22.8 C
Chania
Monday, October 7, 2024

«Χορηγία πρώην Προέδρων Κοινοτήτων»

Ημερομηνία:

Ερώτηση προς τους Υπουργούς Εσωτερικών κ. Ιωάννη Μιχελάκη, Οικονομικών κ. Ιωάννη Στουρνάρα και Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Πρόνοιας κ. Ιωάννη Βρούτση, με θέμα «Χορηγία πρώην Προέδρων Κοινοτήτων», κατέθεσε την Τρίτη 1/4/2014 ο βουλευτής Χανίων της Νέας Δημοκρατίας και Πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης κ. Κυριάκος Βιρβιδάκης.Στην ερώτησή του ο κ. Βιρβιδάκης αναφέρει:

‘‘Σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 19 του άρθρου 4 του νόμου 3513/2006: «α. Δικαίωμα μηνιαίας χορηγίας από το Δημόσιο αποκτούν και όσοι διετέλεσαν σε θέσεις Δημάρχων και Προέδρων Κοινοτήτων, εφόσον έχουν συνολική πραγματική υπηρεσία Δημάρχου, Προέδρου, δημοτικού και κοινοτικού Συμβούλου είκοσι (20) ετών, εκ των οποίων μία πλήρη τετραετία αιρετού Δημάρχου ή Προέδρου, και συμπληρωμένου 65ο έτος της ηλικίας τους.

β. Για τον υπολογισμό της χορηγίας των ανωτέρω Δημάρχων και Προέδρων Κοινοτήτων εφαρμόζονται οι διατάξεις του δεύτερου εδαφίου του άρθρου 21 του ν. 1205/1981(ΦΕΚ 249 Α).

γ. Οι διατάξεις της παραγράφου αυτής έχουν εφαρμογή και για τα πρόσωπα τα οποία πληρούσαν τις προϋποθέσεις της περίπτωσης α΄ από την επομένη της δημοσίευσης του ν. 1205/1981 και μετά τα δε οικονομικά αποτελέσματα εν προκειμένω αρχίζουν από την πρώτη του μήνα έκδοσης της πράξης συνταξιοδότησης.».

Με το νόμο 2539/1997 ο μεγαλύτερος αριθμός των κοινοτήτων ενσωματώθηκε σε Δήμους ή συνενώθηκαν και δημιούργησαν νέους Δήμους, έτσι παρέμειναν ελάχιστες κοινότητες. Ενδεικτικά στον Νομό Χανίων καταργήθηκαν 144 κοινότητες και παρέμειναν μόνο 2.

Οι μέχρι το 1998 Πρόεδροι των Κοινοτήτων, οι οποίοι και προσέφεραν σημαντικές υπηρεσίες, αντικαταστάθηκαν σε ένα βαθμό από τους Προέδρους των τοπικών συμβουλίων. Το άρθρο 4 « Σύσταση, συγκρότηση τοπικών συμβουλίων» του νόμου 2539/1997 αναφέρει μεταξύ άλλων:

«1. Σε κάθε δημοτικό διαμέρισμα συνιστάται Τοπικό Συμβούλιο, το οποίο φέρει την ονομασία ‘‘τοπικό συμβούλιο….’’ και στη συνέχεια το όνομα του δήμου ή της κοινότητας που καταργήθηκε με την συνένωση. Τοπικό συμβούλιο συνιστάται και στον αυτοτελή συνοικισμό που αποσπάστηκε από δήμο ή κοινότητα και προσαρτήθηκε σε νέο δήμο του άρθρου 1.

Στα δημοτικά διαμερίσματα που είναι έδρες των νέων δήμων και έχουν πληθυσμό άνω των χιλίων (1.000) κατοίκων δεν συνιστώνται τοπικά συμβούλια.

2. Το τοπικό συμβούλιο λειτουργεί στα πλαίσια του νέου δήμου ως όργανο δημοτικής αποκέντρωσης, μέσα στα όρια του αντίστοιχου δημοτικού διαμερίσματος.

