16.5 C
Chania
Τετάρτη, 22 Απριλίου, 2026

Σπύρος Δανέλλης: Υπομονή λίγων ημερών για την καταβολή της προκαταβολής των ενισχύσεων

Ημερομηνία:

Την προηγούμενη εβδομάδα εντάθηκε η δυσφορία σε αγροτικές περιφέρειες της χώρας σε σχέση με την καθυστέρηση στην καταβολή των προκαταβολών της ενιαίας ενίσχυσης στους δικαιούχους. Η δυσφορία συνοδεύτηκε με τη διάδοση εκδοχών για τους λόγους της καθυστέρησης.

Ως γνωστόν, οι εισοδηματικές ενισχύσεις καταβάλλονται στους δικαιούχους μέσω πίστωσης των τραπεζικών τους λογαριασμών. Η διαδικασία που ακολουθείται, τόσο με τα ποσά των προκαταβολών όσο και με τα εξοφλητικά ποσά, είναι η εξής:

Ο εκάστοτε φορέας που αναλαμβάνει την καταβολή των ενισχύσεων, στην προκειμένη περίπτωση η ΑΤΕ, πιστώνει τους λογαριασμούς των δικαιούχων γεωργών, δύο με δυόμισι μήνες πριν εισρεύσουν στη χώρα οι σχετικοί δημοσιονομικοί πόροι από την Ευρωπαϊκή Ένωση, κάνοντας χρήση των αποθεματικών του. Παρέχει δηλαδή μια δανειακή διευκόλυνση προς το κράτος για τους δύο με δυόμισι μήνες που μεσολαβούν μέχρι την εισροή των σχετικών δημοσιονομικών πόρων από την Ευρωπαϊκή Ένωση στη χώρα.

Τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν φέτος στην καταβολή των προκαταβολών της ενιαίας ενίσχυσης είναι απότοκα της χρηματοπιστωτικής κρίσης. Η λειτουργία των τραπεζών συνδέεται με το βαθμό ρευστότητας, που με τη σειρά του επηρεάζεται από την ευχέρεια των τραπεζών να αντλούν κεφάλαια από τις αγορές.

Παρά τα προβλήματα, η πληρωμή της προκαταβολής στους δικαιούχους αγρότες θα πραγματοποιηθεί τις επόμενες μέρες. Πάντως, από πλευράς Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έχουν ολοκληρωθεί όλες οι απαιτούμενες ενέργειες προετοιμασίας.

Δεν μπορούν όλοι να πληρώσουν. Και το σεβόμαστε.

Αν βρίσκεσαι σε δύσκολη οικονομική κατάσταση, συνέχισε να μας διαβάζεις δωρεάν. Η ενημέρωση πρέπει να παραμένει προσβάσιμη για όλους.

Αν όμως μπορείς, στήριξέ μας σήμερα. Ορίστε δύο καλοί λόγοι για να το κάνεις:

  1. Η στήριξή σου ενισχύει άμεσα την ποιότητα και την ανεξαρτησία της δημοσιογραφίας μας.
  2. Κοστίζει λιγότερο από έναν καφέ και η διαδικασία διαρκεί λιγότερο από 1 λεπτό.

Επίλεξε σήμερα να γίνεις συνδρομητής ή δωρητής.

Γίνε συνδρομητής

Σας ευχαριστούμε θερμά.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις - Γίνετε συνδρομητές!

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χανίων: Καταγγελία για άνοιγμα καταστημάτων όλες τις Κυριακές

Το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χανίων καταγγέλλει την απόφαση του Δημάρχου για άνοιγμα καταστημάτων όλες τις Κυριακές Μάιο-Οκτώβριο σε πέντε περιοχές των Χανίων.

Ενιαίος Φοιτητικός Σύλλογος Πολυτεχνείου Κρήτης: Καταγγελία για συνδικαλιστική δίωξη φοιτητών και κινητοποίηση την Πέμπτη κατά την απολογία

Ο Ενιαίος Φοιτητικός Σύλλογος Πολυτεχνείου Κρήτης καταγγέλλει πειθαρχική δίωξη τεσσάρων φοιτητών ΗΜΜΥ από τον καθηγητή Γυφτάκη και τον κοσμήτορα Καρυστινό για συνδικαλιστική δράση.

Ο ιταλικός Άρειος Πάγος ακυρώνει την απαγόρευση Ντράγκι για Δίστομο και γερμανικές αποζημιώσεις

Ο ιταλικός Άρειος Πάγος ακύρωσε με απόφασή του την απαγόρευση Ντράγκι, επιτρέποντας στους Διστομίτες να προχωρήσουν στην εκτέλεση της απόφασης για γερμανικές αποζημιώσεις.

Σωματείο Επισιτισμού Χανίων: Κάλεσμα σε απεργία την Πρωτομαγιά 2026

Το Σωματείο Επισιτισμού Χανίων καλεί σε απεργία Πρωτομαγιάς 2026 με κεντρικό σύνθημα «Λεφτά για μισθούς, όχι για πολέμους». Γενική συνέλευση στις 29 Απριλίου.