14.8 C
Chania
Friday, December 5, 2025

Ερώτηση Βάλιας Βαγιωνάκη για το φημολογούμενο ξεπούλημα της Ελληνικής Βιομηχανίας Οχημάτων

Ημερομηνία:

Ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομικών κ. Βαρουφάκη, κατέθεσαν 12 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – μεταξύ αυτών και η βουλευτής Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ κα Βαγιωνάκη – τη Δευτέρα 27 Απριλίου, σχετικά με το ξεπούλημα της Ελληνικής Βιομηχανίας Οχημάτων (ΕΛΒΟ), που όπως επισημαίνεται είναι «μια εταιρεία με ιστορία 42 ετών, εξαιρετικής σημασίας για την κάλυψη των αναγκών των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας, που διαθέτει πιστοποιημένη και διεθνώς αναγνωρισμένη τεχνογνωσία για την παραγωγή και συντήρηση πολιτικών οχημάτων δημόσιας χρήσης»

Η ερώτηση επικαλείται «έγκυρες πληροφορίες από εργαζόμενους της εταιρείας», ενώ υπογραμμίζει πως υπάρχει ένα «εντονότατο παρασκήνιο διαπλοκής, που σκοπό έχει να ολοκληρώσει το ξεπούλημα».

Αναλυτικά η ερώτηση των 12 βουλευτών:

«Η Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων, μια εταιρεία με ιστορία 42 ετών, εξαιρετικής σημασίας για την κάλυψη των αναγκών των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας, που διαθέτει πιστοποιημένη και διεθνώς αναγνωρισμένη τεχνογνωσία για την παραγωγή και συντήρηση πολιτικών οχημάτων δημόσιας χρήσης (πυροσβεστικά, ασθενοφόρα, ΜΜΜ κλπ), οδηγήθηκε κατ΄ εφαρμογή της μνημονιακής πολιτικής της προηγούμενης κυβέρνησης στην απαξίωση και τελικά στην ειδική εκκαθάριση. Οδηγείται στο ξεπούλημα αντί πινακίου φακής, προκειμένου να εξυπηρετηθούν ιδιώτες ανταγωνιστές της.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες από εργαζόμενους της εταιρείας, υπάρχει ένα εντονότατο παρασκήνιο διαπλοκής, που σκοπό έχει να ολοκληρώσει το σχέδιο ξεπουλήματος αυτής της δημοσίου συμφέροντος βαριάς βιομηχανίας, από τις ελάχιστες που απέμειναν στην αποψιλωμένη βιομηχανική ζώνη της Θεσσαλονίκης.

Πρόσφατα μας καταγγέλθηκε ότι, έχει εκδηλωθεί έντονο ενδιαφέρον πολλών εταιρειών, μεταξύ άλλων και μεγάλης γερμανικής βιομηχανίας με δεσπόζουσα θέση στο συγκεκριμένο χώρο, η οποία αποτελεί έναν από τους βασικούς διεκδικητές τμημάτων της εταιρείας, για να καλύψει ανάγκες της που προκύπτουν από συμβόλαια με αραβικές χώρες, εξασφαλίζοντας, βέβαια υπερκέρδη. Διεκδικεί να αποκτήσει τις υποδομές της ΕΛΒΟ, όπως τουλάχιστον τις διαπραγματευόταν η προηγούμενη κυβέρνηση, αντί τιμήματος που υπολείπεται κατά πολύ των κερδών από το επίμαχο συμβόλαιο και εκμεταλλευόμενη τη σημαντική γεωπολιτική και γεωγραφική θέση της χώρας μας.

