23.8 C
Chania
Sunday, September 29, 2024

Τραγική η κατάσταση στα ΕΠΑΛ στο νομό Χανίων: “Aποκαρδιωτικό να διαπιστώνουμε ότι οι εξαγγελίες της πολιτείας αποδεικνύονται αναληθείς” – Υποσχέσεις χωρίς αντίκρυσμα από τον Προϊστάμενο της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης

Ημερομηνία:

Συγχωνεύσεις και καταργήσεις τμημάτων και έλλειψη καθηγητών. Αυτή είναι η πραγματικότητα για πολλά ΕΠΑΛ στο νομό Χανίων δημιουργώντας τεράστιο προβληματισμό στους μαθητές που βλέπουν να τους στερούν το δικαίωμα στην παιδεία.

Στο νομό Χανίων δεν έχουν εγκριθεί και καταργούνται – συγχωνεύονται:

  • Στο Εσπερινό ΕΠΑΛ Πλατανιά : Γ Δομικών, Δ Δομικών, Δ Φυσικοθεραπείας , Δ Γεωπονίας.
  • Στο ΕΠΑΛ Ακρωτηρίου :Διοίκησης και Οικονομίας.
  • Στο Εσπερινό ΕΠΑΛ Χανίων: Γ Ηλεκτρονικών (το κοντινότερο ΕΠΑΛ με αυτή την ειδικότητα βρίσκεται στο Ηράκλειο)

Αλλά δεν είναι μόνο οι συγχωνεύσεις και οι καταργήσεις τμημάτων αλλά και η έλλειψη καθηγητών που δημιουργούν τεράστια προβλήματα. Χαρακτηριστικό είναι ότι στο Εσπερινό ΕΠΑΛ Χανίων, στο Τμήμα Υγείας Πρόνοιας λείπουν 6 καθηγητές ειδικότητας σε σύνολο 10!

Μεγάλο το πρόβλημα και στο ΕΠΑΛ Κισσάμου όπου υπάρχουν 6 κενά εκπαιδευτικών.

Προβλήματα παρουσιάζονται σε όλα τα ΕΠΑΛ με πολλές χαμένες ώρες και μαθήματα που δε γίνονται, ακόμη και για πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα.

Είναι άραγε οι μαθητές των ΕΠΑΛ μαθητές δεύτερης κατηγορίας;

Β. Λιόντος: Κλείνουν και συγχωνεύουν τμήματα και δίνουν οι υποσχέσεις χωρίς ουσία

Επικοινωνήσαμε με τον Πρόεδρο της ΕΛΜΕ Χανίων κ. Βασίλη Λιόντο σχετικά και με τη σημερινή κινητοποίηση που από ότι φαίνεται δεν παρήγαγε αποτελέσματα. Οι υπεύθυνοι έδωσαν ξανά υποσχέσεις ότι θα μεταβιβάσουν τα μηνύματα, αλλά στην ουσία, τίποτα δεν έγινε:

Ξαναθέσαμε το ζήτημα γιατί είναι πάρα πολύ σοβαρό. Καταργούν, συγχωνεύουν τμήματα. Δυστυχώς, δεν πήραμε καμία απάντηση στην ουσία. Δεν είναι μόνο ότι κλείνουν και συγχωνεύουν τμήματα, καταργούν μορφωτικά δικαιώματα, είναι ότι και για τα ήδη υπάρχοντα λείπουν πάρα πολλοί καθηγητές.

Χαρακτηριστική είναι και η καταγγελία των μαθητών από το Εσπερινό ΕΠΑΛ Χανίων ότι δεν κάνουν μαθήματα ειδικότητας. Και το πρόβλημα δεν είναι μόνο εκεί.

Εμείς δεν πήραμε καμία ουσιαστική απάντηση απλά ότι ο προϊστάμενος θα διαβιβάσει στους Υπουργούς και σε άλλους υπεύθυνους και ανεύθυνους το μήνυμά μας.

Για εμάς ο αγώνας συνεχίζεται για την κατάργηση όλου το νομικού πλαισίου, μίας στρατηγικής που λέει καταργούμε, συγχωνεύουμε, περιορίζουμε τα ΕΠΑΛ του νομού και τα τμήματα – γιατί αυτό γίνεται τα τελευταία χρόνια.

