Ο θάνατος της 44 χρονης από τη Χαλάστρα Θεσσαλονίκης έχει προκαλέσει κύμα αντιδράσεων, καθώς έρευνες γίνονται για να διαπιστωθεί αν ο θάνατος της συνδέεται με το εμβόλιο της AstraZeneca με το οποίο είχε εμβολιαστεί, λίγο πριν καταλήξει. Σύμφωνα με την ιατροδικαστική εξέταση σε ανακοπή καρδιάς αποδόθηκε ο θάνατος της, ενώ όπως είπε κατά τη χθεσινή ενημέρωση η πρόεδρος της Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, ο θάνατος της γυναίκας δεν συνδέεται με το εμβόλιο.

«Μας είπαν ότι έσβησε από ανακοπή και ότι δεν οφείλεται στο εμβόλιο» ανέφερε ο σύζυγος της 44χρονης, Κωνσταντίνος Γκουγκουλιάνης. «Δεν τα ρίχνω στο εμβόλιο, αλλά αν δεν κάνει, πετάξτε το», τόνισε μιλώντας στον ΑΝΤ1, υπογραμμίζοντας πως η ενημέρωση που είχαν είναι ότι «πέθανε από ανακοπή, οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου». Η οικογένεια της γυναίκας έχει οριστεί ιατροδικαστή και δικηγόρο, ώστε να διερευνηθεί τι προκάλεσε το έμφραγμα.

«Δεν τα ρίχνω στο εμβόλιο, το εμβόλιο έχει βγει για καλό», είπε και υπογράμμισε πως «αν δεν κάνει το εμβόλιο, ας το αποσύρουν. Γιατί βγαίνουν και μιλάνε αν δεν ξέρουν ακόμα αν φταίει. Είναι κακό να το παραδεχτούμε αν δεν κάνει και να το πετάξουμε;», διερωτήθηκε.

Όπως είπε χαρακτηριστικά, η σύζυγός του, Μάρθα, ήθελε να κάνει το εμβόλιο για να μπορέσει να δει τον ηλικιωμένο πατέρα της, στη Φλώρινα. Μάλιστα, θα έκλεινε ραντεβού για Pfizer, αλλά λόγω του ότι αργούσε το ραντεβού, έκλεισε AstraZeneca, που ήταν νωρίτερα.

«Το συζητήσαμε, είχαμε κλείσει ραντεβού στις 12:40 τη Δευτέρα του Πάσχα. Το έκανε, κάτσαμε, φάγαμε, πήγαμε στην παραλία της Χαλάστρας και ήπιαμε καφέ. Μου είπε ‘δεν έχω ενοχλήσεις’, μετά μου είπε ότι κρύωνε. Είχε δέκατα, αλλά γνωρίζαμε για τις παρενέργειες και δεν ανησυχήσαμε, πήρε χαπάκι και της έπεσε ο πυρετός», περιέγραψε. «Λίγο πριν τις 3:00 περίπου, την άκουσα να μην μπορεί να πάρει ανάσα, ξύπνησα και δεν είχε τις αισθήσεις της. Πήρα το ΕΚΑΒ, προσπάθησαν, πήγαμε στο Κέντρο Υγείας προσπάθησαν, αλλά ήταν αργά», συνέχισε ο άνδρας, αναφερόμενος στο θάνατο της γυναίκας του.

Ο ίδιος διερωτήθηκε «γιατί επιμένουν να το κάνουν στους 30-39 όταν όλες οι χώρες το έχουν απαγορέψει σε αυτές τις ηλικίες; Έχουμε οι Έλληνες διαφορετικό DNA;», καταλήγοντας πως χειροκροτεί τις προσπάθειες της κυβέρνησης να φέρουν τα εμβόλια γρήγορα στη χώρα μας, «αλλά αν προκαλεί προβλήματα, πέταξέ το».

Τι έδειξε η ιατροδικαστική εξέταση

Όπως αναφέρουν πληροφορίες που επικαλείται το Ράδιο Θεσσαλονίκη, η ιατροδικαστική εξέταση έδειξε ότι ο θάνατος προήλθε από καρδιακή ανακοπή, ενώ κατά τις ίδιες πληροφορίες η 44χρονη φέρεται να εμφάνισε ιστορικό παλιού εμφράγματος και θρομβώσεων.

