24.8 C
Chania
Tuesday, April 16, 2024

Τι «λέει» η δημοσκόπηση της MARC για τον ΑΝΤ1, πίσω από τις… γραμμές και τα νούμερα

Ημερομηνία:

Την τοποθέτηση του Νίκου Χατζηνικολάου για την παρουσίαση της δημοσκόπησης στον ΑΝΤ1 την ακούσατε.

Έδω, ας επιχειρήσουμε μία προσέγγιση σύμφωνα με τη δική μας εκτίμηση, παρότι προφανώς ο χρόνος διεξαγωγής της δεν ήταν ο κατάλληλος.

Η δημοσκόπηση της Marc βάζει δύσκολα στη Ν.Δ.. Πριν απ’ όλα η πτώση κατά 2,9% τη φέρνει κάτω από το 30% και η διαφορά της από τον ΣΥΡΙΖΑ πέφτει στις 4,6 μονάδες από 7,4% στην προηγούμενη έρευνα της ίδιας εταιρείας για τον ΑΝΤ1.

Αυτό σημαίνει ότι, ανάλογα με τη διαχείριση που θα κάνουν ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ. το επόμενο διάστημα, υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να δούμε ένα ντέρμπι.

Ένα κέρδος του ΣΥΡΙΖΑ εδώ είναι ότι, αν μέχρι πριν από λίγο υπήρχε μια συζήτηση για το αν αυτός θα πιάσει το 30%, τώρα η ίδια συζήτηση ανοίγει για τη Ν.Δ..

Μάλιστα, η πτώση της διαφοράς φαίνεται ότι δίνει στον ΣΥΡΙΖΑ τη δυνατότητα να σχεδιάζει με μεγαλύτερη άνεση και ψυχραιμία την αντιπολιτευτική του τακτική, καθώς πλέον δεν έχει να ανέβει το «βουνό» των 6, 7 ή 8 μονάδων που του έδιναν άλλες δημοσκοπήσεις, αλλά έναν… λόφο.

Το ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν φαίνεται στη ίδια έρευνα να επωφελείται άμεσα από την πτώση της Ν.Δ. είναι πιθανό να οφείλεται στους πολύ χαμηλούς τόνους που έχει επιλέξει ο Τσίπρας, ο οποίος επέλεξε να αφήσει μόνο του τον Μητσοτάκη στο κάδρο των ευθυνών και της κοινωνικής δυσαρέσκειας.

Η τακτική αυτή φαίνεται να αποδίδει, καθώς ο Μητσοτάκης έχει πολύ μεγαλύτερη πτώση δημοτικότητας (10%) από το 3% που χάνει η Ν.Δ..

Η πτώση αυτή φαίνεται επίσης ότι έχει τη ρίζα της στο 87% των ερωτηθέντων στη δημοσκόπηση, που θεωρούν ότι για το δυστύχημα στα Τέμπη «υπάρχουν και άλλες ευθύνες που πρέπει να αναζητηθούν» και δεν οφείλεται κυρίως στο «ανθρώπινο λάθος», όπως είχε υποστηρίξει στην πρώτη του δήλωση ο Μητσοτάκης.

Ο οποίος χθες, παρεμπιπτόντως, άλλαξε γραμμή και από το «ανθρώπινο λάθος» πέρασε στο «φταίμε όλοι». Λογικό, αφού η ατάκα περί «ανθρώπινου λάθους» έγινε σύνθημα (από την ανάποδη) σε όλα τα συλλαλητήρια και τις αντιπολιτευτικές δηλώσεις των άλλων κομμάτων.

Άλλο ένα συμπέρασμα από τη δημοσκόπηση είναι ότι το 29,5% ως πρόθεση ψήφου – εάν βεβαίως διατηρηθεί το επόμενο διάστημα – δημιουργεί μια χαμηλή βάση εκκίνησης για τη Ν.Δ. στις πρώτες εκλογές, η οποία δύσκολα θα γίνει πολύ ψηλότερη. Άρα πιθανότατα χαμηλώνει και η βάση εκκίνησης για τις δεύτερες κάλπες που θα γίνουν εάν δεν σχηματιστεί κυβέρνηση με την απλή αναλογική.

Με λίγα λόγια, το στοίχημα της επόμενης περιόδου θα είναι:

● Αν ο Μητσοτάκης θα καταφέρει να γλυκάνει κάπως τον θυμό της κοινωνίας ώστε να ανεβάσει τα ποσοστά του.

● Αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταφέρει να επιτύχει την ισορροπία να καταγγέλλει την κυβέρνηση και να ανεβάζει τους αντιπολιτευτικούς τόνους χωρίς να δίνει την εντύπωση ότι κάνει «τυμβωρυχία» και μικροκομματική εκμετάλλευση των θυμάτων.

"google ad"

Από το πώς θα διαχειριστούν οι δύο αρχηγοί τα πράγματα τις αμέσως επόμενες εβδομάδες θα φανεί αν η πτώση της Ν.Δ. είναι πρόσκαιρη ή ήδη έχουμε ένα εκλογικό ντέρμπι.

topontiki.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ο Ίλον Μασκ ανησυχεί για την Ελλάδα: Tο πρώτο έθνος που θα υποστεί “πληθυσμιακή κατάρρευση

Την υπογεννητικότητα στην Ελλάδα σχολιάζει σε ανάρτησή του ο Ίλον...

Ιεράπετρα: Δολοφονία ο θάνατος 65χρονου Γερμανού

Θρίλερ με τον θάνατο του 65χρονου Γερμανού που διέμενε...

Μιχάλης Βιρβιδάκης: “Γιατί να μην υπάρχει στην Κρήτη ένα Κρατικό Θέατρο Νοτίου Ελλάδος;”

Ο Μιχάλης Βιρβιδάκης είναι η ψυχή του θεάτρου Κυδωνία στα Χανιά. Οι περισσότεροι...

Στη Βουλή η ξενοδοχοποπιηση στο Λόφο Καστέλι από τον Μ. Συντυχάκη

Επίκαιρη ερώτηση προς την Υπουργό Πολιτισμού κ. Μενδώνη κατάθεσε...