13.8 C
Chania
Tuesday, March 19, 2024

Αυτή είναι η ιστορία του δημοκρατικού Ιδομενέα Γαλατά, του αρχαιότερου αθλητικού σωματείου της Κρήτης που οι αθλητές του σκότωσαν 114 ναζί αλεξιπτωτιστές

Ημερομηνία:

Ο Αθλητικός Σύλλογος “Ιδομενέας” Γαλατά, ιδρύθηκε το 1908 στο Γαλατά Κυδωνίας Χανίων Κρήτης.

Ο ιδρυτής του, Γιάννης Βαρανάκης, υπήρξε ο σπουδαιότερος από τους Κρήτες νέους αθλητές της εποχής του. Ενώ διέμενε προσωρινά στην Αίγυπτο, ήρθε πρώτος στους παναιγυπυιακούς αγώνες του Καίρου του 1905 στην άρση βαρών. Στους πρώτους Ολυμπιακούς Αγώνες των Αθηνών ήρθε δεύτερος στο ίδιο αγώνισμα και στη συνέχεια ήταν πρωταθλητής στην σκοποβολή, σε πολλές διοργανώσεις στον ελλαδικό χώρο. Το κύριο επάγγελμά του ήταν αυτό του τορναδόρου.

Ο Ιδομενέας υπήρξε ηθικός Βασιλιάς της Κρήτης, γιος του μυθικού γεννάρχη των Ελλήνων Δευκαλίωνα και εγγονός του Βασιλιά της Κνωσού Μίνωα και πήρε μέρος στον Τρωικό πόλεμο.

Top-008
Γιάννης Βαρανάκης

Αυτού του μυθικού Βασιλιά, πήρε το όνομα ο μακαριστός Βαρανάκης , για να το δώσει στο ιδρυόμενο Αθλητικό Σωματείο, προκειμένου να του προσδώσει ηρωϊκό πνεύμα και να το καταστήσει γνήσιο εκφραστή και υμνητή του αθλητικού ιδεώδους.

Οι νέοι του Γαλατά που άσκησε και εξεπαίδευσε ο Ολυμπιονίκης, ιδιαίτερα στο άθλημα της Σκοποβολής, ήταν αυτοί που συγκρότησαν το τάγμα των ελευθέρων σκοπευτών υπό τον Ταγματάρχη Πεζικού Γιάννη Γερογιάννη, που πολύ εύστοχα και αποτελεσματικά σημάδεψαν τους 114 αλεξιπτωτιστές που έπεσαν την Τρίτη στις 20 του Μάη του ’41 πέριξ του χωριού τους, για να κατακτήσουν την γη των πατέρων τους, τους αποδεκάτισαν κυριολεκτικά, φονεύοντες τους 112 και τραυματίζοντες βαριά τους άλλους δύο.

Σκοπευτικός Σύλλογος Ιδομενεας Γαλατά 1908

Αυτοί οι νέοι ήταν το πλασμένο ζυμάρι του Βαράνη, που υπήρξαν μαζί με τους Συμμάχους – ιδιαίτερα τους Νεοζηλανδούς – τους Αμάχους και τα Έμπεδα Τάγματα του Ελληνικού Στρατού, οι συντελεστές της Γιγαντομαχίας του Γαλατά κατά την περιώνυμη Μάχη της Κρήτης.

Ο Ιδομενέας Γαλατά διατηρούσε όχι μόνο ποδοσφαιρικό αλλά και σκοπευτικό τμήμα ως το 1967-από κει μάλιστα προέρχεται και το έμβλημα. Το 1967 η Χούντα των συνταγματαρχών κατάσχεσε τα όπλα και-δεδομένου πως μετά το ’74 δεν υπήρχε η δυνατότητα αγοράς καινούριων- ο Ιδομενέας έκτοτε περιορίστηκε στο ποδόσφαιρο.

Σήμερα, η πρώτη ομάδα του Ιδομενέα αγωνίζεται στην Α’ τοπική κατηγορία της Ε.Π.Σ. Χανίων ενώ διατηρεί τμήματα υποδομών( Νέων και Παίδων).

 

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ρωσία: Ο Πούτιν ξανά πρόεδρος με 88% των ψήφων – Εξασφάλισε πέμπτη θητεία

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν συγκέντρωσε το 87,97% των ψήφων στην εκλογική διαδικασία...

«Τσουνάμι» στο Μαξίμου από το «Newsletter Gate» – Κατατέθηκε η πρώτη αγωγή κατά του Ελληνικού Δημοσίου

Χιονοστιβάδα εξελίξεων έρχεται για την κυβέρνηση μετά τη «θυσία» του...