19.8 C
Chania
Tuesday, April 30, 2024

Το Καταστατικό της Εταιρείας του Μουσείου της Μάχης της Κρήτης, της Κατοχής και της Αντίστασης

Ημερομηνία:

Την ιδιαίτερη αξία του ως έγγραφο έχει το Καταστατικό της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας με την Επωνυμία: Εταιρεία Ίδρυσης και Διοίκησης του Μουσείου της Μάχης της Κρήτης, της Κατοχής και της Αντίστασης το οποίο παρουσιάζουμε σήμερα μέσω της εφημερίδας μας.

Ακολουθεί ολόκληρο το κείμενο:

Στα Χανιά σήμερα την 19/ 09/ 2018, οι κάτωθι υπογεγραμμένοι, έχοντας υπόψη την πρόταση του Δρος Αλεξάνδρου Κ. Παπαδερού περί:

α) Ανακηρύξεως της Φυλακής Αγιάς Χανίων (Σωφρονιστικού Καταστήματος Κράτησης Αγιάς), του παρακείμενου Μνημείου Εκτελεσθέντων και του τόπου εκτελέσεων, που ονομάζεται “ΓΟΛΓΟΘΑΣ”, σε διατηρητέο Εθνικό Μνημείο και β) Δημιουργίας σε τμήμα του οικοδομικού συγκροτήματος της Φυλακής Μουσείου της Μάχης της Κρήτης, της Κατοχής και της Αντίστασης, την οποία πρόταση εμπιστεύθηκε στο Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρείας Κρητικών Σπουδών-Ίδρυμα Καψωμένου, ως Α΄ Αντιπρόεδρος αυτής, κατά τη συνεδρία της 3/3-10-2016, και την υπέβαλε και πάλι κατά τη συνεδρία του αυτού Διοικ. Συμβουλίου της 25/5/2017, την οποία επιδοκίμασαν και στις δύο συνεδρίες ομοφώνως ο Πρόεδρος της Εταιρείας Καθηγητής Ερατοσθένης Καψωμένος και άπαντα τα μέλη του Συμβουλίου, στη συνέχεια δε ενημερώθηκαν και υιοθέτησαν εκθύμως την πρόταση ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης Ειρηναίος και άπαντα τα μέλη της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας της Κρήτης, ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων Απόστολος Βουλγαράκης, ο Δήμαρχος Χανίων Αναστάσιος Βάμβουκας, η Διευθύντρια του Καταστήματος Κράτησης Αγιάς Δήμητρα Δρακάκη, ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Χανίων Ιωάννης Δασκαλάκης, ο δε εξοχότατος Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπιος Παυλόπουλος επέδειξε ζωηρό ενδιαφέρον κατά τη συζήτηση των δύο προτάσεων με Επιτροπή εκ Χανίων στο Προεδρικό Μέγαρο (03/05/2018), ενώ ο Υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής, κατά την επίσκεψή του στα Χανιά και στην ως άνω Φυλακή (Μάης 2018) δήλωσε συναίνεση του Υπουργείου στην ιδέα και πρόθεση διάθεσης στην Εταιρεία του απαιτούμενου ως άνω χώρου για το Μουσείο στο οικοδομικό συγκρότημα της Φυλακής, τα δε Μέσα Ενημέρωσης υποδέχθηκαν ευμενώς επίσης την πρόταση, επιπλέον δε οι εν συνεχεία αναφερόμενοι: Αμφιλόχιος, Μητροπολίτης Κισάμου και Σελίνου, Σπυρίδων Λιονάκης, Ιωάννης Μαλανδράκης, Νικόλαος Περογιάννης. Θεοφάνης Μανουσάκης, Γεώργιος Λαγουδάκης, Σταύρος Πατεράκης, Μιχαήλ Γεωρβασάκης, Σταμάτης Αποστολάκης, Δημήτριος Κακαβελάκης, Ηλίας Γαβριλάκης, Γεώργιος Λουπάσης, Ιωάννης Γαρεδάκης, Ιωάννης Σκαράκης, Αλεξανδρος Κ. Παπαδερός, συμφωνούμε διά του παρόντος και ορίζουμε:

