13.8 C
Chania
Saturday, December 6, 2025

Σπιτικές προτάσεις

Ημερομηνία:

Πάσχα και δεν σας αρέσει το αρνί; Σουβλίστε γουρουνάκι

Γουρουνόπουλο ψητό
Πλένετε ένα γουρουνόπουλο 4-5 κιλά. Το χαράζετε στην ράχη απ’ τον λαιμό έως την ουρά, το πασπαλίζετε εξωτερικά και εσωτερικά με αλάτι, πιπέρι και το βάζετε σε ταψί με τη ράχη προς τα κάτω. Το αλείφετε με βούτυρο και λιωμένο σκόρδο και ρίγανη. Το ψήνετε σε μέτριο φούρνο επί δύο ώρες. Το γυρίζετε, το τρυπάτε με πιρούνι και το ψήνετε ακόμα περίπου δύο ώρες ωσότου μαλακώσει και ροδίσει η πέτσα του.

Χοιρινό με διάφορα τυριά
Κόβομε το κρέας σε μικρούς κύβους. Το ξεβράζομε ελαφριά και το τσιγαρίζομε με μισή φλυτζάνα τσαγιού λάδι, με κρεμμυδάκι και λίγο κρασί. Μετά προσθέτομε μανιτάρια του κουτιού κομμένα και ένα καρότο ψιλοκομμένο. Ψήνομε σε χαμηλή φωτιά. Όπως μείνει στο τσικάλι το ρίχνομε σ’ ένα πυρέξ και προσθέτομε περίπου 600 γρ. διάφορα τυριά (γκούντα, ένταμ, έμενταλ) και μια κρέμα γάλακτος και φουρνίζομε μέχρι να πήξει η κρέμα και να τραβήξουν τα τυριά κόρδες.

Μπουγιουρντί
Σε γιουβέτσι βάζομε μια στρώση κασέρι, μια στρώση τυρί άσπρο, μια ζαμπόν, στην μέση ντομάτα, αλάτι ρίγανη και καυτερή πιπεριά και ξανά ζαμπόν, τυρί, κασέρι και πολύ λίγο βούτυρο και φουρνίζομε.

Χοιρινό ρολό γεμιστό
Μια πανσέτα περίπου ενάμιση κιλό ανοιγμένη στη μέση, 250 γρ. κεφαλογραβιέρα, 200 γρ. τυρί ρεγγάτο, μισό κιλό μπέικον, λίγο σκόρδο, αλατοπίπερο, τρία κουταλάκια μουστάρδα. Αλατοπιπερώνομε το κρέας, τρίβομε με κοπανισμένο σκόρδο, αλείφομε με μουστάρδα όλο το εσωτερικό της πανσέτας. Κόβομε το μπέικον και τα τυριά μικρά κομματάκια και τα απλώνομε στο κρέας. Τυλάμε το ρολό και το κλείνομε σφιχτά σε λαδόκολλα. Το ψήνομε στους 200 βαθμούς δύο ώρες περίπου. Λίγο να ψηθεί τραβάμε την λαδόκολλα να ροδοκοκκινήσει.

Το ξέρουμε…

Το να βλέπετε αυτά τα μηνύματα μπορεί να είναι κουραστικό. Και να είστε σίγουροί ότι ούτε κι εμείς βρίσκουμε κάποια ευχαρίστηση από το να τα γράφουμε... Όμως αυτό το μήνυμα δεν αφορά εμάς. Αφορά κάτι πολύ πιο σημαντικό: την επιβίωση της ανεξάρτητης, μαχητικής δημοσιογραφίας στην Kρήτη.

Η στήριξη σας είναι σημαντική γιατί μας επιτρέπει να:

  1. - Κάνουμε ρεπορτάζ χωρίς φόβο και εξαρτήσεις. Κανείς δεν μας υπαγορεύει τι να πούμε ή τι να αποσιωπήσουμε.
  2. - Κρατάμε τη δημοσιογραφία μας προσβάσιμη σε όλους, ακόμη και σε αυτούς που δεν έχουν την ικανότητα να πληρώσουν. Χωρίς paywall, χωρίς προνόμια μόνο για όσους έχουν την οικονομική δυνατότητα.

Η απλή αλήθεια είναι ότι τα έσοδα διαρκώς συρρικνώνονται. Αν πιστεύετε ότι μια πραγματικά ελεύθερη ενημέρωση είναι ζωτικής σημασίας για τη δημοκρατία και τον έλεγχο της εξουσίας, τότε δώστε μας τη δύναμη να συνεχίσουμε.

Γίνε συνδρομητής

Σας ευχαριστούμε θερμά.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις - Γίνετε συνδρομητές!

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Πρώτοι σε υπερεργασία και υπερωρίες οι Έλληνες

Oι Έλληνες που κάποτε- κυρίως στα χρόνια των μνημονίων-...

Κωνσταντοπούλου: «Πολιτικός απατεώνας ο Τσίπρας -Πήρα το βιβλίο του για να δω τι γράφει για το Μάτι»

«Πολιτικό απατεώνα», χαρακτήρισε τον Αλέξη Τσίπρα η Ζωή Κωνσταντοπούλου,...

«Ιθάκη»: Οι στιγμές που ξεχώρισε ο Αλέξης Τσίπρας από την ομιλία στο Παλλάς

Τέσσερα αποσπάσματα από την προχθεσινή του ομιλία στο Παλλάς...