26.8 C
Chania
Thursday, September 19, 2024

Στα Χανιά ο Αλέξης Χαρίτσης: “Θέλουμε να είμαστε ο καταλύτης ευρύτερων εξελίξεων στον αριστερό και προδευτικό χώρο” | Φωτός

Ημερομηνία:

Στα Χανιά βρίσκεται ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας της Νέας Αριστεράς Αλέξης Χαρίτσης στα πλαίσια ανοικτών εκδηλώσεων – συνελεύσεων της Νέας Αριστεράς που θα πραγματοποιηθούν το επόμενο διάστημα σε 100 διαφορετικές περιοχές σε όλη τη χώρα.

O κ. Χαρίτσης θα μιλήσει σήμερα στις 7 το απόγευμα στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου για μία σειρά ζητήματα, από την κυριαρχία της Νέας Δημοκρατίας έως και τις αντιστάσεις που αναπτύσσονται όπως καταγράφονται και στους κοινωνικούς αγώνες ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της ανώτατης παιδείας, στην προάσπιση της δημόσιας υγείας, στα μπλόκα των αγροτών.

Επ’ ευκαιρίας αυτής της ομιλίας πραγματοποιεί σύντομη περιοδεία στα Χανιά.

Νωρίς το πρωί συναντήθηκε με τον γενικό διευθυντή και τους εργαζόμενους στο εργοστάσιο της ΔΕΔΙΣΑ στην Κορακιά.

Στάθηκε στο γεγονός ότι η ΔΕΔΙΣΑ αποτελεί μία επιχείρηση πρότυπο για όλη τη χώρα ενώ αναφέρθηκε στην πρωτοποριακή δουλειά που γίνεται. Συζητήθηκε επίσης η επιβολή τέλους ταφής απορριμμάτων μέτρο το οποίο χαρακτήρισε “άδικο και οριζόντιο” αφού δε λαμβάνει υπόψη τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και τις επιδόσεις κάθε μονάδας στη διαχείριση των απορριμάτων ενώ χαρακτήρισε δίκαιες τις αντιδράσεις της τοπικής αυτοδιοίκησης τόσο στα Χανιά όσο και σε όλη τη χώρα.

Αργότερα, λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι, ο κ. Χαρίτσης συνοδευόμενος από πολλά γνωστά πρώην πλέον στελέχη του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ όπως η πρώην βουλεύτρια Χανίων κ. Βάλια Βαγιωνάκη, ο πρώην Αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας-Εμπορίου-Καινοτομίας και Κοινωνικής Οικονομίας κ. Αντώνης Παπαδεράκης, ο πρώην Γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ανδρέας Παπανδρέου, ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης “Πρωτοβουλία Πολιτών – Πρώτα ο Άνθρωπος” κ. Γιάννης Σαρρής και άλλοι, περπάτησε στους δρόμους των Χανίων ξεκινώντας από την Δασκαλογιάννη όπου επικέφθηκε τους χώρους της Terra Verde και ενημερώθηκε για τις πρωτοβουλίες που λαμβάνονται και τους μελλοντικούς σχεδιασμούς και συνεχίζοντας από τη Δασκαλογιάννη προς το παλιό λιμάνι περπατώντας έως και την Πλατεία Κατεχάκη.

“Η κοινωνία θα προχωρησει και η Νέα Αριστερά θα προχωρήσει μαζί της”

Σε δηλώσεις που παραχώρησε στους δημοσιογράφους είπε:

“Με ιδιαίτερη χαρά βρίσκομαι σήμερα εδώ στα Χανιά για να πραγματοποιήσουμε το απόγευμα την πρώτη ανοικτή συνέλευση – εκδήλωση της Νέας Αριστεράς Χανίων. Η Νέα Αριστερά προχωρά στην κομματική της συγκρότηση σε όλη την Ελλάδα. Αυτό το διάστημα θα γίνουν περισσότερες από 100 ανοικτές εκδηλώσεις σε όλη τη χώρα έτσι ώστε να μεταφέρουμε το πολιτικό μήνυμα το οποίο έχει ανάγκη να ακούσει ο αριστερός, ο προοδευτικός κόσμος της χώρας μας. Βρισκόμαστε σε μία εξαιρετικά κρίσιμη συγκυρία.