Σχετικά με πιθανή συσχέτιση με τον εμβολιασμό της, η εξέταση έδειξε ότι δεν υπήρξε κάποιου είδους αλλεργική αντίδραση, ενώ θα χρειαστούν περαιτέρω ιστολογικές εξετάσεις για την μικροσκοπική ανάλυση των δειγμάτων. Τα αποτελέσματα αναμένονται σε τρεις μήνες.

Τι απαντούν οι ειδικοί

Στην περίπτωση της 44χρονης αναφέρθηκε και η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου. Αναφέροντας πως αναζητήθηκαν περισσότερες λεπτομέρειες, αφού υπήρχε «χρονική συσχέτιση» του εμβολιασμού με τον θάνατο της γυναίκας, δήλωσε πως «υπάρχει πάντοτε λεπτομερής έλεγχος σε ό,τι αφορά τα αίτια θανάτου», ενώ σημείωσε πως «έχει γίνει νεκροτομή και οι πρώτες πληροφορίες λένε ότι ο θάνατος δεν συνδέεται με θρομβώσεις μεγάλων αγγείων και φλεβών». «Φαίνεται ότι υπήρξε και ένα έμφραγμα, η έρευνα του περιστατικού θα είναι σχολαστική, όπως και σε όλα όσα προκύψουν», σημείωσε.

Η καθηγήτρια παθολογίας – λοιμωξιολογίας, Ελένη Γιαμαρέλλου, μιλώντας στην «Κοινωνία Ώρα MEGA» ανέφερε πως «σε τέτοιες περιπτώσεις γίνεται νεκροτομή. Θα δούμε τι υποκείμενο μπορεί να είχε αυτό το κορίτσι και τι έφταιξε. Μπορεί να είχε κάτι αλλά να μην το ήξερε γιατί είναι νέο παιδί». Η καθηγήτρια περιέγραψε αριθμητικά την πιθανότητα θρόμβωσης μετά από εμβόλιο εναντίον του κορονοϊού αλλά και άλλων περιπτώσεων.

«Όλοι, φοβούνται το σύνδρομο με τις θρομβώσεις, το οποίο είναι σπάνιο. Στο ένα εκατομμύριο εμβολιασμένους, οι τέσσερις παθαίνουν θρομβώσεις. Τα κορίτσια που παίρνουν αντισυλληπτικά, στο ένα εκατομμύριο οι 1000 παθαίνουν θρομβώσεις. Οι καπνιστές, οι 1300 στο εκατομμύριο. Οι 170.000 στο εκατομμύριο που κόλλησαν κορονοϊό παθαίνουν θρομβώσεις», επεσήμανε.

Στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» στον ΑΝΤ1 το μέλος της επιτροπής εμβολιασμών και Ομότιμος Καθηγητής ΕΚΠΑ, Γιώργος Χρούσος και η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ και μέλος της επιτροπής λοιμωξιολόγων, Ματίνα Παγώνη συμφώνησαν πως δεν δικαιολογείται κλινικά περιστατικό θρόμβωσης μόλις 14 ώρες μετά από εμβολιασμό. Ο Γιώργος Χρούσος είπε ότι είναι λογικό να υπάρχει προβληματισμός, ωστόσο ανέφερε ότι δεν προκύπτει περιστατικό θρόμβωσης, ενώ με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, οι παρενέργειες από το εμβόλιο της AstraZeneca προκύπτουν μετά από 14 ημέρες. «Προφανώς υπήρχε κάτι που την έκανε ευάλωτη στο εμβόλιο ή την νόσο αν νοσούσε» σημείωσε ο ίδιος.

Από την πλευρά της η Ματίνα Παγώνη ανέφερε ότι «θα δούμε τα αποτελέσματα από τις ιστολογικές εξετάσεις πρώτα», ενώ σημείωσε ότι «δεν υπάρχει επιπλοκή θρόμβωσης μετά από 14 ώρες». Τόνισε ακόμα , ότι δεν πρέπει να δημιουργείται πανικός, ωστόσο, όπως είπε «είναι ένα τραγικό γεγονός το οποίο επηρέασε πολύ κόσμο».

thepressproject