15.8 C
Chania
Sunday, April 14, 2024

23 Μαΐου 1954: Τα βασιλικά εγκαίνια σε Παλαιόχωρα και Γαύδο – Η «κομμουνιστική επίθεση» και η γενοκτονία των γαϊδάρων του Σελίνου | Σπάνια φωτογραφικά ντοκουμέντα

Ημερομηνία:

Του Μιχάλη Κατσανεβάκη *

Βασιλική Διαταγή και τα σκυλιά δεμένα :

« Υποχρεούνται άπαντες οι κάτοικοι του Σελίνου όπως προσέλθουν εις την υποδοχήν του Βασιλικού ζεύγους και του Διαδόχου δια τα εγκαίνια του υδροηλεκτρικού σταθμού Παλαιοχώρας ».

Οι κάτοικοι των γύρω χωριών της Παλαιόχωρας άλλη δεν είχαν επιλογή, οπότε κίνησαν από την προηγούμενη το απόγευμα να κατηφορίζουν με τα γαϊδουράκια τους για την Παλαιόχωρα ούτως ώστε να παρευρεθούν εγκαίρως την επόμενη στα εγκαίνια δι ευνόητους λόγους, ειδικά οι κάτοικοι της περιοχής Πελεκάνου.

Η συγκεκριμένη περιοχή είχε «κομμουνιστικόν παρελθόν» καθόσον είχε αρκετά θύματα κατά τον Εμφύλιο και σε μάχες και εκτελεσμένους.

Η περιοχή Πελεκάνου συγκαταλέγετο στις «κόκκινες» όπως η Ραμνή Αποκορώνου, η Δρακώνα Κεραμειών και τα Π. Ρούματα.

Με αφορμή όλα τα παραπάνω η εξουσία κατέστρωσε ένα άριστο επιτελικό σχέδιο δια την ασφάλεια των υψηλοτάτων φιλοξενουμένων.

Κατ’ αρχήν κινητοποιήθηκε όλη η δύναμη της χωροφυλακής Χανίων και όλες οι ομάδες ΜΑΥδων της περιοχής.( ήταν πολίτες Μονάδες Ασφαλείας Υπαίθρου) .

Όπως είπαμε αφού η περιοχή έσφυζε από «κομμουνιστοσυμμορίτας» ήλθε και στρατός και ναυτικό, μην τυχόν και γίνει επίθεση από θαλάσσης.

Για να είναι πλήρης η κάλυψη της περιοχής τοποθετήθηκαν πάνω στη φορτέτζα (παλαιό φρούριο) και μερικά κανόνια.

Παρ ότι «λαοφιλείς» οι Βασιλείς φαίνεται ότι τρέμανε. Διατί να το κρύψωμεν άλλωστε.

Όλα ήταν έτοιμα. Νύχτωσε ο Θεός και την επόμενη αναμενόταν οι εκλεκτοί καλεσμένοι να φθάσουν με αντιτορπιλικό.

Τα χαλιά ήταν έτοιμα, τα τραπέζια στρωμένα, τα λουλούδια, οι φρουρές στις θέσεις τους και οι χωρικοί όπου είχε βρει μέρος έκαστος μέσα στα λιόφυτα γύρω από την Παλιόχωρα, είχε κοιμηθεί.

"google ad"

Η ώρα περνούσε και κατά τα μεσάνυχτα εκεί που φύλαγε σκοπός ο ΜΑΥς Περ////άκης Αν//// από το Σπανιάκο, μην επιχειρήσουν κανένα σαμποτάζ «οι συμμορίται” ακούει έντονους θορύβους μέσα στο σκοτάδι στα ξερά χόρτα και κλαδιά να σπουν.

Οπλίζει και φωνάζει με δύναμη:

“Αλτ τις ει”;

Καμία απάντηση.

Ξαναφωνάζει.

Αλτ τις ει;

Τίποτα.

Ξαφνικά ακούστηκε κάτι παράξενο σαν ποδοβολητό – καλπασμός…..;;.

Τότε πλέον δεν υπήρχε καμία αμφιβολία. Είχαμε κομμουνιστική επίθεση ίσως και με ιππικό. Δεν διστάζει άλλο και πατάει την σκανδάλη ξανά και ξανά.

Άκουσαν και οι άλλοι ένοπλοι, στρατός, Χωροφυλακή, ΜΑΥ δες κλποι τους πυροβολισμούς και άρχισαν να βάλλουν όλοι μαζί.

