25.8 C
Chania
Monday, May 20, 2024

Φρίκη: Η Zara μιμείται την σφαγή στη Γάζα για να πουλήσει μόδα;

Ημερομηνία:

Απαράδεκτο. Απάνθρωπο. Ασυγχώρητο.

Αυτές είναι μερικές μόνο από τις αραιές εκφράσεις που έρχονται στο μυαλό μας βλέποντας την ιδέα που επέλεξε η Zara, μια εταιρεία ένδυσης ρούχων δισεκατομμυρίων δολαρίων, για την τελευταία της φωτογράφιση.

Η ιδέα δεν είναι απλώς απαράδεκτη- είναι μια σπλαχνική γροθιά στο στομάχι, που στάζει απανθρωπιά και απέχθεια. Καθώς οι Παλαιστίνιοι συνεχίζουν να υπομένουν τον εφιάλτη της απώλειας για 64η συνεχή ημέρα, πολλοί επιλέγουν ειρηνικούς τρόπους, όπως μαζικές διαμαρτυρίες και αγρυπνίες, για να σταθούν αλληλέγγυοι.

Η Zara όμως την ίδια στιγμή προώθησε τη νέα της συλλογή περιορισμένης έκδοσης που πολλοί θεωρούν ότι μιμείται τον πόνο και την καταστροφή στη Γάζα που προκαλούν οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές.

Στις τελευταίες φωτογραφίες που μοιράστηκε στο Instagram, η Zara ανακοίνωσε την κυκλοφορία της τελευταίας της συλλογής περιορισμένης έκδοσης, ωστόσο ακτιβιστές κατηγόρησαν τον γιγαντιαίο οίκο μόδας ότι κερδίζει χρήματα χρησιμοποιώντας τα δεινά των Παλαιστινίων στη Γάζα.

Στο Instagram, η Zara δημοσίευσε αρκετές φωτογραφίες και έγραψε: “ZARA ATELIER. Συλλογή 04_Το σακάκι”.

“Μια συλλογή περιορισμένης έκδοσης από τον οίκο που γιορτάζει τη δέσμευσή μας στη χειροτεχνία και το πάθος μας για καλλιτεχνική έκφραση”.

Σε μία από τις φωτογραφίες που κοινοποιήθηκαν στο Instagram της Zara, ένα μοντέλο που φορούσε το κομμάτι της νέας συλλογής της Zara, φαινόταν σε ένα κτίριο που έμοιαζε σα να βρίσκεται στη μέση ερειπίων.

Σε μια άλλη φωτογραφία, το μοντέλο του Zara εντοπίστηκε να κρατά μια κούκλα η οποία ήταν καλυμμένη με λευκή πλαστική μεμβράνη, κάτι που πολλοί φιλοπαλαιστίνιοι κατήγγειλαν λέγοντας ότι ο διάσημος οίκος μόδας “κοροϊδεύει” τους θανάτους των Παλαιστινίων.

Η Zara μετά τις έντονες αντιδράσεις που απέσπασε στο διαδίκτυο, διέγραψε τελικά μία από τις αναρτήσεις που μοιράστηκε στο instagram της.

Οι υπέρμαχοι της Παλαιστίνης επιβεβαίωσαν αμέσως τη στάση τους στο μποϊκοτάζ της μάρκας- ένα άτομο έγραψε: “Μποϊκοτάρετε τη Zara αν δεν το έχετε κάνει ακόμα! Ανακοίνωσαν τη νέα τους συλλογή χρησιμοποιώντας τη “γενοκτονία” στη #Γάζα”.

Η Ζara αρνείται ότι η συγκεκριμένη καμπάνια έχει σχέση με το δράμα των Παλαιστίνιων στη Γάζα. Λέει ότι πρόκειται για αγάλματα τα οποία είναι τυλιγμένα, όμως λαμβάνοντας υπόψη τη συγκυρία του πολέμου οι εικόνες που δημοσιοποιήθηκαν παραπέμπουν στην φρίκη της Γάζας.

Το 2021, η Zara αντιμετώπισε αντιδράσεις όταν η Vanessa Perilman, επικεφαλής σχεδιάστρια του γυναικείου τμήματος, στοχοποίησε το παλαιστινιακό μοντέλο Qaher Harhash στο Instagram. Η Vanessa φέρεται να έστειλε αμφιλεγόμενα και αντιπαλαιστινιακά μηνύματα ως απάντηση στις φιλοπαλαιστινιακές αναρτήσεις της Qaher από την κατεχόμενη Ανατολική Ιερουσαλήμ.

“Οι άνθρωποι στον κλάδο μου γνωρίζουν την αλήθεια για το Ισραήλ και την Παλαιστίνη και δεν θα σταματήσω ΠΟΤΕ να υπερασπίζομαι το Ισραήλ και άνθρωποι σαν εσένα έρχονται και φεύγουν στο τέλος”, έγραψε η Πέριλμαν, σύμφωνα με το NBC. “Οι Ισραηλινοί δεν διδάσκουν τα παιδιά να μισούν ούτε πετούν πέτρες στους στρατιώτες, όπως κάνουν οι δικοί σας”.

Το περιστατικό οδήγησε τους χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης να λανσάρουν hashtags όπως το #BoycottZara και το #ZaraMustApologise, καθώς ο Qaher αποκάλυψε την “ισλαμοφοβική” συνομιλία με τη Vanessa Perilman, προκαλώντας ευρεία κριτική και εκκλήσεις για απόδοση ευθυνών, αναφέρει η Hindustan Times.

Ο αριθμός των Παλαιστινίων που σκοτώθηκαν σε ισραηλινές επιθετικές επιθέσεις στη Λωρίδα της Γάζας έχει εκτοξευθεί σε 17.700, ενώ 48.780 έχουν τραυματιστεί από τις 7 Οκτωβρίου, όπως αποκάλυψε το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας στη Γάζα.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

«Το Μάννα» Ν. Τσατσαρωνάκης: Επέκταση σε νέα προϊόντα με παραγωγική μονάδα στην Αττική

Η αξιοποίηση του παλιού εργοστασίου της Κατσέλης, η πορεία...

Καλλιτέχνες της Κρητικής Μουσικής | Μέρος 3ο

Συνεχίζουμε να σας παρουσιάζομε εκλεκτούς καλλιτέχνες της Κρητικής μουσικής...