21.8 C
Chania
Saturday, September 28, 2024

Σε ελεύθερη πτώση οι Κρητικές εξαγωγές

Ημερομηνία:

Μεγάλο πλήγμα στην οικονομία της Κρήτης επιφέρει η μεγάλη πτώση στις Κρητικές εξαγωγές το πρώτο τετράμηνο του έτους, με την οικονομική ζημιά να μεταφράζεται σε 176 εκατομμύρια ευρώ.

Τα στοιχεία προβληματίζουν καθώς η πτώση καταγράφεται σχεδόν σε όλους τους κλάδους της οικονομίας, ενώ η χαριστική βολή δόθηκε στον αγρο-διατροφικό τομέα και στο Ελαιόλαδο, με τη μείωση να αγγίζει το 63%.

Αρνητικό πρόσημο για τις Κρητικές εξαγωγές το χρονικό διάστημα Ιανουαρίου – Απριλίου του 2024, με τη μείωση να ανέρχεται στο 40,3% και με τις οικονομικές απώλειες να μεταφράζονται σε 176,7 εκατομμύρια ευρώ, σε σχέση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2023.

Και στο κυριότερο εξαγώγιμο προϊόν της Κρήτης, το ελαιόλαδο, η μείωση είναι τεράστια, στο πρώτο τετράμηνο του 2024, η οποία ωστόσο ήταν αναμενόμενη λόγω της χαμηλής παραγωγής της τελευταίας ελαιοκομικής περιόδου αλλά και της ασυνήθιστα υψηλής τιμής, όπως δήλωσε ο Αλκιβιάδης Καλαμπόκης.

Οι Κρητικές εξαγωγές κινήθηκαν καθοδικά σε αρκετούς κλάδους, με εξαίρεση τα ψάρια και θαλασσινά, τα οποία παρουσίασαν αύξηση 13,5%.

Ενδεικτικά:

Μείωση 53,5% κατέγραψε ο κλάδος των τροφίμων και ποτών,

Μείωση 21,8% τα κηπευτικά,

Μείωση 11,8% τα φρούτα και με μικρότερα ποσοστά ακολουθούν η κατηγορία των νερών – αναψυκτικών – χυμών, τα γαλακτοκομικά, το κρασί, το κρέας και το μέλι.

Σε εξαγόμενη ποσότητα, οι Νομοί Λασιθίου και Χανίων, παρουσίασαν αύξηση, σε αντίθεση με τους Νομούς Ηρακλείου και Ρεθύμνου που παρουσίασαν μείωση.

neakriti.gr

 

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Δημοσκόπηση: Οι εκπλήξεις στις μετακινήσεις των ψηφοφόρων

Αξιοσημείωτα είναι τα ευρήματα της δημοσκόπησης της Metron Analysis για το...

Καθηγήτρια του Πολυτεχνείου Κρήτης, ξεπέρασε τις 10.000 αναφορές στο ερευνητικό της έργο σύμφωνα με το Google Scholar

Η Καθηγήτρια Διονυσία Κολοκοτσά της Σχολής Χημικών Μηχανικών και Μηχανικών Περιβάλλοντος...