Οι Μεξικανοί το αποκαλούν σιέστα. Εμείς το αποκαλούμε το πιο ωραίο πράγμα που μπορεί να σου συμβεί ένα καλοκαιρινό μεσημεροαπόγευμα.
Στις 26 φωτογραφίες που σας παρουσιάζουμε από τον Odyssea Nathena, βλέπουμε κρητικούς από τα παλιά χρόνια που απολαμβάνουν το μεσημεριανό τους ύπνο.
Ύπνος, αναγκαίος, όπως επιβεβαιώνουν και οι επιστήμονες αφού έστω και λίγα λεπτά ύπνου μετά το φαγητό είναι αρκετά για να μας ξαναζωντανέψουν.
Οι Κρητικοί, όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες… το γνώριζαν αυτό.
Όπως έχουν δείξει οι έρευνες, ένας ύπνος 40 λεπτών, μεταξύ 2 με 4 το μεσημέρι, είναι κάτι που ξεκουράζει τον οργανισμό και αυξάνει την παραγωγικότητά του κατά 50%.
Σε αντίθεση μάλιστα απ’ ό,τι πολλοί ίσως πιστεύουν, η ανάγκη αυτή δεν έχει να κάνει με το κλίμα της περιοχής που ζει κάποιος.
Όπως έχουν διαπιστώσει οι νευρολόγοι που ασχολούνται με τη φυσιολογία του ύπνου, η αίσθηση της νύστας έχει άμεση σχέση με τη θερμοκρασία του σώματος, η οποία μεταβάλλεται περιοδικά κατά τη διάρκεια του 24ώρου.
Όταν η θερμοκρασία πέφτει, ο οργανισμός εκδηλώνει την ανάγκη του για ξεκούραση. Οι ώρες που παρατηρείται αυτή η πτώση είναι μεταξύ 2 με 4 το μεσημέρι και 11 το βράδυ με 7 το πρωί.
Μη νιώθετε λοιπόν τύψεις αν ρίχνετε πού και πού έναν υπνάκο στα κλεφτά, το μεσημέρι.
Η σιέστα μάς δίνει σωματική και ψυχική δύναμη, διεγείρει τη δημιουργικότητα και μας κάνει πιο παραγωγικούς.
Φαίνεται ότι αυτό το γνωρίζουν ήδη πολλές επιχειρήσεις, ιδιαίτερα οι αμερικανικές, αφού διαθέτουν στους εργαζομένους τους πολυθρόνες και χώρους ανάπαυσης, καινοτομία που πολλαπλασιάζει το κέρδος των επιχειρήσεων.
Στην Ιαπωνία είναι υποχρεωτικό βάσει συμβολαίου να αναπαύεται ένας εργαζόμενος μερικά λεπτά μετά το γεύμα, ενώ στην Κίνα, το δικαίωμα της 20λεπτης σιέστας είναι συνταγματικά κατοχυρωμένο και απαραβίαστο.
Η ψυχολόγος του Salk Institute της Καλιφόρνια, Σάρα Μέντνικ, τεκμηριώνει στο καινούργιο της βιβλίο «Πάρτε έναν υπνάκο, θα αλλάξει τη ζωή σας», πόσο ευεργετικός είναι τελικά ο μεσημεριανός ύπνος.
«Φανταστείτε ένα προϊόν που ενισχύει τη συνείδηση, ζωηρεύει τις αισθήσεις, διώχνει την κούραση, βελτιώνει τη σεξουαλική ζωή, μας βοηθά να παίρνουμε αποφάσεις, να δείχνουμε νεότεροι, να χάνουμε βάρος.
Περιορίζει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών νοσημάτων, φέρνει καλή διάθεση, δυναμώνει τη μνήμη.
Φανταστείτε επίσης ότι αυτό το προϊόν δεν είναι τοξικό, δεν έχει παρενέργειες και, κυρίως, είναι δωρεάν», λέει η ψυχολόγος.
Αυτό το προϊόν δεν είναι άλλο από τη σιέστα.