Έγινε χαλασμός. Δια παν ενδεχόμενο έριχναν και τα κανόνια από το φρούριο.

Από αυτά και τις τροχιοδεικτικές και τις φωτοβολίδες έλαμπε και τράνταζε όλο το Σέλινο.

Κάποια στιγμή ο χαλασμός σταμάτησε αλλά κανείς δεν κουνούσε από την θέση του….. Όλοι περίμεναν να ξημερώσει.

Ήθελε ο Θεός και ξημέρωσε και τότε πήγαν να δουν πόσους «κομμουνιστάς» είχαν “φάει”.

Όταν πλησίαζαν προς το μέρος των νυχτερινών θορύβων, από απόσταση έβλεπαν κάτι μαύρους όγκους μέσα στα κλαδιά και τα χόρτα.

Για άνθρωποι δεν φαίνονταν. Ειδικά για κομμουνιστές ήταν πολύ χοντροί και παχείς

Όταν έφτασαν αρκετά κοντά κατάλαβαν τι είχε συμβεί τη νύχτα και από που προερχόταν οι θόρυβοι.

Ένας αρσενικός βαρβάτος γάιδαρος είχε σπάσει (ήσπασε, που λένε και στο Ηράκλειο) το σχοινί και ερωτοτροπούσε όλη τη νύχτα με χαρέμι από γαϊδούρες που είχαν φέρει από τα γύρω χωριά και αναστάτωσε το Σέλινο και την Βασιλική φρουρά.

Δυστυχώς με τόσους πυροβολισμούς , πολυβολιές και κανονιές ,οι έρωτες βγήκαν ξινοί του κακομοίρη του τσαμούρι γαϊδάρου, καθόσον επήλθε το μοιραίο.

Στο κάμπο πίσω από το σχολείο είχε γίνει μακελειό – γενοκτονία των γαϊδάρων του Σελίνου.

Αλλά μπροστά στην ασφάλεια της Φρειδερίκης τι είναι ο θάνατος από μερικά γαϊδουράκια. Άλλωστε σ’ όλη την χώρα τόσα και τόσα είχαν σκοτωθεί, ένθεν κακείθεν, στο πρόσφατο αιματοκύλισμα.

————-

Την επόμενη η Παλαιόχωρα έζησε στιγμές … δόξας και μεγαλείου, τιμής και συγκίνησης…. τάπητες και αψίδες… ζήτω ο Βασιλεύς…

Βασιλείς και διάδοχοι, αυλικοί, αυλάρχες, σταβλάρχες, υπασπιστές, κυρίες επί των τιμών!, υπουργοί, βουλευτές, πολιτευτές, πρόσκοποι, μουσικές, παρατρεχάμενοι, αυλοκόλακες, αντιτορπιλικά, κορβέτες, ναρκαλιευτικά, …. προς τους λαοφιλείς μας Βασιλείς!!!!

ΜΙΛΗΣΕ ΚΑΙ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ…

«…… καθόσον ηξιώθημεν να έχωμεν μαζί μας τους Εθνικούς Ηγέτας…»

«…..ο Μαρμαρωμένος και δοξασμένος Βασιλιάς* των ονείρων των βρίσκεται σήμερον ζωντανός μαζί των..»

« ….προσφέρω εις ημάς τον Αρχηγόν της Ελληνικής φυλής** εις ένδειξιν ευγνωμοσύνης… κρητικό μαχαίρι δοξασμένου Σελινιώτη αγωνιστή του 1879…»

ΜΙΛΗΣΕ ΚΙ Ο ΓΕΝ. ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΚΩΝΙΩΤΑΚΗΣ :

«το Έθνος είναι υπερήφανον δια την Εθνικήν του δυναστεία δι όσας πολυτίμους ύπηρεσίας παρέσχεν αύτη προς το Έθνος δια θυσιών πολλών και ατελειώτων και δια πολυτιμοτάτου έτι αίματός της….»

«Η βασίλισσα έσυρε τον χορόν επευφημηθείσα ενθουσιωδέστατα….»

Την επόμενη πέραν των εγκαινίων της Παλιόχωρας έγιναν (την μεθεπόμενη) εγκαίνια του αλευρόμυλου της Γαύδου και ως εκ τούτου οι Γαυγιώτες ψήφιζαν Βασιλιά μέχρι το 1974.

