “O Αλλάχ είναι μεγάλος” σκόρπισαν τον θάνατο.

Διερωτώμαι τι εκπαίδευση έλαβαν οι Τζιχανιστές στο σχολείο.Αναρωτιέμαι επίσης ποιοι τους συντηρούν το μίσος για κάθε αλλόθρησκο και αν έχουν διαβάσει το κοράνι όπως γράφτηκε από τον προφήτη τους.Υποθέτω το έχουν διαστρεβλώσει σε πολλά σημεία γιατί όλα τα “δεινά” των μουσουλμανικών χωρών τα αποδίδουν στην Δύση και στους αλλόθρησκους.Αν όλα τα παιδιά όμως οποιαδήποτε θρησκείας,διδάσκονταν στο σχολείο την ελεύθερη σκέψη ίσως όλα να ήταν διαφορετικά.Μην ξεχνάμε πως η σωστή παιδεία φέρνει στο κόσμο το φως και η αμάθεια ρίχνει το κόσμο στο σκοτάδι.

Τι είναι όμως ο Tζιχανισμός; Και ποια η σημασία του Τζιχανισμού στις μουσουλμανικές χώρες;

Ο διεθνής σήμερα όρος Τζιχάντ είναι αραβική λέξη που σημαίνει γενικά αγώνας και  προσπάθεια.Το να μοχθεί κανείς με όλες του τις δυνάμεις ή να αντιμάχεται οποιoδήποτε αντικείμενο αποδοκιμασίας.Όταν συνοδεύεται από τη φράση “φι σαμπίλ Αλλά[χ]” η οποία αποδίδεται “για το δρόμο του Θεού”, αποκτά ιδιαίτερο νόημα και σημαίνει τον αγώνα για το Θεό.Αποτελεί ένα από τα κεντρικά δόγματα του Ισλάμ και αναφέρεται ορισμένες φορές ως ο έκτος πυλώνας του, χωρίς όμως να κατέχει πραγματικά μία τέτοια θέση.Ως θρησκευτικό καθήκον,η τζιχάντ θεωρείται πως ενισχύει την πίστη και αποτελεί ανάλογο της αφοσίωσης του μοναχού στην υπηρεσία του Θεού, όπως ισχύει στον χριστιανισμό. Στο Κοράνιο αναφέρονται τέσσερις βασικές κατηγορίες τζιχάντ με την έννοια του αγώνα, η “τζιχάντ αλ-ναφς” (του ίδιου του εαυτού,-επί της ηθικής ζωής), η “τζιχάντ αλ-λισάν” (της γλώσσας,-επί της θεολογίας), η “τζιχάντ αλ-γιάντ” (του χεριού,-επί των πράξεων) και η “τζιχάντ αλ-σάιφ” (του ξίφους -ή δια του πολέμου επιβολή). H έννοια της Τζιχάντ χρησιμοποιήθηκε τόσο για να προάγει την αφοσίωση των πιστών όσο και για τη διεξαγωγή πολέμου προς υπεράσπιση της θρησκείας ή τον προσυλητισμό.

Το σύγχρονο Ισλάμ αποδίδει έμφαση στον εσωτερικό πόλεμο του ανθρώπου και εγκρίνει τη σύρραξη με άλλα έθνη μόνο ως αμυντικό μέσο στην περίπτωση που κινδυνεύει η πίστη.Στη διάρκεια της ισλαμικής ιστορίας, πόλεμοι εναντίον μη Μουσουλμάνων ονομάζονταν τζιχάντ ώστε να αποκτήσουν θρησκευτική χροιά, αν και προωθούνταν για πολιτικούς σκοπούς.

Αρκετοί είναι οι στίχοι του Κορανίου και των παραδόσεων του Ισλάμ σύμφωνα με τους οποίους ο παράδεισος προσφέρεται σε όσους χάνουν τη ζωή του σε Τζιχάντ.

