Μελιτζανοσαλάτα με κόκκινες πιπεριές
Ένα κιλό μελιτζάνες, ένα κιλό κόκκινες πιπεριές φρέσκες γλυκές Φλωρίνης, ένα φλυτζάνι ελαιόλαδο, 3-4 σκελίδες λιωμένο σκόρδο, ξύδι, αλάτι.
Ψήστε τις μελιτζάνες στο γκριλ και τις ξεφλουδίζετε. Μελιτζάνες φλάσκες χωρίς σπόρους. Τις ψιλοκόβετε, βάζετε τις μελιτζάνες και τις πιπεριές στο μπλέντερ μαζί με το σκόρδο και το αλάτι. Λειτουργείτε το μπλέντερ ρίχνοντας λίγο λάδι και ξύδι.
Εγώ προτιμώ την άλλη συνταγή που σας έγραψα την τελευταία φορά, με κομμένη τη μελιτζάνα με μαχαίρι και τυρί φέτα. Αλλά σε άλλους αρέσει αυτή που είναι σαν αλοιφή.
Τυροκαυτερή
Τηγανίζετε 3-4 καυτερές πιπεριές. Τις ξεφλουδίζετε, τις ψιλοκόβετε. Τις αναμιγνύετε με τυρί φέτα, λάδι (τηγανόλαδό τους), ξύδι.
Γλιστρίδα σαλάτα
300 γρ. γλιστρίδα, 200 γρ. γιαούρτι στραγγιστό, λίγο λάδι, λίγο σκόρδο λιωμένο, αλάτι, ξύδι.
Πατάτες ρολό
Ένα κιλό πατάτες βρασμένες, τις κάνω πουρέ, συν τριμμένο τυρί, συν τέσσερα αβγά χτυπημένα, λίγο μοσχοκάρυδο. Τ’ ανακατεύω. Απλώνομε δύο φύλλα κρούστας και βάζομε τον πουρέ. Από πάνω μισό κιλό κιμά μαγειρεμένο, στεγνό και τα τυλίγομε όλα μαζί σε ρολό. Ψήνομε στους 200 βαθμούς.
Σαλάτα θαλασσινών με ντρέσιγκ αβοκάντο
500 γρ. μεγάλες βρασμένες γαρίδες, μιάμιση κουταλιά λεμόνι, ενάμιση φλυτζάνι ξηρό άσπρο κρασί, δύο κουταλιές φρέσκος ψιλοκομμένος άνηθος, 125 γρ. φιλέτο άσπρου ψαριού φέτες, 125 γρ. χτένια, ένα μικρό μαρούλι, 125 γρ. μύδια ψίχα, 125 γρ. ντοματίνια, αλάτι.
Για το ντρέσιγκ: ένα μέτριο αβοκάντο, 2 κουταλάκια του γλυκού ελαιόλαδο, ένα μικρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο, μιάμιση κουταλιά λεμόνι.
Καθαρίστε τις γαρίδες αφήνοντας τις ουρές. Βάλτε το λεμόνι, το κρασί, τον άνηθο και το αλάτι σε ένα μικρό τηγάνι να βράσουν. Χαμηλώστε τη φωτιά και ρίξτε το ψάρι, τα χτένια και τα μύδια. Σιγοβράστε για 2-3 λεπτά να μαλακώσουν λίγο τα θαλασσινά. Βάλτε τα σκεπασμένα στο ψυγείο.
Λίγο πριν σερβίρετε βάλτε τα θαλασσινά, τις ντομάτες και το μαρούλι σ’ ένα μπολ και ρίξτε πάνω τους το ντρέσιγκ.
Σαλάτα τόνου
Έξι αβγά βραστά, τα κόβω στη μέση και βγάζω τους κρόκους. Τοποθετώ τα άδεια ασπράδια σε πιατέλα. Σε ένα πιάτο βάζω μια κονσέρβα τόνο σε λάδι, τον λιώνω, ρίχνω λίγο λεμόνι, πιπέρι λίγο καυτερό. Το βάζω πάνω στ’ ασπράδια, τα σκεπάζω να καλυφθούν καλά τ’ αβγά με μαγιονέζα. Γαρνίρω με πιπεριές Φλωρίνης κομμένες σε λωρίδες και ελιές.