Το 1978 βρέθηκε στο Καστρί Γαύδου ο φίλος μου Γιάννης Πα. και θυμάται ότι στο «ΚΑΦΕ- ΠΑΝΤΟΠΩΛΕΙΟΝ Η ΕΙΛΙΚΡΙΝΙΑΝ» (το Ν είχε μπει για την «βασιλικήν καθαρεύουσαν») υπήρχε στον τοίχο η εικόνα του Βασιλιά Παύλου.

————————————–

Και δια να μην νομίζουν ορισμένοι ότι είμαστε όλοι όπως λέει ο λαός στη Ρίζα « ΚΑΚΟΒΡΗΣΤΑ ΕΧΝΗ» :

ΥΠΕΝΘΥΜΙΖΟΜΕΝ ΤΗΝ ΒΑΣΙΛΙΚΗΝ «ΣΥΝΕΙΣΦΟΡΑΝ» ΕΙΣ ΤΟ ΕΘΝΟΣ

Τον Σεπτέμβριο του 1922, ο Βασιλιάς Κωνσταντίνος ο Α΄, γαμπρός του Κάιζερ της Γερμανίας, μαζί με τις κυβερνήσεις που διόριζε, αφού διέλυσαν την Ελλάδα (Μικρασιατική Καταστροφή-Γούναρης κλποι), βούτηξε από τους κατεστραμμένους και πάμπτωχους Έλληνες 10.000 λίρες Αγγλίας, και έφυγε.

Ακόμη όσο κι αν θέλουν να το κρύψουν δεν ξεχνάμε την παράδοση του 4ου Σώματος Στρατού της οχυρωματικής γραμμής του Ρούπελ στους Γερμανούς και στους Βουλγάρους από την φιλομοναρχική κυβέρνηση με πρόταση του αναπληρωτή Επιτελάρχη Ιωάννη Μεταξά (26//5/1916) με συνέπεια την μεταφορά 7.000 αξιωματικών και στρατιωτών σε αιχμαλωσία (28/8/1916) στο Γκέρλιτσς της Γερμανίας και την κατοχή της ανατολικής Μακεδονίας από τους Βουλγάρους. Σαφώς ένεκα της σχέσης : Κάιζερ Γερμανίας-Σοφίας και Κων/νου Α΄.

——————–

Αδελφός του Βασιλιά Κωνσταντίνου Α΄ ήταν ο Πρίγκιπας Ανδρέας, αντιστράτηγος διοικητής του Β΄ Σώματος στρατού στην Μικρά Ασία. ………καταδικάστηκε σε θάνατο, με την κατηγορία της αρνήσεως εκτελέσεως διαταγής, κατά τις μάχες του Σαγγαρίου. Δεν εκτελέστηκε, λόγω της μεσολάβησης της Βρετανικής Κυβέρνησης ………

Απόσπασμα επιστολής Πρίγκιπα Ανδρέα προς Ι. Μεταξά στις 21-12-1921 (αναφέρεται στους Έλληνες της Σμύρνης) :

«….ΑΠΑΙΣΙΟΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΩΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΕΔΩ ΈΛΛΗΝΕΣ, ΕΚΤΟΣ ΕΛΑΧΙΣΤΩΝ. ΕΠΙΚΡΑΤΕΙ ΒΕΝΙΖΕΛΙΣΜΟΣ ……ΘΑ ΗΞΙΖΕ ΠΡΑΓΜΑΤΙ ΝΑ ΠΑΡΑΔΟΣΟΜΕΝ ΤΗΝ ΣΜΥΡΝΗΝ ΣΤΟΝ ΚΕΜΑΛ ΔΙΑ ΝΑ ΤΟΥΣ ΠΕΤΣΟΚΟΨΕΙ ΟΛΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΧΡΕΙΟΥΣ…..» όπως και έκαναν.

———————–

Επεισοδιακή υπήρξε η επίσκεψη του Βασιλιά Γεωργίου Β΄ στα Χανιά το Μάιο του 1937 (ένα χρόνο μετά το θάνατο του Ε. Βενιζέλου).

Πέραν της διακοπής της ομιλίας του Δημάρχου Χανίων Γιάννη Μουντάκη από δύο αξιωματικούς, κατά την διάρκεια της ημέρας στους δρόμους της πόλης κυκλοφορούσαν μόνο χωροφύλακες . Όταν δε βράδιασε έγινε μεγάλη δεξίωση στην αίθουσα του «Χρυσόστομος» όπου παραβρίσκονταν Βασιλιάς, Μεταξάς, Μπ. Σφακιανάκης (Γεν. Διοικ.) στρατιωτικοί, δημοσιογράφοι κλποι….

