17.8 C
Chania
Sunday, May 12, 2024

Γ. Μηλιός: Να γενικεύσουμε την αντίσταση και την ανυπακοή στην καπιταλιστική στρατηγική. Να αγωνιστούμε στην προοπτική της ανατροπής!

Ημερομηνία:

“Πρέ­πει να ορ­γα­νώ­σου­με ένα κί­νη­μα αντί­στα­σης, ανυ­πα­κο­ής και ανα­τρο­πής, σε αντι­στοι­χία με τις μέχρι σή­με­ρα εξαγ­γε­λί­ες, το πρό­γραμ­μα και τους αγώ­νες του ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ” υποστηρίζει σε νέο του άρθρο που αναρτήθηκε σήμερα στο rproject.gr ο πρώην υπεύθυνος οικονομικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Μηλιός

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο:

Τα Μνημόνια αποτελούν ένα σύνθετο πλέγμα μέτρων, τα οποία, σύμφωνα με τους εμπνευστές και διαχειριστές τους, στοχεύουν σε συγκεκριμένους δημοσιονομικούς στόχους: Αύξηση των εσόδων και μείωση των δαπανών του κράτους, πρωτογενή πλεονάσματα.

Μικρή ση­μα­σία έχει σε ποιο βαθμό θα πραγ­μα­το­ποι­η­θούν αυτοί οι στό­χοι, δη­λα­δή σε ποιο βαθμό θα επι­τευ­χθούν οι δια­κη­ρυγ­μέ­νοι στό­χοι των Μνη­μο­νί­ων. Διότι έτσι κι αλ­λιώς, απο­τε­λούν θε­σμο­θέ­τη­ση και στα­θε­ρο­ποί­η­ση του νε­ο­φι­λε­λεύ­θε­ρου πλαι­σί­ου δια­κυ­βέρ­νη­σης, της λι­τό­τη­τας για τις ερ­γα­ζό­με­νες τά­ξεις και στρώ­μα­τα της κοι­νω­νί­ας. Άλ­λω­στε, αν τα απο­τε­λέ­σμα­τα απο­κλί­νουν από τους στό­χους, «απλώς» θα «απαι­τη­θούν» πρό­σθε­τα μέτρα!

Ση­μα­σία λοι­πόν έχουν αυτά κα­θαυ­τά τα μέτρα που συ­νι­στούν το Μνη­μό­νιο: Πε­ρι­κο­πή μι­σθών στο δη­μό­σιο τομέα, μεί­ω­ση συ­ντά­ξε­ων, αυ­ξη­μέ­νη φο­ρο­λο­γία στα χα­μη­λά και με­σαία ει­σο­δή­μα­τα, συ­μπί­ε­ση του μι­σθού και της δια­πραγ­μα­τευ­τι­κής δυ­να­τό­τη­τας των μι­σθω­τών του ιδιω­τι­κού τομέα, μέσα κυ­ρί­ως από την «απε­λευ­θέ­ρω­ση» της αγο­ράς ερ­γα­σί­ας, δη­λα­δή τις επι­σφα­λείς μορ­φές απα­σχό­λη­σης και την «απε­λευ­θέ­ρω­ση» των αγο­ρών εμπο­ρευ­μά­των. Πρό­κει­ται πάνω απ’ όλα, για την από­δο­ση στο κε­φά­λαιο της «ελευ­θε­ρί­ας του»!

«Ελευ­θε­ρί­ας» για μα­ζι­κές απο­λύ­σεις όποτε το απαι­τεί το κρι­τή­ριο για αυ­ξη­μέ­νη κερ­δο­φο­ρία, «ελευ­θε­ρί­ας» για συ­μπί­ε­ση ερ­γα­τι­κών δι­καιω­μά­των, για συ­μπί­ε­ση του επι­πέ­δου των ερ­γα­τι­κών αμοι­βών μέσω των «ελα­στι­κών μορ­φών απα­σχό­λη­σης», για συ­μπί­ε­ση του κα­τώ­τα­του μι­σθού και μέσω αυτού ολό­κλη­ρης της μι­σθο­λο­γι­κής κλί­μα­κας πλην των στε­λε­χών, «ελευ­θε­ρί­ας» που είχε πε­ριο­ρι­στεί μέσα από τους ερ­γα­τι­κούς και λαϊ­κούς αγώ­νες του πα­ρελ­θό­ντος.

Μια κυ­βέρ­νη­ση που υλο­ποιεί ένα τέ­τοιο πρό­γραμ­μα ενί­σχυ­σης των συμ­φε­ρό­ντων του με­γά­λου κε­φα­λαί­ου μέσα από τον στραγ­γα­λι­σμό των ει­σο­δη­μά­των και της δια­πραγ­μα­τευ­τι­κής ισχύ­ος της ερ­γα­τι­κής τάξης και της κοι­νω­νι­κής πλειο­ψη­φί­ας, δεν είναι τί­πο­τε πε­ρισ­σό­τε­ρο και τί­πο­τα λι­γό­τε­ρο από μια κυ­βέρ­νη­ση στην υπη­ρε­σία του κε­φα­λαί­ου, όσο κι αν «απο­στα­σιο­ποιεί­ται» επι­κοι­νω­νια­κά από την πο­λι­τι­κή που υλο­ποιεί.

Απέ­να­ντι σε αυτή την πο­λι­τι­κή πρέ­πει να ορ­γα­νώ­σου­με και να μα­ζι­κο­ποι­ή­σου­με τις αντι­στά­σεις όλων όσων πλήτ­το­νται, των λαϊ­κών τά­ξε­ων και στρω­μά­των. Να ορ­γα­νώ­σου­με ένα κί­νη­μα αντί­στα­σης, ανυ­πα­κο­ής και ανα­τρο­πής, σε αντι­στοι­χία με τις μέχρι σή­με­ρα εξαγ­γε­λί­ες, το πρό­γραμ­μα και τους αγώ­νες του ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ!

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ο ΟΗΕ ζήτησε έρευνα για ομαδικούς τάφους που βρέθηκαν στη Γάζα – Το Ισραήλ απορρίπτει την κατηγορία

Τάφοι με εκατοντάδες πτώματα ανακαλύφθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες κοντά...

Συγκινεί η Μαρία Τζομπανάκη για τη γιορτή της μητέρας

Μια συγκινητική ανάρτηση έκανε η Μαρία Τζομπανάκη με αφορμή τη γιορτή της...

Μυλοπόταμος: Βρέθηκε πτώμα σε προχωρημένη σήψη

Η σορός ενός άνδρα, σε στάδιο προχωρημένης σήψης εντοπίστηκε...