15.8 C
Chania
Tuesday, April 16, 2024

Τσίπρας σε αγρότες: Λάβετε κι εσείς υπόψη το πρόβλημα και τις δημοσιονομικές συνθήκες – Ηχηρή απουσία Κρητικών αγροτών

Ημερομηνία:

Ο πρωθυπουργός υποδεχόμενος τους εκπροσώπους των αγροτών τόνισε ότι η κυβέρνηση θα λάβει υπόψη τις προτάσεις τους, ζήτησε όμως και εκείνοι να αντιληφθούν το συνολικότερο πρόβλημα του τόπου και τα στενά περιθώρια που υπάρχουν

Καλή βάση για έναν διάλογο που θα έπρεπε να έχει ξεκινήσει εδώ και πολύ καιρό, χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τα αιτήματα και τις προτάσεις που έχει στα χέρια της η κυβέρνησης από τους αγρότες.

“Το αγροτικό κίνημα έχει πια ωριμάσει και μπορεί να βρει δρόμους έκφρασης με αυτονομία και αυτοτέλεια, ούτως ώστε να μπορέσει ο αγώνας και η κινητοποίηση να έχει και αποτέλεσμα. Όχι μόνο μια εκπροσώπηση για μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο και όταν υπάρχουν τα μπλόκα, προβολή στα ΜΜΕ, αλλά να έχει μια αυθεντική εκπροσώπηση στη χάραξη πολιτικής”, είπε ο κ. Τσίπρας υποδεχόμενος τους εκπροσώπους των αγροτών στο Μέγαρο Μαξίμου, θέλοντας έτσι να βγει εξ αριστερών στους αγροτοσυνδικαλιστές και να απευθυνθεί στον αγροτικό πληθυσμό.

“Εγώ θεωρώ ότι δεν μπορούμε να χαράξουμε πολιτική για την παραγωγική ανασυγκρότηση του τόπου χωρίς να λάβουμε σοβαρά υπόψη μας τις δικές σας θέσεις και τις δικές σας προτάσεις. Και την ίδια στιγμή οι δικές σας θέσεις και οι δικές σας προτάσεις δεν μπορεί να μην λαμβάνουν υπόψη και το συνολικότερο πρόβλημα του τόπου, τις δημοσιονομικές συνθήκες το πλαίσιο μέσα στο οποίο αναγκαζόμαστε να λειτουργούμε και να δουλεύουμε”, πρόσθεσε ο πρωθυπουργός, καλώντας έτσι τους αγρότες να περιορίσουν τις διεκδικήσεις τους στο πλαίσιο του δυνατού λαμβάνοντας υπόψη τους και την υπόλοιπη κοινωνία.

Ο κ.Τσίπρας υπενθύμισε επίσης με νόημα, καθώς στο δρόμο βρίσκονται και αγροτοσυνδικαλιστές της ΝΔ, ενώ και το ΠΑΣΟΚ επιχειρεί να προσεγγίσει τους αγρότες (Κυριάκος Μητσοτάκης και Φώφη Γεννηματά έχουν σήμερα το απόγευμα επίσης συναντήσεις με τους εκπροσώπους των αγροτών), τις ευθύνες των προηγούμενων μνημονιακών κυβερνήσεων για τη σημερινή κατάσταση. Υπογράμμισε ειδικότερα ότι “τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε σήμερα έχουν να κάνουν με το γεγονός ότι τα πέντε χρόνια, από το 2010 έως το 2015, υπήρξε μια μεγάλη καταστροφή εθνικού πλούτου. Από τα 245 δισ. που ήταν το ΑΕΠ φτάσαμε στα 175 δισ. Αυτό είναι μια τεράστια καταστροφή” και πρόσθεσε:

“Αν δεν καταφέρουμε να ανακτήσουμε τον εθνικό πλούτο, και κατά την άποψή μου πρωτοπόρος για την ανάκτηση του πλούτου είναι ο αγροτικός χώρος, τότε να πούμε αλήθειες μεταξύ μας, δεν θα μπορούμε να μιλάμε ούτε για εισόδημα, ούτε για συντάξεις ούτε για έξοδο από την κρίση. Ας το λάβουμε αυτό υπόψη μας και ας προσπαθήσουμε να πούμε αλήθειες αλλά να βρούμε και λύσεις πάνω στα πραγματικά προβλήματα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε. Είμαι πραγματικά ανοιχτός να κάνουμε έναν πολύ ουσιαστικό διάλογο και θα ακούσω με πολύ προσοχή τις θέσεις και τις προτάσεις σας διότι ήδη έχω δει ότι τα αιτήματα σας είναι μια πολύ καλή βάση ενός διαλόγου που έπρεπε να έχει ξεκινήσει εδώ και πάρα πολύ καιρό”

Η εμπλοκή με δύο ομάδες αγροτών

Η σημερινή συνάντηση δεν έγινε, πάντως, χωρίς προβλήματα αφού προέκυψε εμπλοκή στην σημερινή συνάντηση των αγροτών με τον πρωθυπουργό, καθώς δύο ομάδες εκπροσώπων του πρωτογενή τομέα δεν έγιναν δεκτές από τον Αλέξη Τσίπρα.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για την πανελλήνια συντονιστική επιτροπή αγροτών, κτηνοτρόφων και αλιέων αλλά και την πανελλήνια ένωση νέων αγροτών, οι οποίοι, ενώ προσήλθαν για συνάντηση με πρωθυπουργό, δεν κατάφεραν τον δουν.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της πρώτης:

Καταγγέλουμε την σημερινή συνάντηση γιατί παραφωρα παραβιαζονται τα συνταγματικά μας δικαιώματα. Είναι πρωτοφανές μια πενταμελής επιτροπή που ήρθε να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό, όλο αυτό να το αδειάζετε.