ΚΕΦΑΛΑΙΟN Α΄

Επίτιμος Πρόεδρος της Εταιρείας είναι ο εκάστοτε ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Άρθρο 1

Ίδρυση, Επωνυμία, Σήμα, Έδρα, Διάρκεια

1.1 Ιδρύεται Αστική, μη κερδοσκοπική Εταιρεία, με νομική προσωπικότητα, διεπόμενη από τις διατάξεις του παρόντος Καταστατικού και των άρθρων 741 επ. του Α Κ.

1.2 Η επωνυμία της Εταιρείας είναι: Εταιρεία Ίδρυσης και Διοίκησης του Μουσείου Μάχης της Κρήτης, της Κατοχής και της Αντίστασης, (συνοπτικά: Εταιρεία Μουσείου Αγιάς, ή απλά Εταιρεία). Σε ξενόγλωσσα κείμενα η επωνυμία της Εταιρείας θα αποδίδεται ως εξής:

α) Society for the establishment and administration of the Museum of the Battle of Crete, the Occupation and the Resistance.

β) Societe pour la foundation et l’ administration du musee de la bataille de Crete, de l’ occupation et de la resistance.

γ) Gesellschaft zur Grundung und Verwaltung des Museums der Schlacht von Kreta, der Besatzung und des Widerstandes.

1.3 Το Διοικητικό Συμβούλιο ορίζει το καλλιτεχνικό και το μουσικό σήμα της Εταιρείας και τον τύπο της σφραγίδας αυτής.

"google ad"

1.4 Έδρα της Εταιρείας ορίζεται η Αγιά Χανίων, με γραφεία στην πόλη των Χανίων και, αν χρειασθεί, σε άλλες πόλεις της χώρας και στο εξωτερικό.

1.5 Εταίροι με την ιδιότητα των Ιδρυτών είναι όσοι υπογράφουν το παρόν Καταστατικό πριν από την κατάθεσή του στο Πρωτοδικείο Χανίων.

Ύστερα από αίτησή τους ή και αυτοβούλως το Διοικητικό Συμβούλιο μπορεί να προσθέτει και άλλα πρόσωπα ως Εταίρους/Μέλη, πρόθυμα να συνεισφέρουν στην προαγωγή του σκοπού της Εταιρείας.

1.6 Η διάρκεια της Εταιρείας ορίζεται σε εκατό (100) έτη από την ημέρα δημοσίευσης του παρόντος Καταστατικού στο Βιβλίο Εταιρειών του Πρωτοδικείου Χανίων, παρατείνεται δε αυτοδικαίως και χωρίς καμία διατύπωση ανά 20ετία, εφόσον το αργότερο εξήντα (60) ημέρες πριν από τη λήξη της διάρκειάς της δεν ληφθεί αντίθετη απόφαση του Διοικητικού και Εποπτικού Συμβουλίου της Εταιρείας σε κοινή συνεδρία αυτών.

Άρθρο 2

Σκοπός

Σκοπός της Εταιρείας είναι:

2.1 H μέριμνα για την ανακήρυξη της παλιάς Φυλακής Αγιάς, του παρακείμενου Μνημείου Εκτελεσθέντων και του τόπου των εκτελέσεων, που ονομάζεται “ΓΟΛΓΟΘΑΣ”, σε εθνικό διατηρητέο Μνημείο. Επιβάλλει τούτο η όλη ιστορία της Φυλακής, μάλιστα δε το γεγονός, ότι κατά τη διάρκεια της Κατοχής αυτή ήταν το φριχτό κολαστήριο της Κρήτης.

