Νούμερα που ασφυκτιούν. Οικογένειες που καταστρέφονται και ανθρώπινες ζωές που εξαϋλώθηκαν απο μια παρατιμονιά, μια εκτροπή αυτοκινήτου ένα κράνος που δε φορέθηκε ποτε… Οι 1640 νεκροί τα τελευταία 15 χρόνια στην Κρήτη απο τροχαία δυστυχηματα δείχνουν ότι αυτό είναι το “καρκίνωμα” του νησιού και έτσι αποτιμάται η θυσία στον Μολώχ της ασφάλτου.

Και αν τα τελευταία χρόνια, παρατηρήθηκε μια υποχώρηση των τροχαίων φέτος, ανέβηκαν και πάλι οι δείκτες και δυστυχώς η κρίση έφερε και αύξηση των τροχαίων δυστυχημάτων. Όπως μας λέει ο ειδικός σε θέματα οδικής ασφάλειας Γιάννης Λιονάκης, μέχρι και σήμερα σκοτώθηκαν στην Κρήτη 56 άτομα τόσα ακριβώς όσα είχαν σκοτωθεί και πέρισυ όμως στο σύνολο του ημερολογιακού έτους 2014.

Τα νούμερα τρομάζουν : 15 στο οδικό δίκτυο των Χανίων, 7 στο Ρέθυμνο, 19 στο Ηράκλειο και 15 στο Λασίθι (που δυστυχώς απογειώθηκε φέτος).

Απο τα θανατηφόρα τροχαία τα 10 προήλθαν απο δυστυχήματα μέσα στην πόλη 10 στο ΒΟΑΚ και τα 36 προέρχονται απο συγκρούσεις και εκτροπές στου επαρχιακούς δρόμους του νησιού.

” Δυστυχώς με τους ρυθμούς που πάμε ο καθένας απο μας είναι εν δυνάμει θύμα ή θυτης ενός τροχαίου στην Κρήτη και αυτό αποτυπώνεται στις 1640 χαμμένες ζωές απο το 2000 ως σήμερα. Με τα συγκριτικά στοιχεία που έχω και μέχρι το 2015 αναμένεται να έχουμε σε επίπεδο Κρήτης κοντά στα 10.000 τροχαία μικρά ή μεγάλα δηλαδή 30 σε καθημερινό επίπεδο στην Κρήτη. Φανταστείτε πως ενώ στην υπόλοιπη χώρα στο πρώτο 6μηνο του 15 είχαμε μείωση των τροχαίων της τάξης του 3,8 % στην Κρήτη το αντίστοιχο διάστημα η αύξηση στην Κρήτη ξεπερνά το 35% ” προσθέτει με νόημα ο κ. Λιονάκης

cretalive.gr