Δεν θα παραστούμε στην συνάντηση, εφόσον δεν παίρνουν μέσα τα άτομα που έχουμε εκλέξει.

Θα συναντηθούμε με τους άλλους αργηγούς, θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας. Ποιους θέλουν να μπουν μέσα ; Αυτοί που θέλουν εκείνοι;

Την αντίδρασή της για την απαγόρευση εισόδου στο Μαξίμου εξέφρασε και η Πανελλήνια ένωση νέων αγροτών δια του εκπροσώπου της Θεόδωρου Βασιλόπουλου, ο οποίος έκανε λόγο για ”πόρτα που βρήκαμε στην προσπάθεια μας για συζήτηση”.

"google ad"

Να σημειωθεί ότι λίγο πριν η ίδια ένωση είχε συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο.

Σύμφωνα με τον κ. Βασιλόπουλο:

Ενώ συζητήσαμε για τις λύσεις των προβλήμάτων μας με τον Πρόεδρο, βρήκαμε μια παγκόσμια πρωτοτυπία όταν πήγαμε στον πρωθυπουργό : βρήκαμε πόρτα για να συζητήσουμε και αυτό μας στενοχωρεί πάρα πολύ.
Τα νέα παιδιά περιμένουν κάποιες κινήσεις. Σήμερα προσπαθήσαμε διάλογο, η κυβέρνηση φαίνεται ότι δεν θέλει διάλογο.Ηρθαμε σήμερα από τα χωράφια μας για διάλογο, δεν το είδαμε όμως αυτό.Μας είπαν ότι δεν ήμασταν στη λίστα των ονομάτων.

Απουσιάζουν οι αγρότες της Κρήτης

Όχι στη συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα είπαν οι αγρότες της Κρήτης στέλνοντας με αυτό τον τρόπο το δικό τους μήνυμα. Οι αγρότες της Κρήτης συντάχθηκαν με τους συναδέλφους τους από τα μπλόκα της Νίκαιας και τον Προμαχώνα θεωρώντας ότι ο διάλογος είναι προσχηματικός.

Σε ανακοινώσεις τους τόσο οι αγρότες του Οροπεδίου, όσο και οι αγρότες των μπλόκων Πραιτωρίων και Μεγαλων Χωραφιών μιλούν για στημμένο διάλογο ενώ σήμερα το απόγευμα θα πραγματοποιήσουν σύσκεψη για να αποφασίσουν ποιες θα είναι οι επόμενες κινήσεις τους.

Δυναμική διαδήλωση νέων αγροτών στο Ηράκλειο

Μεγάλη συγκέντρωση πραγματοποίησαν οι νέοι αγρότες της Κρήτης στο Ηράκλειο. Η συγκέντρωση διαμαρτυρίας έγινε στο Παγκρήτιο Στάδιο το πρωί ενώ προχώρησαν σε μηχανοκίνητη πορεία προς την Περιφέρεια Κρήτης.

Συναντήθηκαν με την αρμόδια αντιπεριφερειάρχη Θεανώ Βρέντζου ενώ κατευθύνθηκαν και προς τα γραφεία του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ τα οποία όμως ήταν κλειστά.

Κατόπιν πήγαν και στο γραφείο του βουλευτή Γιάννη Μιχελογιαννάκη δίχως όμως να βρουν τον βουλευτή.

Με πληροφορίες από news247.gr, newpost.gr

 

 

 

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ο Ίλον Μασκ ανησυχεί για την Ελλάδα: Tο πρώτο έθνος που θα υποστεί “πληθυσμιακή κατάρρευση

Την υπογεννητικότητα στην Ελλάδα σχολιάζει σε ανάρτησή του ο Ίλον...

Ιεράπετρα: Δολοφονία ο θάνατος 65χρονου Γερμανού

Θρίλερ με τον θάνατο του 65χρονου Γερμανού που διέμενε...

Μιχάλης Βιρβιδάκης: “Γιατί να μην υπάρχει στην Κρήτη ένα Κρατικό Θέατρο Νοτίου Ελλάδος;”

Ο Μιχάλης Βιρβιδάκης είναι η ψυχή του θεάτρου Κυδωνία στα Χανιά. Οι περισσότεροι...

Στη Βουλή η ξενοδοχοποπιηση στο Λόφο Καστέλι από τον Μ. Συντυχάκη

Επίκαιρη ερώτηση προς την Υπουργό Πολιτισμού κ. Μενδώνη κατάθεσε...