2.2 Η ολοκλήρωση των διαδικασιών διάθεσης στην Εταιρεία τμήματος του κτηριακού συγκροτήματος της Φυλακής Αγιάς και η διαμόρφωση στο τμήμα αυτό Μουσείου, λιτού μεν, πλην υπηρετικού της υψηλής αποστολής του, το οποίο θα έχει δική του πρόσβαση και κατασκευές ασφάλειας, με πρόβλεψη για αποφυγή οιασδήποτε παρενόχλησης της Φυλακής, αλλ’ αντιθέτως διευκολύνσεις για αγαστή σχέση και συνεργασία με αυτήν και με ρυθμίσεις προσαρμογής προς το αισθητικό περιβάλλον των παρακείμενων παραδοσιακών κτισμάτων.

2. 3 Η διαρρύθμιση και λειτουργία του Μουσείου σύμφωνα με τις σύγχρονες μουσειολογικές αντιλήψεις και η προς εξυπηρέτηση των σκοπών του απόκτηση δια δωρεών, αγοράς ή άλλου νόμιμου τρόπου πάσης φύσεως αυθεντικών πολεμικών αντικειμένων της περιόδου της Μάχης, της Κατοχής και της Αντίστασης, καθώς και άλλων ειδών εκθεσιακής, αρχειακής και επιστημονικής αξίας.

2.4 Η βασική αποστολή της Εταιρείας περιλαμβάνει επίσης τη μακράν φανατισμού και μισαλλοδοξίας διατήρηση και παράδοση από γενιά σε γενιά ζωντανής της μνήμης των αγώνων και των δεινοπαθημάτων του κρητικού λαού και των συμμάχων αυτού κατά τη διάρκεια της γερμανο-ιταλικής κατοχής στη Μεγαλόνησο, γενικότερα δε η αξιοποίηση του Μουσείου για την προάσπιση των ιδανικών και των αξιών της καταλλαγής, της ειρήνης, της αλληλεγγύης, της δημιουργικής συνεργασίας και της αποφυγής των παντός είδους συγκρουσιακών ιδεών και καταστάσεων.

2.5 Σκοπός της Εταιρείας είναι προσέτι η υπόμνηση και ανάδειξη προς παραδειγματισμό γεγονότων της πολεμικής περιόδου και των πρώτων χρόνων που ακολούθησαν, άξιων τιμής και μίμησης ή αποστροφής και καταδίκης, μάλιστα δε η τακτική επικοινωνία με τις αρμόδιες Αρχές της Πολιτείας και την εκπαιδευτική κοινότητα της Κρήτης, προς ετοιμασία υλικού, παιδαγωγικά κατάλληλου για διδασκαλία της Τοπικής Ιστορίας της πολεμικής περιόδου και εφαρμογή ειδικών προγραμμάτων για παιδαγωγικώς ευπρόσδεκτη και αποτελεσματική επικοινωνία του Μουσείου με τα σχολεία.

2.6 Σε συνδυασμό με τον εμπλουτισμό της Βιβλιοθήκης και των Αρχείων της με κάθε σχετικό ιστορικό τεκμήριο, η Εταιρεία επιδιώκει επίσης συνεργασία με την Εκκλησία, την Περιφέρεια και εν γένει με τα θεσμικά όργανα, καθώς και με τον λαό της Κρήτης, με στόχο την από κοινού αντιμετώπιση επιμέρους ζητημάτων. Ειδικότερα η Εταιρεία, ως φορέας και εκφραστής ιστορικής μνήμης, η οποία συνδιαμορφώνει αυτοσυνειδησία και κοσμοαντίληψη, επιδιώκει συνεργασία με το Πανεπιστήμιο και το Πολυτεχνείο Κρήτης, άλλους αρμόδιους επιστημονικούς φορείς, ερευνητές της Ιστορίας και εν γένει πνευματικούς και καλλιτεχνικούς δημιουργούς εσωτερικού και εξωτερικού, για τη μελέτη και με αυστηρώς επιστημονικά κριτήρια καταγραφή της Ιστορίας της Φυλακής της Αγιάς απ’ αρχής μέχρι σήμερα, καθώς και άλλων δεσμωτηρίων της Κρήτης, με έμφαση στην περίοδο της Κατοχής και της Αντίστασης, την τεκμηριωμένη διόρθωση πασιφανώς ιστορικών σφαλμάτων, την αντιμετώπιση του φαινομένου παραχάραξης της Ιστορίας της Κρήτης των χρόνων του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και μεταγενεστέρως και τη με κάθε πρόσφορο τρόπο αξιοποίηση και γνωστοποίηση πορισμάτων των ερευνών.