Δεν είναι η πρώτη φορά που κινητοποιούμαστε για αυτό το θέμα. Κάθε φορά και από ένα ΕΠΑΛ βρίσκεται στο επίκεντρο. Είναι μία στρατηγική για την υποβάθμιση έτσι ώστε να συγκεντρωθεί όλος ο κόσμος της τεχνικής εκπαίδευσης κυρίως στην πόλη των Χανίων.

Υποβαθμίζεται συνολικά η παιδεία με στόχο τη δημιουργία φθηνού εργατικού δυναμικού

Γιατί όμως υπάρχει αυτή η στόχευση μόνο με τα ΕΠΑΛ; Ο κ. Λιόντος θεωρεί ότι πρόκειται για μία γενικότερη στρατηγική που έχει άμεση σχέση με την υποβάθμιση συνολικά της παιδείας και τη δημιουργία φθηνού εργατικού δυναμικού:

Ακολουθείτε από αυτή την κυβέρνηση και την προηγούμενη, μια προσπάθεια να μεταφερθεί ο κόσμος από τα Γενικά Λύκεια – από το Νέο Λύκειο που θα είναι πιο ανταγωνιστικό, πιο ταξικό, με διπλές εξετάσεις – στην τεχνική εκπαίδευση που πλέον δε θα είναι τεχνική εκπαίδευση.

Αυτό που συμβαίνει στα ΕΠΑΛ στα Χανιά αλλά και πανελλαδικά είναι ότι τα ΕΠΑΛ ασχολούνται κυρίως με αυτό που λέμε μαθητεία, με αυτό που λέμε κατάρτιση, με αυτό που λέμε δεξιότητες περιορισμένης εμβέλειας έτσι ώστε να πάρουν φθηνό εργατικό δυναμικό οι διάφορες επιχειρήσεις. Αυτό τους απασχολεί.

Αν δείτε δίνουν απίστευτα χρήματα, πέρνουν και καθηγητές από την τάξη προσπαθώντας να τους εμπλέξουν στη μαθητεία, δηλαδή να ψάχνουν να βρίσκουν εργοδότες για να στείλουν μαθητές που έχουν τελειώσει τα ΕΠΑΛ για να υποτίθεται μαθαίνουν τη δουλειά και να δουλεύουν για 300 ευρώ. Τα οποία δεν τα πληρώνει ο εργοδότης, τα περισσότερα τα πληρώνουν τα διάφορα ευρωπαϊκά προγράμματα.

Είναι μία στρατηγική για φτηνή εργασία, για κόσμο περιορισμένων επαγγελματικών δεξιοτήτων, ίσα ίσα μόνο για να δουλεύουν με τα γνωστά 300 και 400 ευρώ.

Γίνονται βαθιές τομές αντιδραστικές, αντιεκπαιδευτικές στην κατεύθυνση μετατροπής του σχολείου σε ένα φτηνό σχολείο, σχολείο της αγοράς, που θα εξυπηρετούν τα συμφέροντα των επιχειρήσεων, αλλαγές που καταργούν τη μόρφωση και προσπαθούν και βγάζουν βασικά 18άρηδες αμόρφωτους οι οποίοι δε θα μπορούν να αντιληφθούν τη φυσική και την κοινωνική πραγματικότητα γύρω τους.

Αθλιότητα αυτό που συμβαίνει με τα Εσπερινά ΕΠΑΛ

Σχετικά με το θέμα με τα Εσπερινά στα οποία φοιτούν και ενήλικες ο κ. Λιόντος μίλησε για “αθλιότητα” αφού με όλα αυτά που συμβαίνουν αφαιρείται το δικαίωμα ακόμη και της διεκδίκησης μίας μικρής βελτίωσης των όρων εργασίας τους με ένα χαρτί που θέλουν να πάρουν:

Είναι όχι απλά αντιεκπαιδευτικό, αντιμορφωτικό, είναι αθλιότητα με την έννοια ότι αναγκάζουν μεροκαματιάρηδες ανθρώπους οι οποίοι προσπαθούν να βρουν μια δουλειά, με οικογένειες οι περισσότεροι και αυτό ουσιαστικά τους το καταργεί, ακόμη και αυτό το να πάρω ένα χαρτί για να διεκδικήσω καλύτερους όρους εργασίας, τους το καταργεί στην πράξη. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα στο Εσπερινό Χανίων καταργεί την ειδικότητα και η πλησιέστερη ειδικότητα είναι στο Ηράκλειο. Τι τους λέει δηλαδή; Ή πάτε στο Ηράκλειο ή παρατήστε την ειδικότητα! Είναι απίστευτο! Διεκδικούμε τα αυτονόητα στον 21ο αιώνα…

