Σαλάτες με αγριόχορτα
Άγριο σταμναγκάθι σαλάτα
Το καθαρίζομε, το πλένομε, βάζομε αλάτι, ελάχιστο λάδι και λεμόνι. Άψητο.
Σαλάτα με γαλατσίδες
Οι γαλατσίδες βγαίνουν και στην θάλασσα στην άμμο όπου είναι παρθένες ακόμα οι παραλίες. Είναι πιο νόστιμες απ’ τις γαλατσίδες που βγαίνουν σε άλλες μη παραθαλάσσιες περιοχές. Τις χοντροκόβομε, αλάτι, λάδι λίγο, ξύδι
Σαλάτα με καυκαλήθρες (μυρώνια) και τσόχους
Χοντροκόβομε τις καυκαλήθρες και τους τσόχους. Αλάτι, λάδι, ξύδι ή λεμόνι. Μπορούμε να βάλομε και γαλατσίδες και φύλλα από κουκιά και ψαρρές και φρέσκα κρεμμυδάκια.
Θαλασσινά
Τα θαλασσινά είναι απαραίτητα στην Κρητική Διατροφή. Μας αρέσουν πολύ. Πιο πολύ και απ’ το κρέας. Ήταν πιο εύκολη η πρόσβαση στα ψάρια. Πιο εύκολα έπιανες ψάρια από το να σφάξεις και να καθαρίσεις αρνί, μοσχάρι, χοίρο. Καταναλώναμε λοιπόν παλαιότερα (και τώρα) πολλά θαλασσινά. Και στα ορεινά, που δεν ήταν κοντά η θάλασσα έπαιρναν παστούς μπακαλιάρους και ξερά ηλιόκοφτα χταπόδια. Μετέπειτα, πέρναγε με τ’ αυτοκίνητό του και ο πλανόδιος ψαράς με όλα τα θαλασσινά. Από γαρίδες, χταπόδια, καλαμάρια μέχρι και γλώσσες.
Τα ψάρια τα ψήνομε: βραστά, ψητά, στον φούρνο, στο τηγάνι, πλακί. Το κάθε είδος ψησίματος θέλει τα δικά του ψάρια. Θα σας γράψομε συνταγές στο αυριανό φύλλο.