1 Σκόνη τσίλι: από αποξηραμένους και αλεσμένους σπόρους τσίλι
2. Σπόροι από μάραθο: Μοιάζουν στη γεύση με γλυκάνισο
3. Graham masala: αλεσμένο μίγμα μπαχαρικών (θα σας γράψω τις αναλογίες και τα είδη των μπαχαρικών)
4. Γαρύφαλλο: γνωστό σε όλους μας
5. Κάρδαμο σπόροι ή κακουλές λέγεται και αλλιώς. Πολύ αρωματικό στα γλυκά
6. Ρεβιθάλευρο: έχει πολύ δυνατή και χαρακτηριστική γεύση και δεν πρέπει ν’ αντικαθίσταται από άλλο αλεύρι. Χρησιμοποιείται και στα κόλλυβα που έχουν σχέση με την αρχαιότητα, την Θεά Δήμητρα και τον Κάτω Κόσμο. Διαιωνίζονται μέχρι σήμερα στα μνημόσυνα με την θρησκεία μας. Δεν ξέρω αν κάνουν κόλλυβα και οι Καθολικοί ή τα άλλα Χριστιανικά Δόγματα.
7. Κόλιαντρος: Στους άρτους χρησιμοποιείται, σε μερικά είδη ψωμιών σε μερικά είδη παξιμαδιών και σε κρεατικά.
8. Κίμινο: Στα φαγητά, όπως ντολμάδες Μικρασιάτικοι που τους μάθαμε και μεις, σουτζουκάκια, κεφτέδες, μουσταλευριά και αλλού.
9. Σιναπόσποροι μαύροι: Είναι πιο καυτεροί απ’ τους γνωστούς μας κίτρινους σπόρους. Γίνεται η μουστάρδα και έχουν πολλές ιδιότητες ευεργετικές για τον άνθρωπο.
10. Σπόροι παπαρούνας: Χρησιμοποιείται σε γλυκά και φαγητά.
11. Σουσαμόσποροι: Σπόροι του σουσαμιού. Ποιος δεν ξέρει το σουσάμι. Γίνεται και λάδι, το Σαμόλαδο. Όταν ήμουν μικρό κοριτσάκι και φτιάχναμε φοινίκια (ποτέ δεν τα έλεγαν μελομακάρονα) η γιαγιά μου έλεγε στη μαμά μου πως στην Σμύρνη τα έφτιαχναν με Σαμόλαδο. Νόμιζα πως ήταν λάδι από τη Σάμο και την ρωτούσα γιατί το λέει εκλεκτό; Είναι από σισάμι φτιαγμένο και όχι από τη Σάμο, απάντησε σκασμένη στα γέλια.
12. Αστεροειδής γλυκάνισος: Αποξηραμένος σε σχήμα αστεριού καρπός της μανόλιας.
13. Κουρκουμάς: Κίτρινη σκόνη απ’ τη ρίζα του κίτρινου φυτού Κουρκουμά. Πολύ νόστιμο, στο κοτόπουλο ειδικά πάει πολύ.
14. Μοσχοκάρυδο: Γνωστό σε πολλά φαγητά ειδικά στις σάλτσες μπεσαμέλ μπαίνει
15. Μαχλέπι: Σπόροι αγριοκερασιάς. Πολύ μυρωδάτο μπαχαρικό.
16. Μπαχάρι: Μοσχομυρίζει στο μοσχάρι και κουνέλι στιφάδο και αλλού.
17. Κανέλλα: Γλύκα είναι η κανέλλα. Μου αρέσει πολύ. Είναι σε σκόνη ή μασούρι
18. Τζίτζερ: καυτερό, ξύνομε τη ρίζα ξερό ή όχι ωραίο σε φαγητά και σαλάτες
19. Πιπέρι: Το αγαπημένο μας μαύρο ολόκληρο ή τριμμένο, πράσινο, άσπρο, ροζ. Το ροζ μπαίνει και σε γλυκά, στην μουσταλευριά, αν και μπαίνει και μαύρο πιπέρι.
20. Πάπρικα: Ωραία στην φασολάδα και σε διάφορα.ΣΠ