2.7 Η σε συνεργασία με συναρμόδιους φορείς καθιέρωση συνάξεων με συμμετοχή νέων και νεανίδων της Κρήτης με κατά προτεραιότητα απογόνους των στρατιωτών που συνεπλάκησαν στην Κρήτη κατά τη Μάχη, την Κατοχή και την Αντίσταση, με στόχο την αλληλογνωριμία, τη “συνάντησή” τους με τόπους και συμβάντα της πολεμικής περιόδου, την άσκησή τους στο πνεύμα της καταλλαγής και τη δέσμευσή τους για αγώνα υπέρ της ειρήνης και αντίστασης σε φαινόμενα φυλετικών και άλλων διακρίσεων και αντιδημοκρατικών ιδεολογιών και συστημάτων. Εάν, ως ελπίζεται, η σχετική εμπειρία οδηγήσει σε θετικά συμπεράσματα, η Εταιρεία ενδείκνυται να συστηματοποιήσει αυτό το έργο με την ίδρυση και λειτουργία, σε συνεργασία με επιστημονικά Ιδρύματα, Διεθνούς Σχολείου Μνήμης, Ειρήνης και Προστασίας της Φύσης και της Ζωής, με προγράμματα φοίτησης, πιστοποιούμενα με διδακτικές μονάδες (ECTSunits).

2. 8 Η Εταιρεία αποβλέπει τέλος

α) Στη με κάθε πρόσφορο τρόπο υπόμνηση κατά καιρούς σε παγκρήτιο επίπεδο της ευθύνης για τη συντήρηση μνημείων, τάφων, επιγραφών και άλλων στοιχείων, σχετικών με την περίοδο της κατοχής, καθώς και για την ανάδειξη τόπων ειδικού ενδιαφέροντος, όπως π.χ. μαρτυρικών χωριών, περιοχών διαμονής αντιστασιακών Κλιμακίων, συγκρούσεων και άλλων αξιομνημόνευτων περιστατικών.

β) Στην απόκτηση και αξιοποίηση και άλλων εγκαταστάσεων παραπλήσιου σκοπού ή πάντως υπηρετικών του σκοπού της Εταιρείας.

Άρθρο 3

Εκτέλεση σκοπού – Περιουσία της Εταιρείας-Τιμητικές διακρίσεις

3.1 Η εκτέλεση του σκοπού της μη κερδοσκοπικής Εταιρείας επιδιώκεται με κάθε πρόσφορο και νόμιμο τρόπο, ειδικότερα δε με τη συνδρομή των φίλων αυτής, των κατά περίπτωση αρμοδίων κρατικών και άλλων Αρχών, την αξιοποίηση προγραμμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και άλλων Οργανισμών εσωτερικού και εξωτερικού, καθώς και με την ανάπτυξη επιστημονικών, καλλιτεχνικών και άλλων δραστηριοτήτων και με την αξιοποίηση τυχόν περιουσιακών στοιχείων της Εταιρείας.