Πολλοί επιστήμονες μάλιστα το θεωρούν πιο αποτελεσματικό και από το Πρόζακ, το ηρεμιστικό φάρμακο που έχει κατακτήσει τη μισή Αμερική και ένα μεγάλο μέρος του εργασιομανούς βιομηχανικού κόστους.
Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ υποστηρίζουν ότι περίπου μιάμιση ώρα ποιοτικού ύπνου είναι το ίδιο ωφέλιμη με τον οκτάωρο βραδινό ύπνο όσον αφορά στις λειτουργίες της μνήμης και της μάθησης.
Οι Αμερικανοί ερευνητές υπέβαλαν σε τεστ μνήμης και μάθησης δύο ομάδες εθελοντών, ανά διαστήματα κατά τη διάρκεια μίας ημέρας και ξανά το επόμενο πρωί.
Οι εθελοντές του πρώτου γκρουπ έμειναν ξάγρυπνοι και, όπως ήταν αναμενόμενο, οι επιδόσεις τους στα τεστ άρχισαν να πέφτουν το απόγευμα.
Τα άτομα της δεύτερης ομάδας κοιμήθηκαν για 60 ή 90 λεπτά στις 2 το μεσημέρι, ενώ οι ερευνητές παρακολουθούσαν την πορεία του ύπνου τους με εγκεφαλογράφημα.
Κάποια από τα άτομα είχαν ποιοτικό ύπνο, ο οποίος αποτελείτο από φάσεις «βραδέων κυμάτων» και φάσεις REM (Rapid Eye Movement ή Ταχεία Κίνηση των Ματιών), οι οποίες αντιστοιχούν στα όνειρα.
Τα άτομα αυτά είχαν καλύτερες επιδόσεις στα τεστ από ότι οι εθελοντές της πρώτης ομάδας.
Μάλιστα, οι επιδόσεις τους ήταν συγκρίσιμες με τις επιδόσεις εθελοντών που είχαν συμμετάσχει σε παλαιότερες μελέτες έχοντας κοιμηθεί κανονικά για δύο συνεχόμενα βράδια.
Οι εθελοντές που δεν πέρασαν από φάση REM παρουσίαζαν μειωμένες επιδόσεις, καλύτερες όμως από της ομάδας που έμεινε εντελώς άγρυπνη.
Οι ερευνητές σε δημοσίευσή τους στο περιοδικό Nature Neuroscience γράφουν χαρακτηριστικά: «Από την οπτική της συμπεριφορικής βελτίωσης, ο σύντομος ύπνος [nap] είναι εξίσου καλός με τον ολονύχτιο ύπνο για τη μάθηση σε αυτήν την αντιληπτική λειτουργία».
Ο Δρ Ντερκ- Γιαν Ντιζκ, του Κέντρου Έρευνας Ύπνου στο Πανεπιστήμιο του Σάρεϊ στη Βρετανία,υποστηρίζει ότι ο συνδυασμός φάσεων «βραδέων κυμάτων» και REM είναι σημαντικός για τη μνήμη και τη μάθηση.
Έρευνα σε πειραματόζωα, των επιστημόνων του Πανεπιστημίου του Πρίνστον, αναφέρει ότι η παραγωγή κυττάρων σε μια περιοχή του εγκεφάλου που συνδέεται άμεσα με τη μνήμη και τη μάθηση διακόπτεται από την παρατεταμένη έλλειψη ύπνου.
Το ίδιο ίσως συμβαίνει και στον άνθρωπο. Οι ερευνητές εξέτασαν ποντίκια που εξαναγκάστηκαν να μείνουν άυπνα για 72 ώρες.
Σε σύγκριση με άλλα πειραματόζωα που είχαν κοιμηθεί κανονικά, τα άγρυπνα παρήγαγαν λιγότερους νέους νευρώνες στον ιππόκαμπο.
(Ο ιππόκαμπος είναι μια εγκεφαλική δομή κάτω από τους κροταφικούς λοβούς, ένας σε κάθε πλευρά του εγκεφάλου, αναγκαίος για το σχηματισμό αναμνήσεων των γεγονότων από νέες πληροφορίες).
Πηγή κειμένου: vitamelia.gr