Επειδή η ΕΛΒΟ αποτελεί ένα βασικό κομμάτι της παραγωγικής βάσης της χώρας μας, με ισχυρή προοπτική βιωσιμότητας, με αναπτυξιακές δυνατότητες όχι μόνο εξασφάλισης αλλά και δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας, όπως άλλωστε αποδεικνύει και το πλήθος των υποψήφιων αγοραστών της, προοπτικές που σκοπίμως έχουν αποκρυβεί από την ελληνική κοινωνία για να μην χαλάσουν τα σχέδια των εμπλεκόμενων ιδιωτικών συμφερόντων.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1.Πότε θα σταματήσει τη διαδικασία ειδικής εκκαθάρισης της ΕΛΒΟ;

2.Ευσταθούν οι πληροφορίες ότι μεγάλη γερμανική εταιρεία ενδιαφέρεται να αγοράσει μέρος των εγκαταστάσεων αντί ενός μικρού ποσού σε σχέση με τα κέρδη που μπορούν να αποφέρουν συμβόλαια της τάξης που εξυπηρετούν τέτοιες εγκαταστάσεις;

3.Μετά την ανάληψη των καθηκόντων σας έχετε ενημερωθεί για εναλλακτικές λύσεις εξυγίανσης της ΕΛΒΟ, διαφύλαξης των θέσεων εργασίας και ανάπτυξης της εταιρείας υπό δημόσιο έλεγχο; Θεωρείτε ότι η λύση της εκκαθάρισης αποτελεί τη μοναδική λύση.

4.Έχουν διερευνηθεί τα αποτελέσματα και οι συνέπειες τόσο σε οικονομικό όσο και σε νομικό επίπεδο, της συμμετοχής ιδιώτη επενδυτή (όμιλος Μυτιληναίου) στην ΕΛΒΟ, οι οποία σύμφωνα με καταγγελίες των σωματείων και των εργαζομένων συνέβαλε σημαντικά στην κακή οικονομική κατάσταση της εταιρείας; Τι πρωτοβουλίες θα αναλάβετε για την σε βάθος διερεύνηση της υπόθεσης αυτής;»

Οι ερωτώντες βουλευτές

Αμμανατίδου-Πασχαλίδου Ευαγγελία, Βαγιωνάκη Ευαγγελία, Βαρδάκης Σωκράτης, Γαϊτάνη Ιωάννη, Δελημήτρος Κώστας, Ζάννας Ζήσης, Καραγιαννίδης Χρήστος, Λεουτσάκος Ευστάθιος, Μπάρκας Κωνσταντίνος, Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος, Χαραλαμπίδου Δέσποινα, Χατζηλάμπρου Βασίλης

Το ξέρουμε…

Το να βλέπετε αυτά τα μηνύματα μπορεί να είναι κουραστικό. Και να είστε σίγουροί ότι ούτε κι εμείς βρίσκουμε κάποια ευχαρίστηση από το να τα γράφουμε... Όμως αυτό το μήνυμα δεν αφορά εμάς. Αφορά κάτι πολύ πιο σημαντικό: την επιβίωση της ανεξάρτητης, μαχητικής δημοσιογραφίας στην Kρήτη.

Η στήριξη σας είναι σημαντική γιατί μας επιτρέπει να:

  1. - Κάνουμε ρεπορτάζ χωρίς φόβο και εξαρτήσεις. Κανείς δεν μας υπαγορεύει τι να πούμε ή τι να αποσιωπήσουμε.
  2. - Κρατάμε τη δημοσιογραφία μας προσβάσιμη σε όλους, ακόμη και σε αυτούς που δεν έχουν την ικανότητα να πληρώσουν. Χωρίς paywall, χωρίς προνόμια μόνο για όσους έχουν την οικονομική δυνατότητα.

Η απλή αλήθεια είναι ότι τα έσοδα διαρκώς συρρικνώνονται. Αν πιστεύετε ότι μια πραγματικά ελεύθερη ενημέρωση είναι ζωτικής σημασίας για τη δημοκρατία και τον έλεγχο της εξουσίας, τότε δώστε μας τη δύναμη να συνεχίσουμε.

Γίνε συνδρομητής

Σας ευχαριστούμε θερμά.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις - Γίνετε συνδρομητές!

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Μπαράζ σεισμικών δονήσεων ανοιχτά των Χανίων – Η γεωγραφική κατανομή των Ρίχτερ

Έντονη σεισμική κινητικότητα καταγράφεται τις τελευταίες ώρες στον θαλάσσιο...