Αυτό που χρειάζεται η χώρα είναι μια σοβαρή ριζοσπαστική και ταυτόχρονα ρεαλιστική εναλλακτική διέξοδο απέναντι στους μονοδρόμους και τη μονοκρατορία της Δεξιάς του κ. Μητσοτάκη. Και αυτή την διέξοδο φιλοδοξούμε να την προσφέρει η Νέα Αριστερά.

Θέλουμε να είμαστε ο καταλύτης ευρύτερων εξελίξεων στον αριστερό και προδευτικό χώρο. Θέλουμε να συσπειρώσουμε ευρύτερες κοινωνικές δυνάμεις που αυτή τη στιγμή ειναι αόρατες, δε συμμετέχουν, δεν ακούγονται από το πολιτικό σύστημα.

Η κοινωνία θα προχωρησει και η Νέα Αριστερά θα προχωρήσει μαζί της.”

Δε μας χαροποιούν οι εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ

Σε ερώτηση σχετικά με την άνοδο των ποσοστών της Νέας Αριστεράς όπως αποτυπώνεται σε μια σειρά δημοσκοπήσεων αλλά και τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Χαρίτσης είπε:

“Προφανώς και παρακολουθούμε τις εξελίξεις με ενδιαφέρον. Δεν είναι εξελίξεις οι οποίες μας χαροποιούν σε καμία περίπτωση, αλλά δεν είναι και εξελιξεις οι οποίες μας εκπλήσσουν. Αυτό το οποίο νομίζουμε ότι έχει ανάγκη η κοινωνία σήμερα είναι μία Αριστερά η οποία θα ειναι σοβαρή η οποία θα είναι αξιόπιστη, η οποία θα είναι μαχητική και τεκμηριωμένη, μία Αριστερά που θα προσφέρει εναλλακτικό δρόμο στους προοδευτικούς και Αριστερούς πολίτες που βιώνουν σήμερα τη ζοφερή πραγματικότητας της παντοκρατορίας της Δεξιάς του Μητσοτάκη. Και αυτή η Αριστερά φιλοδοξούμε να είναι η Νέα Αριστερά.

Οι δημοσκοπήσεις βεβαίως αποτυπώνουν τη φωτογραφία της στιγμής, ο στόχος ο δικός μας είναι μία Αριστερά που θα μεγαλώνει κάθε μέρα που περνάει. Θέλουμε να αποκτήσει ρόλο στα πολιτικά πράγματα, ρόλο καταλύτη στα πολιτικά πράγματα. Και για να το πετύχει αυτό έχει μεγάλη σημασία η επικοινωνία με τους πολίτες που προσπαθούν να βρουν διέξοδο στα σημερινά αδιέξοδα. Είμαστε λοιπόν σήμερα εδώ στα Χανιά όπως θα βρεθούμε σε κάθε άκρη της χώρας μας για να συζητήσουμε, να επικοινωνήσουμε και να συνδιομορφώσουμε μαζί με τους Αριστερούς, μαζί με τους Κεντροαριστερούς, μαζί με τους προοδευτικούς πολίτες ένα πρόγραμμα ρεαλιστικό και ταυτόχρονα ριζοσπαστικό που έχει ανάγκη σήμερα η ελληνική κοινωνία.

Δε μπορεί ο μόνος δρόμος που έχει μπροστά της η ελληνική κοινωνία ο νεοφιλελεύθερος και αυταρχικός μονόδρομος της κυβέρνησης Μητσοτακη.”

