Ποτό με κρασί κόκκινο
Ξεχάσαμε να σας τη γράψομε με τα λικέρ αυτή τη συνταγή.
1600 γρ. κρασί κόκκινο. Το ζεσταίνομε λίγο και διαλύομε μέσα στο κρασί 600 γρ. ζάχαρη. Βάζομε μέσα 30 φύλλα αμπαρόριζα 24 ώρες και είναι έτοιμο. Πολύ καλό.
Χοιρινό με σέλινο Μ. Ασία
Το φαγητό των Χριστουγέννων στην Ελληνική Σμύρνη, στην Σμύρνη μας της Ιωνίας. 3.000 χρόνια! Στα παράλια της Μ. Ασίας και όχι στις στέπες της Ασίας.
Ξεκινούσαν το γεύμα των Χριστουγέννων με πρώτο πιάτο σούπα με κρέας και ακολουθούσε χοιρινό με σέλινο, είτε αυγολέμονο είτε με πελτέ που έφτιαχναν οι νοικοκυρές στο τέλος του καλοκαιριού. Και μεις, στο σπίτι μας, με την Σμυρνιά γιαγιά αλλά την Κρητικιά μάνα, ξεκινούσαμε με σούπα και ο μπαμπάς τρελαινόταν για χοιρινό με το σέλινο. Και το έφτιαχναν τα Χριστούγεννα αυγολέμονο. Είχε μάθει και η μαμά μου και ήταν περίφημη και η σούπα της και το χοιρινό με το σέλινο. Λοιπόν, η συνταγή όπως την έφτιαχναν.
Χοιρινό με σέλινο αυγολέμονο
Παίρνομε 2-3 κούτσες σέλινο μεγάλες. Όταν λέμε κούτσες εννοούμε όχι φυλλαράκια σέλινο συσκευασμένα. Αυτά κάνουν για φασολάδα και ψαρόσουπα. Εδώ, θέλομε ολόκληρο το σέλινο, με τη ρίζα του, το γουλί του που είναι νοστιμότατο. Το καθαρίζομε από τα φύλλα που δεν είναι δροσερά. Καθαρίζομε το γουλί του όπως καθαρίζομε την πατάτα. Το κόβομε στη μέση. Βγάζομε ένα – ένα τα φύλλα απ’ την ρίζα, ολόκληρα. Τα κόβομε ανά δέκα πόντους και τα στραπατσάρομε. Δηλαδή τα τσακίζομε με το χέρι μας. Όλα τα φύλλα τα στραπατσάρομε. Αν έχουν ίνες τις βγάζομε πριν τα τσακίσομε. Τα πλένομε καλά. Βράζομε νερό και τα ρίχνομε μέσα να μισοψηθούν. Όχι πολύ. Εν τω μεταξύ τσιγαρίζομε το κρέας το χοιρινό με λάδι 1 φλυτζάνα και κρεμμύδι ψιλοκομμένο αλάτι πιπέρι. Ρίχνομε νερό από λίγο και σιγοψήνομε. Όταν είναι στα μισά του ψησίματός του, προσέχομε να μην έχει νερά να είναι με το λάδι του και βάζομε αλατισμένο το σέλινο και ψήνομε. Αν χρειαστεί προσθέτομε από λίγο νερό. Όταν έχει ψηθεί και κρέας και σέλινο τραβάμε μιάμιση φλυτζάνα ζωμό. Προηγουμένως έχομε χτυπήσει με το σύρμα δύο αυγά και ρίχνομε χτυπώντας συνέχεια τον χυμό από δύο μεγάλα λεμόνια και συνεχίζομε να χτυπάμε ρίχνοντας από λίγο καυτό το ζωμό μιας φλυτζάνας. Τη μισή φλυτζάνα το ζωμό αφήνομε να κρυώσει και διαλύομε μέσα δύο κουταλιές κορνφλάο.
Στη φωτιά βάζομε ένα ποτήρι γάλα και χωρίς να έχει πάρει βράση, γιατί αν το βράσομε το γάλα και ρίξομε το αυγό θα κόψει το αυγολέμονο. Ρίχνομε το αυγολέμονο μέσα στο γάλα σε χαμηλή φωτιά ανακατεύοντας συνέχεια. Ρίχνομε και το κορνφλάο και μόλις πήξει το ρίχνομε στο χοιρινό με το σέλινο που το ‘χομε τραβήξει σε πιατέλα χωρίς ζουμιά. Ρίχνομε από πάνω το πηχτό αυγολέμονο. Είναι πολύ ωραίο. Γίνεται και με ντομάτα και πελτέ. Ψήνομε το κρέας κόκκινο και ρίχνομε μέσα το σέλινο μισοβρασμένο και ψήνονται μαζί. Πολύ ωραίο και έτσι. Όμως τα Χριστούγεννα το έκαναν αυγολέμονο.
Τελειώσαμε τα χοιρινά. Αν έχετε κάποια άλλη συνταγή με χοιρινό πάρτε μας τηλέφωνο ή ελάτε απ’ το γραφείο. Θα αναγράφομε στη δημοσίευση και το όνομά σας για να φαίνεται πως είναι δική σας η συνταγή.