Μπουγάτσα με γιαούρτι
Ένα πακέτο φύλλα
Τέσσερα αυγά, ένα ποτήρι ραφινέ λάδι, ένα ποτήρι ζάχαρη, ένα γιαούρτι πρόβειο, μια βανίλια, ένα μπέικη. Διπλώνω σαν πλισέ τοποθετώντας το ένα πλισαρισμένο φύλλο δίπλα στο άλλο σε λαδωμένο ταψί. Χτυπάω τα αυγά με τα υπόλοιπα υλικά και τα ρίχνω στα φύλλα. Ψήνω μισή ώρα και σιροπιάζω με δυόμισι ποτήρια νερό και δύο ζάχαρη, βράσιμο δέκα
Κρέπες με γέμιση μήλα, αμύγδαλα και σταφίδες, με σάλτσα από κρασί και μέλι:
Για τη γέμιση κάθε κρέπας: 1 κουτ. σούπας μαύρες σταφίδες, 3 κουτ. σούπας κρασί (γλυκό), 1-2 κουτ. γλυκού μέλι θυμαρίσιο, ¼ ξινόμηλου με το φλούδι και με βγαλμένα τα κουκούτσια, 1 κουτ. γλυκού βούτυρο ή ηλιέλαιο, 2 κουτ. γλυκού χοντροκομμένα καβουρντισμένα αμύγδαλα, ½ κουτ. γλυκού ξύσμα πορτοκαλιού, λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι, 1 έτοιμη κρέπα (δείτε σημείωση)
Εκτέλεση: Βάλτε τις σταφίδες στο κρασί να μουσκέψουν για 30 λεπτά. Προσθέστε και το μέλι – 1 ή 2 κουταλιές ανάλογα με το γούστο σας – και ζεστάνετε το μείγμα σε πολύ σιγανή φωτιά. Κατεβάστε μόλις αρχίζει να δένει η σάλτσα. Κόψτε το μήλο σε μικρά κυβάκια. Ζεστάνετε σε τηγάνι το βούτυρο ή το λάδι και σοτάρετε σε δυνατή φωτιά τα μήλα, ανακατώνοντας προσεκτικά, να ροδίσουν αλλά να μη λιώσουν. Βγάλτε τα μήλα με πιρούνι και ανακατώστε τα με τα αμύγδαλα και το ξύσμα. Προσθέστε και τις σταφίδες, βγάζοντάς τες από τη σάλτσα τους με πιρούνι. Προθερμάνετε το γκριλ και τοποθετήστε τη σχάρα όσο πιο πάνω μπορείτε. Απλώστε την κρέπα στο τηγάνι και ζεστάνετέ τη για 1 λεπτό, χωρίς να τη γυρίσετε. Μεταφέρετε σε πυρίμαχο πιάτο, γυρίζοντάς την ανάποδα. Βάλτε πάνω τη γέμιση, προσθέστε λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι και γυρίστε τη σε ρολό. Περιχύστε με τη σάλτσα από κρασί και μέλι, και βάλτε για 1-2 λεπτά κάτω από το γκριλ να ροδίσει. Σερβίρετε αμέσως.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Αν δεν θέλετε να τηγανίζετε κρέπες, χρησιμοποιήστε τις έτοιμες κατεψυγμένες, που είναι πολύ καλές.