20.8 C
Chania
Wednesday, April 24, 2024

Το βιβλίο “Πολυαγαπημένη μου Μυρτώ” παρουσιάζει τη νεανική αλληλογραφία του Μίκη Θεοδωράκη με τη σύζυγο του

Ημερομηνία:

Ο σπουδαίος μουσικός δημιουργός που λατρεύτηκε όχι μόνο απ’ όλους τους Έλληνες αλλά και από την οικουμένη, Μίκης Θεοδωράκης που αναπαύεται πλέον στο νεκροταφείο του Γαλατά Χανίων, έζησε μια πραγματικά γεμάτη ζωή, η οποία σφραγίστηκε από ένα μεγάλο έρωτα.

Αν και ο ίδιος δεν προέβαλε την προσωπική του ζωή, είχε πάντοτε στο πλευρό του την αγαπημένη του σύζυγο και συνοδοιπόρο στο διάβα της ζωής, την Μυρτώ Αλτίνογλου, η οποία είναι γιατρός και σήμερα είναι 94 ετών (είναι γεννημένη το 1927). Αίσθηση και ρίγη συγκίνησης προξένησε η δημοσιοποίηση της τελευταίας φωτογραφίας του Μίκη Θεοδωράκη και της συζύγου του, την οποία ανήρτησε μετά το θάνατο του συνθέτη, στον λογαριασμό του στα Μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο οικογενειακός φίλος, Θοδωρής Σεργιάδης.

Εκείνη την ημέρα, είχε βρεθεί η Μυρτώ στο δωμάτιο του Μίκη, όπως συνέβαινε πολύ συχνά κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Όπως φανερώνει το φωτογραφικό στιγμιότυπο, είναι έκδηλη η αγάπη που έτρεφαν ο ένας για τον άλλον. Ο Μίκης Θεοδωράκης χαϊδεύει τρυφερά το χέρι της γυναίκας που έμεινε στο πλευρό του και στα δύσκολα και στις χαρές και τις επιτυχίες και την κοιτάζει με αγνή αγάπη.

Αλήθεια όμως ποια είναι η Μυρτώ Αλτίνογλου, ένα πρόσωπο που αγάπησε βαθιά τον Μίκη Θεοδωράκη και μαζί απέκτησαν δύο παιδιά, τον Γιώργο και την Μαργαρίτα.

Όπως διαβάσαμε στο www.kulturosupa.gr, όταν ο πατέρας της, ο οποίος ήταν καθηγητής και πρόσφυγας από τη Σμύρνη έμαθε ότι η κόρη του έβγαινε με τον Θεοδωράκη δεν είχε αντίρρηση. Ωστόσο, όταν η κόρη του, του είπε ότι ο φίλος της σκοπεύει να γίνει μουσικός, εκείνος απογοητεύτηκε.

Οι δυο τους παντρεύτηκαν από την προκαταβολή ύψους 5.000 δραχμών που εισέπραξε ο Μίκης Θεοδωράκης για την ταινία “Το Ξυπόλητο τάγμα” του Γκρεγκ Τάλλας, παραγωγής 1953.

Η ζωή τους ήταν δύσκολη στο ξεκίνημα.

Παρά τις δυσκολίες όμως δεν έχαναν το κέφι τους και την αισιοδοξία τους.

Όταν ο Μίκης Θεοδωράκης πήρε υποτροφία για σπουδές στο Conservatoire στο Παρίσι το 1954, ένα χρόνο αφότου παντρεύτηκαν, η σύζυγός του Μυρτώ τον ακολούθησε και εργάστηκε εκεί ως γιατρός.

Οι δυο τους επέστρεψαν στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του ‘60.

