Ηαπελευθέρωση των ομήρων στο πλαίσιο της προσωρινής εκεχειρίας μεταξύ του Ισραήλ και των παλαιστίνιων μαχητών της Χαμάς δεν θα γίνει πριν από την Παρασκευή, δήλωσαν ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Ισραήλ και οι ΗΠΑ, διαψεύδοντας τις ελπίδες των συγγενών ότι κάποιοι θα απελευθερώνονταν την Πέμπτη.

Το Ισραήλ και η Χαμάς συμφώνησαν την Τετάρτη σε κατάπαυση του πυρός στη Γάζα για τουλάχιστον τέσσερις ημέρες, για να επιτραπεί η είσοδος ανθρωπιστικής βοήθειας και να απελευθερωθούν τουλάχιστον 50 όμηροι που κρατούν οι μαχητές στον θύλακα με αντάλλαγμα τουλάχιστον 150 Παλαιστίνιους που βρίσκονται στη φυλακή στο Ισραήλ.

Ο χρόνος έναρξης της εκεχειρίας και της απελευθέρωσης των ομήρων δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί επίσημα. Ωστόσο, μια αιγυπτιακή πηγή ασφαλείας δήλωσε ότι οι διαμεσολαβητές επεδίωξαν την ώρα έναρξης της εκεχειρίας στις 10 π.μ. (0800 GMT) την Πέμπτη.

«Οι διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση των ομήρων μας προχωρούν και συνεχίζονται συνεχώς», δήλωσε ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Ισραήλ Τζάτσι Χανέγκμπι σε ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο του πρωθυπουργού.

«Η έναρξη της απελευθέρωσης θα πραγματοποιηθεί σύμφωνα με την αρχική συμφωνία μεταξύ των πλευρών και όχι πριν από την Παρασκευή», αναφέρεται επίσης.

Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Αντριέν Γουάτσον δήλωσε ότι οι τελικές υλικοτεχνικές λεπτομέρειες για την απελευθέρωση βρίσκονται ακόμη υπό επεξεργασία. «Είναι σε καλό δρόμο και ελπίζουμε ότι η υλοποίηση θα ξεκινήσει το πρωί της Παρασκευής», δήλωσε η Γουάτσον.

Ο δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας του Ισραήλ Kan, επικαλούμενος ισραηλινό αξιωματούχο, ανέφερε ότι υπήρξε 24ωρη καθυστέρηση επειδή η συμφωνία δεν υπογράφηκε από τη Χαμάς και τον διαμεσολαβητή Κατάρ. Ο αξιωματούχος είπε ότι ήταν αισιόδοξοι ότι η συμφωνία θα εφαρμοστεί όταν υπογραφεί.

«Κανείς δεν είπε ότι θα υπάρξει απελευθέρωση αύριο, εκτός από τα μέσα ενημέρωσης… Έπρεπε να ξεκαθαρίσουμε ότι δεν προβλέπεται απελευθέρωση πριν από την Παρασκευή, λόγω της αβεβαιότητας που αντιμετωπίζουν οι οικογένειες των ομήρων», ανέφερε ο Kan επικαλούμενος πηγή από το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, επικαλούμενα ανώνυμους αξιωματούχους, ανέφεραν ότι η παύση των μαχών με τη Χαμάς επίσης δεν θα ξεκινήσει πριν από την Παρασκευή. Ο ισραηλινός ειδησεογραφικός ιστότοπος Ynet ανέφερε ότι το Ισραήλ δεν έχει λάβει ακόμη τα ονόματα των ομήρων που προβλέπεται να απελευθερωθούν από τη Χαμάς.

Οι 50 όμηροι θα απελευθερωθούν σε διάστημα τεσσάρων ημερών, με ρυθμό τουλάχιστον 10 ημερησίως, δήλωσε το γραφείο του Νετανιάχου. Η εκεχειρία θα μπορούσε να παραταθεί μέρα με τη μέρα, εφόσον απελευθερώνονταν επιπλέον 10 όμηροι τη μέρα, ανέφερε.

Μάλιστα, το υπουργείο Δικαιοσύνης του Ισραήλ δημοσίευσε έναν κατάλογο με 300 ονόματα Παλαιστίνιων κρατουμένων που θα μπορούσαν να απελευθερωθούν.

Η Χαμάς δήλωσε ότι οι αρχικοί 50 όμηροι θα απελευθερωθούν σε αντάλλαγμα για 150 Παλαιστίνιες γυναίκες και παιδιά που είναι φυλακισμένα στο Ισραήλ. Εκατοντάδες φορτηγά με ανθρωπιστικές, ιατρικές προμήθειες και καύσιμα θα εισέρχονταν στη Γάζα, ενώ το Ισραήλ θα σταματούσε όλες τις αεροπορικές επιδρομές πάνω από τη νότια Γάζα και θα διατηρούσε καθημερινά ένα εξάωρο παράθυρο απαγόρευσης πτήσεων κατά τη διάρκεια της ημέρας στο βορρά, δήλωσε η Χαμάς.

tvxs.gr