“Είναι βέβαιο ότι θα υπάρξουν διαδικασίες ανασύνθεσης του ευρύτερου χώρου το επόμενο διάστημα”

Σε ερώτηση αναφορικά με τις συνεργασίες με αφορμή και τη συζήτηση που διοργάνωσε η Εφημερίδα των Συντακτων όπου συνυπήρξαν στο ίδιο πάνελ ο κ. Τεμπονέρας από τον ΣΥΡΙΖΑ, η κ. Αχτσιόγλου από τη Νέα Αριστερά και ο κ. Χριστοδουλάκης από το ΠΑΣΟΚ και αν διεξάγονται αυτή τη στιγμή  συζητήσεις μεταξύ χώρων από την Αριστερά και την Κεντροαριστερά, από το ΜέΡΑ25 έως το ΠΑΣΟΚ με προοπτική μία μελλοντική συνεργασία ο κ. Χαρίτσης είπε:

“Εμείς δεν ήμασταν ποτέ κατά του διαλόγου. Και ο δημοκρατικός διάλογος μεταξύ όμορων πολιτικών χώρων είναι προφανώς πάντα εφικτός και ευκταίος. Το ζήτημα είναι όμως αυτός ο διάλογος να πατάει πάνω σε στέρεες πολιτικές βάσεις.

Ο κόσμος της Αριστεράς, ο κόσμος της Κεντροαριστεράς, ο προοδευτικός κόσμος της χώρας μας έχει πληγωθεί και έχει χάσει την εμπιστοσύνη του στις πολιτικές δυνάμεις του χώρου ακριβώς γιατί υπήρξε και υπάρχει ένα σοβαρό έλλειμμα αξιοπιστίας. Εμείς λοιπόν θέλουμε ο διάλογος αυτός να πατάει σε ένα σοβαρό πολιτικό πρόγραμμα.

Τι λέμε λ.χ. για τις μεγάλες στρατηγικές επιλογές που κάνει αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση Μητσοτάκη; Τι λέμε για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια; Τι λέμε για τη νέα κούρσα εξοπλισμών; Τι λέμε για το ζήτημα των δυνάμεων της εργασίας οι οποίες βιώνουν μια πρωτοφανή αποδυνάμωση μέσα στην οικονομία; Τι λέμε για το δημόσιο σύστημα υγείας το οποίο καταρρέει με πρωτοφανή τρόπο για τα μεταπολιτευτικά χρονικά της χώρας μας; Τι λέμε για την καταρράκωση των δημοκρατικών θεσμών;

Πάνω σε αυτά τα πολύ βασικά επίδικα που αφορούν σήμερα την ελληνική κοινωνία θα κληθούν όλες οι πολιτικές δυνάμεις να πάρουν θέση. Και εμάς η δικιά μας θέση είναι πάρα πολύ σαφής και έτσι προσερχόμαστε σε αυτό τον διάλογο.

Είναι βέβαιο ότι θα υπάρξουν διαδικασίες ανασύνθεσης του ευρύτερου χώρου το επόμενο διάστημα και θέλουμε η Νέα Αριστερά με τη σαφήνεια και την ευκρίνεια του πολιτικού της λόγου με έναν άλλο δημοκρατικό τρόπο άσκησης πολιτικής να αποτελέσει καταλύτη αυτών των εξελίξεων.”

Σημειώνουμε ότι αργότερα το μεσημέρι ο κ. Χαρίτσης είχε συνάντηση και με εκπροσωπους βιοκαλλιεργητών στη Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης της Περιφέρειας Κρήτης στην Αγιά.

 

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Δωρεάν είσοδος στους αρχαιολογικούς χώρους και στα Χανιά, 28 και 29 Σεπτεμβρίου

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Χανίων προσκαλεί το κοινό να συμμετάσχει...

Αυτό είναι το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΗΠΕΘΕΚ

Την Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2024 συγκροτήθηκε σε σώμα το...

Στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης ο Κωστής Χατζηδάκης

Συνάντηση για την προώθηση θεμάτων που άπτονται στον φορέα...