3.2 Προσφορές προς την Εταιρεία μπορούν επίσης να συνίστανται σε εθελοντική εργασία, κάλυψη δαπανών της, αντικείμενα κατάλληλα για το Μουσείο, τα Γραφεία ή άλλες εγκαταστάσεις της, βιβλία σχετικά με την αποστολή της Εταιρείας, φωτογραφίες, αρχειακό, οπτικοακουστικό, περιουσιακό και οποιοδήποτε άλλο χρήσιμο αγαθό.

3.3 Με απόφαση του Ε.Σ., την οποία προτείνει το Δ.Σ., η Εταιρεία απονέμει τιμητικές διακρίσεις σε φυσικά ή νομικά πρόσωπα, οργανισμούς κ.λπ., που με οικονομικές εισφορές ή άλλους τρόπους συντελούν μεγάλως στην προαγωγή του έργου αυτής.

ΚΕΦΑΛΑΙΟN Β΄

Διοικητική Διάρθρωση της Εταιρείας

Άρθρο 4

Όργανα της Εταιρείας

4.1 Όργανα της Εταιρείας είναι:

α) Ο Πρόεδρος της Εταιρείας

β) Το Διοικητικό Συμβούλιο (εφεξής Δ.Σ.)

γ) Το Εποπτικό Συμβούλιο (εφεξής E.Σ.)

δ) Οι Επιτροπές

4.2 Η Εταιρεία έχει διοικητική αυτοτέλεια.

Άρθρο 5

Πρόεδρος της Εταιρείας – Αρμοδιότητες

5.1 Πρώτος Πρόεδρος της Εταιρείας ορίζεται διά του παρόντος ο Αλέξανδρος Κ. Παπαδερός. Η θητεία του λήγει ως και εκείνη του πρώτου Δ.Σ. Τους επόμενους Προέδρους της Εταιρείας εκλέγει το Ε.Σ. ως ορίζει το άρθρο 6.

5.2 Ο Πρόεδρος εκπροσωπεί την Εταιρεία ενώπιον των Δικαστικών και άλλων Αρχών ή Οργανισμών, καθώς και όπου αλλού ενδείκνυται ή ζητείται εκπροσώπηση της Εταιρείας.

5.3 Είναι Πρόεδρος του Δ.Σ. και μετέχει στο Εποπτικό Συμβούλιο ως σύνδεσμος αυτού με το Διοικητικό Συμβούλιο, εισηγείται τα προς συζήτηση θέματα που αφορούν στην Εταιρεία και ανήκουν στην αρμοδιότητα του Ε.Σ ή παραπέμπονται σε αυτό με απόφαση του Δ.Σ., ή προτείνονται στον Πρόεδρο της Εταιρείας από μέλος ή μέλη του Ε.Σ. ή και τρίτους.

5.4 Δεσμεύει την Εταιρεία έναντι τρίτων.

5.5 Έχει την εποπτεία Επιτροπών ή άλλων οργάνων και δράσεων της Εταιρείας.

5.6 Αποφασίζει επί παντός ζητήματος, το οποίο δεν υπάγεται στην αποκλειστική αρμοδιότητα άλλου οργάνου της Εταιρείας.

5.7 Με απόφασή του ο Πρόεδρος μπορεί να αναθέτει, ολικά ή μερικά, την άσκηση εξουσιών ή αρμοδιοτήτων του, καθώς και τη διαχείριση, διοίκηση ή διεύθυνση υποθέσεων ή την εκπροσώπηση της Εταιρείας σε ένα ή περισσότερα μέλη του Δ.Σ. ή και σε τρίτα φυσικά ή νομικά πρόσωπα, ορίζοντας με την απόφαση αυτή και τα θέματα, για τα οποία μεταβιβάζεται η εξουσία του, καθώς και η διάρκεια της εξουσιοδότησης.

Άρθρο 6

Διοικητικό Συμβούλιο

6.1 Μέλη του πρώτου Δ. Σ.:

α) Αλέξανδρος Κ. Παπαδερός, Πρόεδρος της Εταιρείας και του Δ. Σ.

