27.8 C
Chania
Thursday, October 3, 2024

Καταγγελίες για “πάρτι” τοκογλύφων και στην Κρήτη

Ημερομηνία:

Τα προηγούμενα χρόνια μπήκαν στην καθημερινότητα των Ελλήνων με ταχύτατους ρυθμούς. Η έλλειψη ρευστού, η αδυναμία δανειοδότησης μέσω των τραπεζών αλλά κυρίως η οικονομική κρίση σε συνδυασμό με την εκτίναξη της τιμής του χρυσού οδήγησαν όχι μόνο εκατοντάδες Έλληνες στα σκαλοπάτια ενός ενεχυροδανειστηρίου, αλλά και αρκετούς να επενδύσουν στη δημιουργία και λειτουργία των εν λόγω καταστημάτων.

Γρήγορο κέρδος, μικρά λειτουργικά έξοδα, αλλά εκείνο που πολλοί δεν υπολόγιζαν ήταν η ανάγκη ύπαρξης ρευστού ώστε να ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις λειτουργίας των καταστημάτων. Κατά την ομολογία των περισσότερων τα ποσά που απαιτούνται για την εξυπηρέτηση πελατών ενεχυροδανειστηρίων είναι υψηλά και πολλές φορές, λόγω και της ιδιαιτερότητας του επαγγέλματος, δεν επαρκούν για να εξυπηρετήσουν τις καθημερινές ανάγκες.

Ήταν λοιπόν αναμενόμενο άτομα τα οποία διέθεταν ρευστό να “μπουν” στο παιχνίδι λειτουργίας των αγορών χρυσού με το ανάλογο αντίτιμο βεβαίως!! Κοινώς να δανείζουν με τον ανάλογο τόκο ιδιοκτήτες ενεχυροδανειστηρίων προκειμένου να λειτουργήσουν τα καταστήματά τους. Ο ρόλος εύκολος… Φορολογικά, κοινωνικά αλλά και σε επιπέδου ελέγχου και ευθύνης μπαίνει πάντα μπροστάρης ο έχων την άδεια λειτουργίας των αγορών χρυσού…

Πίσω ακολουθεί ο χρηματοδότης, ο οποίος και λόγω των δυσκολιών της εποχής δε ρισκάρει να δανείσει άλλους τομείς, καθώς θεωρείται πλέον υψηλός ο κίνδυνος να μη λάβει πίσω τα δανεικά του. Στις αγορές χρυσού, όμως, το “ψωμί” είναι εύκολο… Δανείζεις και συχνά μάλιστα αναλαμβάνεις να φυλάς και τα κοσμήματα που αγοράζουν τα ενεχυροδανειστήρια σε δικό σου χώρο ώστε να διασφαλίζεις και τα δανεικά σου και στο τέλος κάθε μήνα, οπότε, σύμφωνα με τους κανόνες λειτουργίας που διέπουν τα ενεχυροδανειστήρια, ρευστοποιείς το χρυσό, λαμβάνεις πίσω τα χρήματά σου με τον “ανάλογο” τόκο βεβαίως!

Ο “νόμος” της σιωπής

Ελάχιστοι ομολογούν τη σύναψη τέτοιων οικονομικών σχέσεων που τον τελευταίο καιρό πολλαπλασιάζονται πανελληνίως κι αν φυσικά το πράξουν ξέρουν πως τους περιμένει ένας δικαστικός “Γολγοθάς” δίχως τέλος… Κοινώς, έχουμε την εμφάνιση ενός νέου τύπου “ενεχυροδανειστή-δανειζόμενου από σαράφη-τοκογλύφο”. Δεν είναι πάντα όμως εκείνος ο βασικός τους φόβος, καθώς οι “μέθοδοι” εκφοβισμού τοκογλύφων δε διαφέρουν συχνά από σκοτεινές συμπεριφορές… Καθημερινές απειλές, φόβος και κυρίως η συχνή υπενθύμιση πως «χωρίς εμένα κλείνουν τα μαγαζιά σου και στη χειρότερη των περιπτώσεων θα περιέλθουν στην ιδιοκτησία μου… Γι’ αυτό ομερτά».

Άτομα υπεράνω πάσης υποψίας

Πληθαίνουν οι περιπτώσεις καταγγελιών θυμάτων τοκογλυφίας σε πανελλαδικό επίπεδο. Καλά γνωρίζοντες το ρεπορτάζ δηλώνουν πως το κατώφλι των γραφείων των εισαγγελέων περνούν πολίτες που καταγγέλλουν όλα όσα “σιωπηρά” υπέμεναν… Εκείνο όμως που προκαλεί αλγεινή εντύπωση είναι το γεγονός πως συχνά στο πρόσωπο των τοκογλύφων “φωτογραφίζονται” άτομα υπεράνω πάσης υποψίας, των οποίων ο βίος και η πολιτεία συχνά δε θα επέτρεπε την παραμικρή υποψία για τέτοια δράση. Άλλωστε, και οι ίδιοι φροντίζουν να μην προκαλούν κοινωνικά με τη συμπεριφορά τους έτσι ώστε, εάν κάτι πάει “στραβά”, εύκολα να αποδείξουν πως ουδεμία σχέση έχουν με δανεισμό μετά τόκου, αλλά ομολογούν άλλου τύπου σχέση “συνεργασίας”, πλήρως εναρμονισμένοι με το αυστηρό γράμμα του νόμου για τους τυχόν εντοπισμένους “τοκογλύφους-εκβιαστές”, με καλοστημένα τα μέτρα προφύλαξής τους…

Και στην Κρήτη

Πάνω από μια οι περιπτώσεις καταγγελιών στο Δικαστικό Μέγαρο και στην Κρήτη! Και κανείς βεβαίως δε γνωρίζει ποια θα είναι η έκβαση αυτών των υποθέσεων, καθώς τα νέα κοινωνικά δεδομένα οδηγούν επιτακτικά στην επιμελέστερη ματιά των δικαστικών λειτουργών στο εν λόγω φαινόμενο που ακολουθεί ως φυσικό επακόλουθο της παρακμής που δοκιμάζει τους πολίτες της χώρας. Άλλωστε, και στο παρελθόν αρκετές είναι οι μαρτυρίες συμπολιτών ανάλογων υποθέσεων δανεισμού, που οδήγησαν ακόμη και μέχρι την αυτοκτονία ατόμων που “λύγισαν” στην πίεση που ασκείται για την επιστροφή των χρημάτων.

rethymnoguide.gr/

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Πρώτη ομάδα Κηπουρών Τοπίου στην Ορθόδοξο Ακαδημία Κρήτης

Ολοκληρώθηκε η πρακτική άσκηση των σπουδαστών και σπουδαστριών της...

Σε λειτουργία το πρώτο Κ.Δ.ΑΠ ΑμεΑ του Δήμου Χανίων

Ξεκινά από τις αρχές Νοεμβρίου η λειτουργία του πρώτου Κέντρου...

Αλικαρνασσός: Ισόβιτες, υπόδικοι και πλημμεληματικοί όλοι μαζί

Είχαμε γράψει εδώ και καιρό πόσο ασφυκτικές είναι πλέον...