“Πολυαγαπημένη μου Μυρτώ”

Η αγάπη του Μίκη Θεοδωράκη με τη σύζυγο του Μυρτώ, φωτίστηκε από ένα βιβλίο, το “Πολυαγαπημένη μου Μυρτώ” της Μαργαρίτας Ισηγόνη που είχε κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις Λιβάνη, το 2006, πριν από περίπου 15 χρόνια και το βιβλίο αυτό ουσιαστικά είναι μια συλλογή της νεανικής, ερωτικής αλληλογραφίας τους. Στο βιβλίο, ο Μίκης Θεοδωράκης έγραφε για το κορίτσι του και για το “γλυκό χαμόγελο, τα παιδιάστικα μάτια με τις αιφνίδιες λάμψεις… με τη μεγαλύτερη φινέτσα και χάρη…”.

Και εκείνη του έγραφε ότι περιμένει πώς και πώς να τον ξαναδεί.

"google ad"

Η συγγραφέας τόνιζε στο βιβλίο της:

Πίσω από κάθε μεγάλο άνδρα υπάρχει πάντα μια μεγάλη γυναίκα;

Στην περίπτωση του Mίκη Θεοδωράκη αυτό είναι γεγονός. Μία μεγάλη αλήθεια με το όνομα Mυρτώ Aλτίνογλου. Tο κορίτσι εκείνο με το “γλυκό χαμόγελο, τα παιδιάστικα μάτια με τις αιφνίδιες λάμψεις… με τη μεγαλύτερη φινέτσα και χάρη…” “Mια μορφή φαντασίας και ονείρου που είχε έρθει περήφανα και ξαφνικά να κατακτήσει την ύπαρξή μου όμοια με τα παράξενα κι ανεξήγητα στοιχειά της Φύσης, σαν Φως και σαν Xαρά…”.

Tο κορίτσι το προικισμένο και με σπάνια χαρίσματα, φιλομάθεια, εργατικότητα, οργανωτικότητα, πειθαρχία, δυναμισμό, επιμονή, υπομονή – κληρονομιά από το λίκνο του πολιτισμού, τη Mικρασία, πατρίδα των γονιών της.

Tο τέλειο συμπλήρωμά του. Έτσι, με τη βαθιά της αγάπη και αφοσίωση θα σταθεί ο στυλοβάτης του στη μακριά, επίπονη οδύσσεια από απίθανα, τραγικά γεγονότα που συγκλόνισαν τη ζωή του στο ξεκίνημά της, μέχρι τον πολυπόθητο γάμο τους. Mια πραγματική, απίστευτη ιστορία, βγαλμένη από τη νεανική, ερωτική αλληλογραφία του ζευγαριού.

“…Δεν μπορώ πια να ζήσω μακριά σου. Η μόνη παρηγοριά είναι το γράμμα σου. Η έγνοια μήπως σου συμβαίνει τίποτα με σκοτώνει… Κάθε στιγμή σε θυμάμαι και ανησυχώ. (…)

Ελπίζω πια αυτός να είναι ο τελευταίος μας χωρισμός και πως, όταν συναντηθούμε, θα παντρευτούμε! Όλες οι μέρες μου περνούν με τη σκέψη τη δική σου. Όλες τις νύχτες είμαστε πάντα μαζί! Δε συλλογίζομαι τίποτε άλλο παρά πότε θα γυρίσεις. Τότε μόνο θ’ αρχίσω πάλι να ζω πραγματικά. Μη με ξεχνάς· θέλω να ’σαι σίγουρος για μένα και να με θυμάσαι όπως και εγώ”.

Η Μυρτώ Αλτίνογλου Θεοδωράκη είναι σήμερα πλέον 94 χρονών με προβλήματα υγείας λόγω γήρατος και συνάμα καλείται να διαχειριστεί τη μεγάλη απώλεια του συζύγου της. Η κόρη της Μαργαρίτα είχε δημοσιεύσει μια φωτογραφία της τον Ιανουάριο του 2020.

Η τελευταία φωτογραφία του Μίκη Θεοδωράκ...

Η τελευταία φωτογραφία του Μίκη Θεοδωράκη και της συζύγου του.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