β) Δήμητρα Δρακάκη, Προϊσταμένη του Αγροτικού Καταστήματος Κράτησης Αγιάς, ως Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. Τη θέση αυτή κατέχει πάντοτε ο Προϊστάμενος του Αγροτικού Καταστήματος Κράτησης Αγιάς, ανεξαρτήτως του τίτλου τον οποίον ενδέχεται να φέρει στο μέλλον το Κατάστημα αυτό.

γ) Ανδριανάκης Μιχαήλ, Επίτιμος Έφορος Αρχαιοτήτων.

δ) Βλαβογιλάκης Μιχαήλ, Ιερέας – Ιστορικός Ερευνητής.

ε) Λιονάκης Ιωάννης, Δικηγόρος.

στ) Πρωτοπαπαδάκης Ευάγγελος, Καθηγητής της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνων.

ζ) Σέμκογλου Μαρκέλλα, Αρχιτέκτων Μηχανικός.

6.2 Μετά τη δημοσίευση του παρόντος Καταστατικού στο Βιβλίο Εταιρειών του Πρωτοδικείου Χανίων ο Πρόεδρος συγκαλεί τα μέλη σε πρώτη συνεδρία, κατά την οποία γίνεται ανάθεση καθηκόντων Β΄Αντιπροέδρου, Γεν. Γραμματέα, Ταμία και τυχόν άλλων αρμοδιοτήτων.

6.3 Το Δ.Σ. διαχειρίζεται όλες τις υποθέσεις της Εταιρείας, εκτός από εκείνες που το παρόν Καταστατικό αναθέτει σε άλλα όργανα.

6.4 Η θητεία του πρώτου Δ.Σ. λήγει 60 ημέρες μετά από τα Εγκαίνια του Μουσείου. Εντός των πρώτων δέκα (10) ημερών του διμήνου αυτού το Δ.Σ. υποβάλλει στο Ε. Σ. κατάλογο προσώπων, κατ’ αλφαβητική σειρά, προς επιλογή:

α) Νέου Προέδρου της Εταιρείας και του Δ.Σ.,

β) Διευθυντή του Μουσείου και

γ) μελών του νέου Δ.Σ. της Εταιρείας.

6.5 Εκλόγιμοι για τις θέσεις αυτές μπορούν να είναι και μέλη του απερχόμενου Δ.Σ., ή Προϊστάμενοι Επιτροπών της Εταιρείας. Η επιλογή των προσώπων αυτών ολοκληρώνεται εντός των επομένων είκοσι (20) ημερών, οπότε ο Πρόεδρος της Εταιρείας ανακοινώνει εγγράφως στους εκλεγέντες τα της εκλογής αυτών και ορίζει τόπο πρώτης συνεδρίας εντός των επομένων δέκα (10) ημερών. Κατά τη συνεδρία αυτή, υπό την προεδρία του απερχόμενου πρώτου Προέδρου και συμμετοχή μελών του πρώτου Συμβουλίου, γίνεται η πανηγυρική παράδοση και παραλαβή εξουσιών και καθηκόντων, η άσκηση των οποίων από το νέο Συμβούλιο αρχίζει την επομένη της παρέλευσης των 60 ημερών, οπότε ορίζονται και οι αρμοδιότητες των μελών του νέου Συμβουλίου, η διάρκεια θητείας του οποίου στο εξής είναι πενταετής.

6.6 Ενεργά ή διατελέσαντα μέλη του Δ.Σ. μπορούν να είναι υποψή φια για τη θέση του Προέδρου της Εταιρείας. Εάν για οποιονδήποτε λόγο μείνει κενή η θέση του Προέδρου της Εταιρείας ή μέλους του Δ.Σ., η αντικατάστασή του για το υπόλοιπο διάστημα γίνεται το συντομότερο δυνατόν, σύμφωνα με την ανωτέρω διαδικασία.

