Δεν υπήρξε εντολή του ελληνικού λαού για άλλο νόμισμα, αλλά για διατήρηση της χώρας στο ευρώ, υποστήριξε ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης μιλώντας σήμερα το πρωί στον Σκάι. O Γιώργος Σταθάκης τόνισε ότι δεν πιστεύει στο πρόγραμμα: “Όλο το σύνολο των διαρθρωτικών αλλαγών και πολλά από τα άλλα μέτρα, δεν τα πιστεύω. Κάποια είναι λογικά, θεμιτά, ουδέτερα.”
«Ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ, ούτε η κυβέρνηση, έχει εντολή για άλλο νόμισμα. Έχει εντολή για διατήρηση της χώρας στο ευρώ» τόνισε ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης και δήλωσε ότι ούτε ο ίδιος πιστεύει ένα μεγάλο μέρος των μέτρων. Χαρακτήρισε την διαπραγμάτευση ως μια «σκληρή πολιτική πραγματικότητα», πολλές φορές φτάσαμε κοντά στη συμφωνία, αλλά άλλαζαν οι όροι κάθε φορά. Ο Γ. Σταθάκης, αναφέρθηκε στον ΣΚΑΪ στο παράλληλο νόμισμα που προτείνεται από τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, αλλά και τον Γιάνη Βαρουφάκη «το παράλληλο νόμισμα είναι μια εντελώς παραπλανητική ιδέα.» «Την τελευταία φορά που η Ελλάδα είχε παράλληλο νόμισμα ήταν το 1945, και διεθνώς ανήκει στον 19ο αιώνα». «Ας σοβαρευτούμε… Στο σύγχρονο κόσμο δεν υπάρχει καμία έννοια παράλληλου νομίσματος, μπορεί να έχεις μόνο τοπικά δίκτυα με παράλληλο νόμισμα, όχι περιφερειακά». Ενώ ξεκαθάρισε ότι «στο οικονομικό επιτελείο εγώ δεν είδα ποτέ κανένα πόρισμα για IOUs».
«Αν ένας υπουργός καταψηφίζει, στέλνει και την παραίτηση του στον πρωθυπουργό» δήλωσε δε με νόημα ο υπουργός Οικονομίας, σημειώνοντας ότι δεν έχει διαβάσει ποτέ κάτι «άξιο λόγου» ως εναλλακτική για έξοδο από το ευρώ.Δεν έχουμε ακόμη συμφωνία, εξήγησε ο Γ. Σταθάκης, και προέχει η συμφωνία εκτιμώντας ότι δεν θα γίνει κάτι δραματικό σε σχέση με το εσωτερικό ζήτημα που έχει ενσκήψει.Το Ταμείο θα έχει ελληνική διοίκηση θα έχει ως 50 δισ κρατική ιδιοκτησία που θα λειτουργεί ως εγγύηση και αξιοποίησής τους σε βάθος τριακονταετίας. Δεν είναι δεσμευτικό ότι θα το πουλήσεις. Δεν υπάρχει όπως το προηγούμενο πρόγραμμα συγκεκριμένο πρόγραμμα με χρονοδιάγραμμα ιδιωτικοποιήσεων.
Οι τράπεζες θα ανοίξουν μόλις αποκατασταθεί η χρηματοδότησή τους από τον ELA
Ο υπουργός Οικονομίας δήλωσε με νόημα ότι στο Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου η κυβέρνηση συμφώνησε χωρίς να εξασφαλίσει τη χρηματοδότησή της: «Οι τρεις σταθερές μας ήταν: ότι δεν μπορεί να έχουμε συμφωνία χωρίς χρηματοδότηση, αναδιάρθρωση χρέους, και ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να ανεχθεί υφεσιακά μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής». Εκτίμησε ότι «έπρεπε να είχαμε δείξει μεγαλύτερη αποφασιστικότητα, επίμονη και διάθεση να φτάσουμε σε συμφωνία που να διατηρεί και τα τρία σημεία που θέλαμε». Σε σχέση με τις τράπεζες σημείωσε ότι μπορούν να ανοίξουν σταδιακά, μόλις αποκατασταθεί η χρηματοδότησή τους από τον ELA. Mόλις υπάρχει προοπτική συμφωνίας ή υπάρχει συμφωνία η ΕΚΤ μπορεί να αποκαταστήσει τη χρηματοδότηση. Η ΕΚΤ μπορεί να το κάνει αυτό 10 – 15 μέρες, πριν υπογραφεί η συμφωνία». Διαβεβαίωσε ότι το ποσό των 25 δισ. ευρω για «τις τράπεζες, δημιουργεί τρομερή ασφάλεια στο τραπεζικό σύστημα, αποτρέπει κάθε σκέψη για κούρεμα, και δεν θα χρειαστούν όλα τα χρήματα θεωρώ».
Όσον αφορά το ταμείο αξιοποίησης ακινήτων, είπε ότι θα λειτουργεί ως εγγυοδοτικός μηχανισμός, με ελληνική διοίκηση και αξιοποίηση ακινήτων. Ωστόσο δήλωσε ότι πολλά από τα μέτρα δεν τα πιστεύει.
Απαντώντας στα σενάρια περί εκλογών τέλος, ανέφερε ότι μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας με τους θεσμούς μπορεί να ανοίξει αυτή η συζήτηση.