Σε πολλές χώρες έχει παρερμηνευτεί η έννοια Τζιχάντ και δεν έχει τον χαρακτήρα της άμυνας αλλά της επίθεσης και της τρομοκρατίας του κόσμου μέσα και έξω από το Ισλάμ.Ας δούμε ορισμένα παραδείγματα χωρών όπως:

– Στο Ιράν υπάρχει ψηφισμένο με νόμους το σύστημα του Δήμιου.Χρησιμοποιούν ένα μηχάνημα για τον ακρωτηριασμό των κλεφτών, σε εφαρμογή της Σαρίας, του ισλαμικού Ιερού Νόμου, όπως αυτός ερμηνεύεται από το θεοκρατικό καθεστώς της χώρας.Η στρατηγική με τη δημοσιοποίηση των εκτελέσεων αποσκοπεί στην καλλιέργεια κλίματος φόβου.Και όπως καλά γνωρίζουμε ο φόβος είναι που ελέγχει τις μάζες.

– Στο Αφγανιστάν έντονη δράση έχουν οι Ταλιμπάν που εφαρμόζουν με τον πιο αυστηρό τρόπο τη Σαρία, προσπαθώντας να δημιουργήσουν το γνήσιο ισλαμικό κράτος,επιβάλλοντας σε άνδρες και πολύ αυστηρότερα σε γυναίκες περιορισμούς στην καθημερινότητα και την ατομική εξέλιξη.Απαγορεύτηκε στις γυναίκες να σπουδάζουν και να εργάζονται σε οποιονδήποτε παραγωγικό τομέα,εκτός των υπηρεσιών υγείας,μόνο και μόνο για να εξετάζουν γυναίκες ασθενείς. Οι άνδρες υποχρεώθηκαν να συμμορφωθούν ενδυματολογικά σύμφωνα με τις ισλαμικές παραδόσεις.Σε πολιτισμικό επίπεδο απαγορεύτηκε η μουσική,η τηλεόραση και το βίντεο όπως και ότι μη εγκεκριμένο από τους θρησκευτικούς ηγέτες.Ταυτόχρονα απαξιώθηκε δραστικά η μη ισλαμική κληρονομιά του Αφγανιστάν.Οι Ταλιμπάν προκάλεσαν σοκ στην παγκόσμια κοινή γνώμη τον Μάρτιο του 2001 με την απόφασή τους να καταστρέψουν μνημεία της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς με την αιτιολογία ότι είναι είδωλα και συνεπώς αντίθετα προς τον νόμο του Ισλάμ.

– Σε κάποιες άλλες χώρες του Ισλάμ περνούν στους νέους που θέλουν να στρατολογηθούν πως αν σκοτώσεις τρεις χριστιανούς πας στον παράδεισο.

Εδώ είναι τώρα που όλοι οι θρησκευτικοί ηγέτες πρέπει να ενώσουν τα χέρια τους και να διδάξουν σωστά και αμερόληπτα την θρησκεία τους χωρίς σκοπιμότητες και χωρίς την ύπαρξη φόβου που σπέρνουν για να ελέγξουν τις μάζες. Τρομοκρατία και σκοταδισμός πολεμούνται μόνο από τη μάθηση και την αγάπη.

Ας μην ξεχνούν πως ο Θεός είναι Ένας και βγήκε από την ανάγκη του ανθρώπου να νιώθει πως δεν είναι μόνος σε αυτή εδώ την γη.Βγήκε από την ανάγκη του να πιστεύει στην ελπίδα και όχι στο θάνατο άλλων ανθρώπων.Άλλωστε σκοτάδι δεν υπάρχει μόνο στις χώρες του Ισλάμ,δεν διαχωρίζεται αυτό σε βόρειους ή νότιους δυτικούς ή ανατολικούς υπάρχει και αναπνέει όπου δεν υπάρχει η ελεύθερη σκέψη και έκφραση ή σωστή και αμερόληπτη παιδεία

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

«Φωτιά» και φέτος το χριστουγεννιάτικο τραπέζι: 150 ευρώ για 6 άτομα – Αναλυτικά οι τιμές

Ακόμα πιο «τσουχτερό» αναμένεται φέτος το χριστουγεννιάτικο τραπέζι, όπως επιβεβαιώνει...