3. Σε δημοτικά διαμερίσματα με πληθυσμό χιλίων πεντακοσίων (1.500) κατοίκων και άνω το τοπικό συμβούλιο είναι επταμελές, τριακοσίων (300) έως χιλίων πεντακοσίων (1.500) κατοίκων πενταμελές και μέχρι τριακοσίων (300) κατοίκων τριμελές.

4. Οι πρόεδροι των τοπικών συμβουλίων, πλην των τριμελών, είναι και μέλη του δημοτικού συμβουλίου. Οι Πρόεδροι των τριμελών τοπικών συμβουλίων είναι και δημαρχιακοί πάρεδροι.

5. Ο πρόεδρος και τα μέλη του τοπικού συμβουλίου εκλέγονται για τέσσερα (4) χρόνια από το σύνολο των εκλογέων του δημοτικού διαμερίσματος.

Η εκλογή γίνεται την ίδια μέρα που εκλέγονται τα δημοτικά συμβούλια, στα ίδια εκλογικά τμήματα, με τις ίδιες εφορευτικές επιτροπές και εφόρους δικαστικών αντιπροσώπων.

Η εγκατάσταση του τοπικού συμβουλίου γίνεται με τον ίδιο τρόπο που γίνεται η εγκατάσταση των δημοτικών αρχών.

Σε κάθε περίπτωση η θητεία τους αρχίζει και λήγει μαζί με τη θητεία του δημοτικού συμβουλίου. …»

Πρώην πρόεδροι και μέλη Κοινοτικών Συμβουλίων συνέχισαν να προσφέρουν υπηρεσίες στις τοπικές κοινωνίες ως Πρόεδροι ή μέλη των τοπικών συμβουλίων και έτσι συμπλήρωσαν το χρονικό διάστημα των 20 ετών αθροιστικά ως Πρόεδροι και μέλη Κοινοτικού και Τοπικού Συμβουλίου.

Επειδή ο νόμος 2539/1997 κατήργησε τις περισσότερες κοινότητες και επειδή σε ένα βαθμό τα τοπικά συμβούλια προσέφεραν ανάλογες υπηρεσίες στην περιφέρεια άνθρωποι της Αυτοδιοίκησης με μακρά προϋπηρεσία και προσφορά, ο κ. Βιρβιδάκης ερωτά τους αρμόδιους Υπουργούς αν εξετάζουν το ενδεχόμενο μόνο κατά την πρώτη εφαρμογή του ν. 2539/1997, με την έννοια της μεταβατικής διάταξης, η θητεία των Προέδρων και των μελών των Τοπικών συμβουλίων να αναγνωριστεί ως θητεία Προέδρου ή μέλους Κοινοτικού Συμβουλίου αντίστοιχα και να τους καταβληθεί ισόβια χορηγία εφόσον βεβαίως έχουν συμπληρώσει συνολικά θητεία είκοσι ετών, εκ των οποίων τα τέσσερα ως πρόεδροι’’.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Πρώτος με 10 μονάδες διαφορά ο Ανδρουλάκης, δεύτερος ο Δούκας

Ολοκληρώθηκε ο πρώτος γύρος της διαδικασίας εκλογής νέου προέδρου...

Σοβαρές καταγγελίες από μηχανικούς Χανίων για παρατυπίες σε δικαστικό έλεγχο – Αποφάσισαν αποχή

Μηχανικοί των Χανίων καταγγέλλουν σοβαρές παρατυπίες κατά τη διάρκεια...

Εστίαση: Φορολογούν τώρα και τα… πουρμπουάρ – Τα POS μετατρέπουν το φιλοδώρημα σε μέρος του μισθού

Ένα σοβαρότατο πρόβλημα που έχει προκύψει στα καταστήματα εστίασης...

«Νομοθετήστε για τα smartphones σαν να είναι τσιγάρα», λέει υψηλόβαθμο στέλεχος του ΠΟΥ

Την άποψη ότι τα κινητά τηλέφωνα πρέπει να αντιμετωπίζονται από τους...