14.8 C
Chania
Saturday, November 23, 2024

ΕΣΕ Ρεθύμνου: Παρέμβαση στα Benetton

Ημερομηνία:

Στις 19 Δεκέμβρη το απόγευμα μοιράστηκε στο κατάστημα της Benetton στην παλιά πόλη του Ρεθύμνου το παρακάτω κείμενο που ετοίμασαν η ΕΣΕ Αθήνας και η Red Fractal και μοίρασαν σε αντίστοιχη δράση στην Αθήνα στις 16/12.

United Colors of Benetton: Από την Ελλάδα ως την Αργεντινή, το κεφάλαιο παρασιτεί ενάντια στις ζωές μας

30 Μάρτη 2017, Αθήνα: Η United Colors of Benetton μετά από 4 χρόνια στο πόστο του απολύει εργαζόμενο στην Αθήνα επικαλούμενη πως είναι «κακός στη δουλειά του». Αυτή είναι η τελική πράξη των αντιποίνων της εταιρίας εναντίον του από τη στιγμή που έμαθε πως είναι οροθετικός. Αρχικά, η εταιρία τον μετέφερε σε θέση απομονωμένη από τους υπόλοιπους εργαζόμενους και του άλλαζε υποκαταστήματα από τη Γλυφάδα στην Ερμού για να τον εξωθήσει σε παραίτηση. Όταν αυτό δεν πέτυχε τον απέλυσε ακολουθώντας παράλληλα μια καμπάνια στοχοποίησής του ανάμεσα στους συναδέλφους, από τους οποίους και η προϊσταμένη του διαμαρτυρήθηκε ενάντια στην απόφαση της εταιρίας.

Εδώ θα πρέπει να αναφέρουμε πως η Benetton από τη δεκαετία του 90’ προσπαθεί να χτίσει ένα κοινωνικό προφίλ μέσω της ανάδειξης της ως εταιρίας που στηρίζει τα δικαιώματα μειονοτικών ομάδων – και ειδικά των οροθετικών. Τελικά, οι «ανθρωπιστικές» διαφημιστικές καμπάνιες προσκρούουν στην πραγματικότητα, αυτή δηλαδή της κερδοφορίας με κάθε κόστος.

Ιούνης 2017: Ο εργαζόμενος προσφεύγει στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας και καταγγέλλει την απόλυση του. Η Benetton στην προσπάθεια της να κουκουλωθεί το ζήτημα προτείνει την επαναπρόσληψή του για να λήξει εξωδικαστικά η υπόθεση χωρίς να αναγνωρίζει ως παράνομη την απόλυση και χωρίς να δεχτεί να λάβει κανένα μέτρο αποκατάστασης της υπόληψης του απέναντι στους συναδέλφους του μετά την «καμπάνια δυσφήμησης» της εταιρίας, η οποία έχει δημιουργήσει αρνητικό κλίμα στο χώρο εργασίας ενάντια στον ίδιο με αποτέλεσμα η εργασιακή θέση του να είναι ιδιαίτερα επισφαλής ακόμη και σε περίπτωση επαναπρόσληψης. Παράλληλα, αρνείται την οροθετικότητα του εργαζόμενου ως αιτία απόλυσης και του ζητά να δεχτεί ως αιτία απόλυσης την «χαμηλή αποδοτικότητα» του.

Ιούλης 2017: Ο εργαζόμενος μηνύει την εταιρία και ζητά τηνεπαναπρόσληψή του, καθώς, πλήρη αναγνώριση από την Benetton της οροθετικότητάς του ως αιτία απόλυσης, καθώς και ενημέρωση στους υπόλοιπους εργαζόμενους από την εταιρία πως δεν κινδυνεύουν από μετάδοση του ιού HIV. Η εταιρία αρνείται μέχρι και γνώση της ασθένειάς του ρίχνοντας όλες τις ευθύνες για την απόλυση στον ίδιο. Ορίζεται δικάσιμος για τις 30 Οκτώβρη 2017.

1η Αυγούστου 2017, Παταγονία,

Αργεντινή: Ο 28χρονος Αργεντινός αγωνιστής Σαντιάγο Μαλδονάδο εξαφανίζεται σε χωριό ιθαγενών στη νότια Αργεντινή μετά από την αστυνομική καταστολή συγκέντρωσης – με πλαστικές σφαίρες – για την απελευθέρωση κατοίκου που έχει φυλακιστεί ως «τρομοκράτης» για τη συμμετοχή σε κινητοποιήσεις ενάντια στην Benetton, η οποία κατέχει 2.2 εκατομμύρια εκτάρια γης στην περιοχή και χρησιμοποιεί για την εκτροφή 250.000 αμνοεριφίων.Η τελευταία φορά που είδαν τον Μαλδονάδο ήταν η στιγμή της σύλληψής του.