6.7 Τα μέλη του Ε. Σ. και του Δ. Σ. δεν αμείβονται για το έργο τους στα Συμβούλια αυτά. Όταν όμως η Εταιρεία έχει την οικονομική δυνατότητα μπορούν να καλύπτονται οδοιπορικά ή άλλα έξοδα και ημερήσια αποζημίωση για υπηρεσιακές μετακινήσεις, που καθορίζονται με απόφαση των Προέδρων των δύο Συμβουλίων.

6.8 Η απόφαση του Ε. Σ. για την εκλογή και τον διορισμό Διευθυντή του Μουσείου περιλαμβάνει ορισμό των καθηκόντων και αρμοδιοτήτων αυτού, καθώς και όλα τα νόμιμα στοιχεία της μετ’αυτού σύμβασης εργασίας, η οποία συνάπτεται μεταξύ του Προέδρου της Εταιρείας και του εκλεγμένου Διευθυντή.

Αρθρο 7

Εποπτικό Συμβούλιο

7.1 Στο Εποπτικό Συμβούλιο καλούνται να συμμετέχουν οι εκάστοτε κατέχοντες τα ακόλουθα αξιώματα: Αρχιεπίσκοπος Κρήτης, Περιφερειάρχης Κρήτης, Αντιπεριφερειάρχης Χανίων, Δήμαρχος Χανίων, Πρόεδρος του Παγκοσμίου Συμβουλίου Κρητών (τα ανωτέρω μέλη του Συμβουλίου μπορούν να ορίζουν αναπληρωτές), ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Χανίων, ο Πρόεδρος της Εταιρείας Κρητικών Σπουδών-΄Ιδρυμα Καψωμένου, ένα μέλος του επιστημονικού προσωπικού της Ορθοδόξου Ακαδημίας Κρήτης, οριζόμενο από τον Πρόεδρο και τον Γεν. Διευθυντή αυτής, και ο Πρόεδρος της Εταιρείας του Μουσείου. Αν κάποιο από τα ανωτέρω αξιώματα παύσει να υπάρχει ή αν ο φέρων αυτό δεν θελήσει να μετέχει στο Συμβούλιο, τη θέση του
καταλαμβάνει πρόσωπο επιλεγόμενο από το Δ.Σ.

7.2 Αρμοδιότητες Εποπτικού Συμβουλίου

Το Εποπτικό Συμβούλιο:

α) Εκλέγει τους μελλοντικούς Προέδρους της Εταιρείας και τα μέλη του Δ. Σ.

β) Εγκρίνει την ετήσια έκθεση των πεπραγμένων της Εταιρείας και τον απολογισμό του προηγούμενου έτους, τον προϋπολογισμό του επόμενου έτους, την απαλλαγή των μελών του Δ.Σ. από κάθε ευθύνη για την παρελθούσα χρήση.

γ) Αποφασίζει επί θεμάτων τροποποίησης του Καταστατικού και επί θεμάτων, τα οποία παραπέμπονται σε αυτό με απόφαση του Δ.Σ. ή του Προέδρου της Εταιρείας.

δ) Μεριμνά για τη στήριξη της Εταιρείας και την προαγωγή του έργου αυτής.

7.3 Λειτουργία του Ε. Σ.

Το Ε. Σ. συνέρχεται σε συνεδρία δυο φορές κατ’ έτος σε τόπο και χρόνο που το ίδιο επιλέγει, ή και εκτάκτως σε περίπτωση ανάγκης. Ενδιαμέσως μπορεί να λειτουργεί με τηλεδιάσκεψη ή άλλους τρόπους δικής του επιλογής. Κατά την πρώτη συνεδρία του το Ε. Σ. εκλέγει Πρόεδρο και Γενικό Γραμματέα και ορίζει τη διάρκεια της θητείας των σε αυτές τις ιδιότητες.

