Στο σύμπερασμα ότι ο θάνατος του Όλιβερ στην Αράχωβα δεν οφείλεται σε ανθρώπινο παράγοντα, «αλλά η φύση των τραυμάτων παραπέμπει σε επίθεση άλλου/άλλων ζώων», καταλήγει στο πόρισμά του ο καθηγητής Κτηνιατρικής, ο οποίος ορίστηκε πραγματόγνωμας στο πλαίσιο των ερευνών από τις αρχές.
Το πόρισμα του καθηγητή, επιβεβαιώνει πλήρως το χθεσινό δημοσίευμα του iEidiseis, στο οποίο πηγές από την ΕΛ.ΑΣ. σημειώνουν ότι «παρά τις διαρροές από διάφορους κύκλους ότι οι Αρχές είναι κοντά στην ταυτοποίηση του δράστη, μέχρι στιγμής δεν έχει βρεθεί κάποιο άτομο που θα μπορούσε να είναι υπαίτιο για την κακοποίηση του Όλιβερ. Μάλιστα, ακόμα και σήμερα δεν έχει αποκλειστεί το ενδεχόμενο να μην υπήρξε κακοποίηση του σκυλιού».
Το αναλυτικό συμπέρασμα του καθηγητή και πρώην πρύτανη του ΑΠΘ, κ. Νίκου Παπαΐωάννου συμπίπτει με τα πορίσματα των άλλων κτηνιάτρων δημοσίων υπηρεσιών που εξέτασαν το ίδιο περιστατικό. Το μοναδικό που διαφέρει είναι εκεινο της κτηνιάτρου που το εξέτασε όσο ήταν ακόμα στη ζωή το χάσκι.
Ο καθηγητής είχε στα χέρια του υλικό από τη νεκροψία που είχε πραγματοποιηθεί από τους δύο κτηνιάτρους της Περιφέρειας Βοιωτίας και το υλικό από την εξέταση της κτηνιάτρου που ήταν και η μοναδική που το εξέτασε, ενώ ζούσε.
Η ΕΛΑΣ διαψεύδει στο iEidiseis την εμπλοκή ιδιοκτήτη ταβέρνας
Μία ανώνυμη πληροφορία που περιήλθε σε γνώση των αστυνομικών, οι οποίοι χειρίζονται το φάκελο με την κακοποίηση του χάσκι Όλιβερ στην Αράχωβα, ενέπλεξε ιδιοκτήτη ταβέρνας στην υπόθεση.
Αστυνομικές πηγές εξήγησαν ωστόσο στο iEidiseis ότι ο πληροφοριοδότης ουδέποτε κατέθεσε επισήμως στις Αρχές και για το λόγο αυτό δεν θεωρήθηκε ως υψηλής αξιοπιστίας. Ο ανώνυμος πληροφοριοδότης φέρεται να είχε πει στους αστυνομικούς ότι ο ιδιοκτήτης της ταβέρνας είδε σκυλιά να επιτίθενται το ένα στο άλλο και τότε πήρε ένα ξύλο και άρχισε να χτυπά τον Όλιβερ. Η πληροφορία αυτή ελέχθηκε από τους αστυνομικούς αλλά δεν διασταυρώθηκε.
Ο ίδιος ιδιοκτήτης ταβέρνας είχε στοχοποιηθεί και κατά το αρχικό στάδιο της έρευνας, διότι είχε διαρρεύσει στα socialmedia ότι δεν παρέδωσε στην Αστυνομία το υλικό από τις κάμερες ασφαλείας του καταστήματός του.
Το iEidiseis ρώτησε σχετικά αστυνομικές πηγές που ανέφεραν ότι «το υλικό από το συγκεκριμένο κατάστημα ελήφθη από την Αστυνομία και αποτελεί μέρος της δικογραφίας». Ο ιδιοκτήτης της ταβέρνας έχει δώσει δύο καταθέσεις στις Αρχές, καθώς το κατάστημά του βρίσκεται κοντά στο σπίτι του κηδεμόνα του Όλιβερ.
Όλιβερ: Ο πρώην πρύτανης του ΑΠΘ Παπαϊωάννου και υποψήφιος της ΝΔ ο πραγματογνώμονας που δεν βρήκε κακοποίηση από άνθρωπο
Η έκθεση συντάχθηκε από τον Νίκο Παπαΐωάννου, πρώην πρύτανη του ΑΠΘ, ο οποίος είναι καθηγητής Παθολογικής Ανατομικής στην Κτηνιατρική Σχολή.
Ο κ. Παπαϊωάννου ήταν στις τελευταίες εθνικές εκλογές υποψήφιος βουλευτής με το ψηφοδέλτιο Επικρατείας της ΝΔ. Είχε δε τοποθετηθεί στην όγδοη θέση.
Σημειωτέον ότι η πρυτανική του θητεία είχε σημαδευτεί με πολλές αμφιλεγόμενες αποφάσεις, οι οποίες είχαν αμφισβητηθεί από τους φοιτητές και γύρω από αυτές προκλήθηκαν στο Αριστοτέλειο μεγάλες συγκρούσεις.
Μάλιστα συχνά πυκνά επί των ημερών του ο χώρος του πανεπιστημίου είχε την… “τύχη” να μετατρέπεται σε πεδίο μάχης, αφού είχε δώσει περίπου το «ελεύθερο» στα ΜΑΤ να κάνουν «επιχειρήσεις».
Να σημειωθεί ότι η εκτίμηση του Νίκου Παπαϊωάννου για το χάσκι έγινε με βάση φωτογραφίες. Και από τις φωτογραφίες που του έδωσε το αστυνομικό τμήμα Διστόμου συνέταξε την έκθεση. Αναφέρει δε χαρακτηριστικά: «Από τα παραπάνω (και κυρίως από τη φωτογραφία του τραυματισμού στο αριστερό ούς καθώς και από αυτή από το ακανόνιστου σχήματος τραύμα στην περινεϊκή χώρα με απώλεια δέρματος και τριχών), και επισημαίνοντας για ακόμη μια φορά, ότι η πραγματογνωμοσύνη βασίζεται σε φωτογραφικό υλικό αλλά και σε συγκεκριμένο υλικό που δόθηκε από το Α.Τ. Διστόμου, συμπεραίνεται ότι: το ζώο κατέληξε από μεθαιμορραγικό σοκ, λόγω τραυμάτων τα χαρακτηριστικά των οποίων δεν τεκμαίρουν ανθρώπινη παρέμβαση αλλά η φύση των τραυμάτων και των αλλοιώσεων παραπέμπει σε επίθεση άλλου/ων ζώων».
Το εάν είναι πιο αξιόπιστη η «φωτογραφική» γνωμάτευση από την επιτόπια έρευνα και νεκροψία, θα το εκτιμήσουν προφανώς οι αρμόδιες δικαστικές αρχές.