Επιστολή μαθητών Εσπερινού ΕΠΑΛ Χανίων: “Aποκαρδιωτικό να διαπιστώνουμε ότι οι εξαγγελίες της πολιτείας αποδεικνύονται αναληθείς”

Να σημειώσουμε ότι οι μαθητές των τμημάτων των Ιατρικών Εργαστηρίων και των Βοηθών Φαρμακείου του Εσπερινού ΕΠΑΛ Χανίων παρέδωσαν επιστολή προς τον Προϊστάμενο Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Χανίων με κοινοποίηση στην ΕΛΜΕ Χανίων και την Περιφέρεια Κρήτης όπου επισημαίνουν τα προβλήματά τους .

Η επιστολή τους έχει ως εξής:

Οι μαθητές των τμημάτων των ιατρικών εργαστηρίων και των βοηθών φαρμακείου του Εσπερινού ΕΠΑΛ Χανίων
Με την παρούσα επιστολή θέλουμε να σας ενημερώσουμε ότι από την έναρξη του διδακτικού έτους μέχρι και σήμερα στα τμήματά μας, των ιατρικών εργαστηρίων και των βοηθών φαρμακείου του εσπερινού ΕΠΑΛ Χανίων, έχουν πραγματοποιηθεί ελάχιστες διδακτικές ώρες. Αιτία, όπως πληροφορούμαστε, είναι η έλλειψη διδακτικού προσωπικού για τα μαθήματα των ειδικοτήτων. Πληροφορηθήκαμε επίσης ότι δεν υπάρχει σαφές χρονοδιάγραμμα για την τοποθέτηση εκπαιδευτικών, κάτι που σημαίνει ότι στο άμεσο μέλλον θα χαθούν και άλλες διδακτικές ώρες, άγνωστο σε εμάς πόσες.

Γνωρίζετε ασφαλώς ότι οι μαθητές του Εσπερινού ΕΠΑΛ καταβάλλουμε σκληρές προσπάθειες για να διεκδικήσουμε το δικαίωμά μας στη μόρφωση. Εργαζόμενοι, με αυξημένες οικογενειακές υποχρεώσεις, παλεύουμε καθημερινά κάτω από αντίξοες συνθήκες για να ανταποκριθούμε και στις υποχρεώσεις που συνεπάγεται η φοίτησή μας στο σχολείο. Δυστυχώς είναι αποκαρδιωτικό να διαπιστώνουμε ότι οι εξαγγελίες της πολιτείας για έγκαιρη τοποθέτηση των εκπαιδευτικών στα σχολεία αποδεικνύονται αναληθείς. Θεωρούμε τέλος εξοργιστικό να μην υπάρχει συγκεκριμένη δέσμευση, για επίσημο χρονοδιάγραμμα έναρξης των μαθημάτων, ενώ έχει περάσει παραπάνω από μήνας από την έναρξη του διδακτικού έτους.

Γι αυτούς τους λόγους που εκθέσαμε παραπάνω εκφράζουμε την έντονη διαμαρτυρία μας σε εσάς, τον επικεφαλής της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Νομού Χανίων. Σας ζητούμε να μεριμνήσετε στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων σας για να δοθεί τέλος σε αυτή την απαράδεκτη κατάσταση. Σας πληροφορούμε ακόμη ότι είμαστε αποφασισμένοι να αναδείξουμε δημόσια το πρόβλημα απευθυνόμενοι τόσο στα ηλεκτρονικά όσο και στα έντυπα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Την διαμαρτυρία μας διαβιβάζουμε επίσης στην τοπική ΕΛΜΕ και στην Περιφέρεια Κρήτης, φορείς που εμπλέκονται άμεσα στην λειτουργία της εκπαίδευσης.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Απατεώνες προσπάθησαν να εξαπατήσουν 80χρονη υποδυόμενοι γιατρούς – Ζήτησαν 80.000 ευρώ

Σε νέο περιστατικό τηλεφωνικής απάτης προχώρησαν απατεώνες στα Χανιά,...

Σε ύφεση η φωτιά που ξέσπασε στην Ασή Γωνιά Χανίων

Συναγερμός σήμανε στην Πυροσβεστική Υπηρεσία το μεσημέρι του Σαββάτου,...