Την ώρα της εκδήλωσης χανιώτες δημοκράτες κατάφεραν και έκοψαν το ρεύμα από το ηλεκτρικό εργοστάσιο της Αγυιάς και η πόλη βυθίστηκε στο σκοτάδι…..

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ – ΑΙΓΥΠΤΟΣ

28 Αυγούστου 1943 ήλθε στην Αίγυπτο η απάντηση ΗΠΑ και Λονδίνου και είναι απολύτως σύμφωνοι να επανέλθει οπωσδήποτε ο Βασιλεύς στην Ελλάδα, μετά την λήξη του πολέμου.

Κατόπιν της απαντήσεως αυτής ο Βασιλεύς Γεώργιος Β΄ είπε στην Κυβέρνηση και στην Επιτροπή του Ελληνικού Λαού (στην Αίγυπτο) : «αφού οι σύμμαχοι θέλουν να γυρίσω στην Ελλάδα, θα γυρίσω και αδιαφορώ δια τα όσα λέτε εσείς».

Απαντών τοιουτοτρόπως «έγραψε» στα παλαιότερα των υποδημάτων του τον Ελληνικό Λαό και έθεσε τον θεμέλιο λίθο δια όσα θλιβερά και ολέθρια ακολούθησαν δια πολλά ακόμη χρόνια.

————

Επί βασιλείας του Παύλου γνωστές είναι οι διενέξεις του Παλατιού με τον Κωνσταντίνο Καραμανλή (δολοφονία Λαμπράκη-υπόθεση Αμπατιέλου κλπ), όπως και το περίφημο που είπε ο Καραμανλής : «ποιός τέλος πάντων κυβερνάει αυτόν τον τόπο» και το ότι παραιτήθηκε από πρωθυπουργός και έφυγε στην Γαλλία με το ψευδώνυμο Τριανταφυλλίδης.

————

Γνωστά επίσης είναι τα τεκταινόμενα του Κωνσταντίνου Β΄ με τους δικτάτορες Συνταγματάρχες.

———-

*Γκλίξμπουργκ – Δραγάσης- Παλαιολόγος

** Μογγολικής ή Αφρικανικής

Post Scriptum : Η Δημοκρατική Κρήτη δύο ΒΑΣΙΛΕΙΣ αναγνώρισε : ΤΟΝ ΜΙΝΩΑ και τον ΚΩΝ/ΝΟ ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟ

Ο τελευταίος Βασιλιάς της Κρήτης ήταν ο Ιδομενέας και αναφέρεται από τον Όμηρο κατά τον πόλεμο της …. Τροίας, δηλαδή πριν από 3.200 χρόνια.

———–

Το Νοέμβριο του 1974 στο δημοψήφισμα (ο Άλλος δεν είχε ξεχάσει έστω και 11 χρόνια μετά….) ο Λαός της Κρήτης είπε με 91,5 % ένα βροντερό ΟΧΙ στην Μοναρχία.

Θυμάμαι στην Αθήνα στην αίθουσα τύπου, Έλληνες και ξένοι δημοσιογράφοι, μόλις άκουσαν το πρώτο αποτέλεσμα από ένα χωριό του Ρεθύμνου ξέσπασαν σε γέλια. Σαφώς η μοναρχία δεν είχε πάρει ούτε ένα ψήφο.

———–

Ότι στον Κόσμο γεννηθεί

έχει αρχή και τέλος,

ένα θα μείνει αθάνατο

Ο ΓΕΡΟ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ

Βασιλικές φωτογραφίες:

Την Φρειδερίκη κρατά και χορεύει η Κατσανεβάκη Ε. , στην φωτογραφία με τους βρακοφόρους στην άνω αριστερή μας γωνία είναι οι Βασίλης και Αντώνης Πατεράκης και ανάμεσα στην Φρειδερίκη και στον Παύλο είναι ο διάδοχος Κων/νος Β΄, που πέθανε προσφάτως.

Ευχαριστώ τον κ. Ευτύχιο Λειατάκη δια τις βασιλικές φωτογραφίες και το φίλο μου Βύρωνα Ψαράκη, με την εξαιρετική μνήμη.

 

* ΑΡΧΙΤΕΚΤΩΝ ΜΗΧ.

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ-ΙΣΤ. ΕΡΕΥΝΗΤΗΣ

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