Η Benetton με τη στήριξη και τη συνεργασία του κράτους της Αργεντινής προσπαθεί από τη δεκαετία του 90’ να εκδιώξει τους ιθαγενείς από τη γη τους κι κάνει χρήση για την επίτευξη του στόχου της όλα τα μέσα. Εξαφανισμοί αγωνιστών, χρήση πυροβόλων όπλων, ισοπεδώσεις ολόκληρων οικισμών είναι συνήθεις τακτικές της αργεντίνικης αστυνομίας ενάντια στους ιθαγενείς για λογαριασμό της Benetton.

Σεπτέμβρης 2017: Η εξαφάνιση του Μαλδονάδο γεννά μαζικές κινητοποιήσεις σε ολόκληρη τη χώρα. Δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι και φοιτητές κατεβαίνουν στους δρόμους μαζί με την οικογένειά τους απαιτώντας την επιστροφή του σώου και αβλαβή. Benetton και Κράτος αρνούνται την οποιαδήποτε ανάμειξη, ακόμα κι όταν βρίσκονται ίχνη αίματος στις αστυνομικές κλούβες.

Οκτώβρης 2017: Βρίσκεται το πτώμα του Σαντιάγο Μαλδονάδο στις όχθες ποταμού της περιοχής, 78 μέρες μετά την εξαφάνιση του. Ο θάνατος του θυμίζει έντονα τις δολοφονίες αγωνιστών κατά την περίοδο της δικτατορίας στην Αργεντινή. Η οικογένεια του καλεί σε ανεξάρτητη έρευνα για τη διαλεύκανση των συνθηκών του θανάτου και τιμωρία των υπαίτιων. Νέο κύμα διαδηλώσεων ενάντια στις κρατικές και την Benetton ξεσπά σε όλη τη Λατινική Αμερική.

Δύο εβδομάδες αργότερα, στην Αθήνα, γίνεται η δίκη για τον απολυμένο εργαζόμενο της εταιρία. Τον Δεκέμβρη αναμένεται η τελική απόφαση.

Νοέμβρης 2017: Η έρευνα των κρατικών αρχών στην Αργεντινή καταλήγει στο συμπέρασμα πως ο επί σχεδόν τρείς μήνες αγνοούμενος Μαλδονάδο πέθανε λόγω πνιγμού χωρίς καμία εξωτερική ανάμειξη. Η οικογένεια του δεν αποδέχεται τα αποτελέσματα και καλούνται νέες συγκεντρώσεις σε όλη την χώρα.

Στο μεσοδιάστημα, στην Αθήνα, η προϊσταμένη που είχε στηρίξει τον οροθετικό εργαζόμενο ενάντια στην Benetton έχει απολυθεί ακριβώς για την συναδελφική αλληλεγγύη που έδειξε ενάντια στις μεθοδεύσεις της διοίκησης.

Με μια πρώτη ματιά, θα ρωτούσε κανείς γιατί να συνδέσει δύο φαινομενικά άσχετα μεταξύ τους γεγονότα στο ίδιο κείμενο; Κι όμως, ο καπιταλισμός είναι παγκόσμιος, βιώνει την κρίση του παντού σε διαφορετικές στιγμές και εντάσεις με την ίδια όμως αφετηρία και στόχο: την εκμετάλλευση των εργαζόμενων, το τσάκισμα των αντιστάσεων, τον παρασιτισμό πάνω στις ζωές μας. Οι απολύσεις στην Ελλάδα είναι μια από τις όψεις του ματωμένου νομίσματος που στην Αργεντινή επιλέγει να δολοφονήσει αγωνιστές, και στην Ασία να χτίζει εργασιακές γαλέρες.

Ο αγώνας για να νικήσει ο απολυμένος εργαζόμενος της Benetton είναι ο αγώνας όλων μας όπου κι αν ζούμε ενάντια στην εκμετάλλευση, την καταπίεση, τον στιγματισμό ως «μη αποδοτικοί» για τα κέρδη του κεφαλαίου.

 

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