Αρθρο 8

Επιτροπές και Σώμα Συμβούλων της Εταιρείας

8.1 Για την εκτέλεση ορισμένου έργου στο πλαίσιο του σκοπού της Εταιρείας, το Δ.Σ. μπορεί να συγκροτεί Επιτροπές της Εταιρείας, να επιλέγει τα για κάθε έργο κατάλληλα πρόσωπα, να ρυθμίζει τα της διοίκησης, του έργου και της διάρκειας αυτών.

8.2 Τα μέλη των Επιτροπών αποτελούνται είτε από εθελοντές, είτε και από αμειβόμενους συνεργάτες, εφ’ όσον επιτρέπουν τούτο τα οικονομικά της Εταιρείας.

8.3 Το Σώμα Συμβούλων της Εταιρείας συγκροτείται από εθελοντές, τους οποίους εντάσσει τιμητικώς στο Σώμα αυτό το Δ.Σ. και ορίζει την αρμοδιότητα και το προς εκτέλεση έργο ενός εκάστου εξ αυτών, ενδεχομένως δε και συλλογικών δράσεών τους.

Άρθρο 9

Διαχείριση

9.1 Τα έσοδα της Εταιρείας κατατίθενται σε τραπεζικούς λογαριασμούς που θα ανοιχθούν για το σκοπό αυτό στη συνοπτική επωνυμία Εταιρεία Μουσείου Αγιάς. Το Δ. Σ. ορίζει τον τρόπο διαχείρισης των λογαριασμών αυτών και ρυθμίζει κάθε άλλο σχετικό ζήτημα.

9.2 Ο οικονομικός έλεγχος της Εταιρείας διεξάγεται από Ορκωτό Ελεγκτή, ο οποίος ορίζεται από το Ε.Σ. Ο ελεγκτής δεν δύναται να είναι υπάλληλος της Εταιρείας. Ο ελεγκτής ελέγχει όλη την οικονομική δραστηριότητα της Εταιρείας και τα σχετικά έγγραφα αυτής και συντάσσει έκθεση προς το Δ. Σ., η οποία, μαζί με τον Απολογισμό, υποβάλλονται στο Ε. Σ. προς έγκριση.

Άρθρο 10

Εσωτερικός Κανονισμός- Αναθεωρήσεις

10.1 Το πρώτο Δ.Σ. συντάσσει Κανονισμό Εσωτερικής Λειτουργίας της Εταιρείας, ο οποίος περιλαμβάνει τυχόν αναγκαίες διευκρινίσεις ρυθμίσεων του Καταστατικού και οδηγίες οργάνωσης της Εταιρείας, κατανομής αρμοδιοτήτων, υποχρεώσεις και δικαιώματα, προς εύρυθμη και αποτελεσματική λειτουργία της.

10.2 Αναθεωρήσεις του Καταστατικού και του Εσωτερικού Κανονισμού επιτρέπονται οσάκις κρίνεται τούτο αναγκαίο, γίνονται από το Δ. Σ. και εγκρίνονται από το Ε. Σ.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στιγμές από την ιστορία της Πρωτομαγιάς στον κόσμο και στην Ελλάδα!

Του Σπύρου Δαράκη * Πρώτη του Μάη! Μια μέρα κόκκινη,...

Λούης Τίκας και Εργατική Πρωτομαγιά

Του Γιώργου Σταυρουλάκη, Οικονομολόγος-Συγγραφέας - Ανιψιός Λούη Τίκα Πρωτομαγιά. Παγκόσμια...

Σούδα: Το μυστικό του κρηπιδώματος Κ-14 και το θηριώδες Αϊζενχάουερ

Η βάση της Σούδας είναι ίσως η μοναδική βάση στη Μεσόγειο που...

Χανιά: Ένας 15χρονος ξυλοκόπησε τη γιαγιά του – Θύμα οικογενειακής βίας στο παρελθόν ο ανήλικος

Ένα απίστευτο περιστατικό ενδοοικοενειακής βίας με πρωταγωνιστή ανήλικο και...