18.2 C
Chania
Friday, December 5, 2025

Ο Jonathan Haidt προειδοποιεί: Τα Social Media καταστρέφουν την ψυχική Υγεία και τη Δημοκρατία | Βίντεο

Ημερομηνία:

Ο Jonathan Haidt, καθηγητής Ηθικής Ηγεσίας στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης και συγγραφέας του βιβλίου The Anxious Generation, χαρακτήρισε το TikTok «εθνική απειλή για την ασφάλεια», περιγράφοντάς το ως «εθιστικό και αποβλακωτικό» για τους χρήστες.

Μιλώντας με τη Francine Lacqua στο Bloomberg House στο Νταβός το 2023, ο Haidt τόνισε ότι τα social media θα δοκιμάσουν σκληρά τη δημοκρατία, ιδιαίτερα στις ΗΠΑ, και προειδοποίησε ότι ο κόσμος πρέπει να περιμένει «ένα άγριο ταξίδι» τα επόμενα χρόνια.

Η κρίση ψυχικής υγείας της Gen Z

Ο Haidt ανέφερε ότι η ψυχική υγεία των εφήβων, ειδικά των κοριτσιών, έχει επιδεινωθεί σημαντικά από το 2012, όταν τα social media έγιναν αναπόσπαστο μέρος της ζωής τους.

«Στις ΗΠΑ, το 25% των κοριτσιών δηλώνουν ότι έχουν σκεφτεί σοβαρά την αυτοκτονία», είπε, επισημαίνοντας ότι η κατάθλιψη, το άγχος και η αυτοκτονία είναι πλέον συνηθισμένα φαινόμενα μεταξύ των Αμερικανών εφήβων.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η υπερβολική χρήση οθονών και social media έχει «επανακαλωδιώσει» τον εγκέφαλο των παιδιών, εμποδίζοντας τη φυσιολογική τους ανάπτυξη.

TikTok: Κίνδυνος για την εθνική ασφάλεια

Ο Haidt επικεντρώθηκε στο TikTok, υποστηρίζοντας ότι η πλατφόρμα είναι «εθιστική και αποβλακωτική» από σχεδιασμό.

«Ξέρουν ότι εθίζουν τα παιδιά και τα εκθέτουν σε σεξουαλική εκμετάλλευση», δήλωσε, αναφερόμενος σε αποσπάσματα από νομικά έγγραφα που αποκαλύφθηκαν σε δικαστικές υποθέσεις εναντίον της εταιρείας.

Ενώ η κινεζική έκδοση του TikTok, Douyin, είναι πιο υγιής, η διεθνής έκδοση που φτάνει στους χρήστες εκτός Κίνας έχει σχεδιαστεί για να προκαλεί εθισμό, αποτελώντας σοβαρό κίνδυνο για την εθνική ασφάλεια.

Απειλή για τη Δημοκρατία

Ο καθηγητής εξέφρασε ανησυχίες για το μέλλον της δημοκρατίας, υποστηρίζοντας ότι τα social media έχουν «θρυμματίσει» την κοινή αντίληψη και επιτρέπουν σε οποιονδήποτε να προσπαθεί να ελέγξει τον πολιτισμό.

«Η αμερικανική δημοκρατία θα δοκιμαστεί σκληρά», προειδοποίησε, προβλέποντας ότι ίσως χρειαστούν «μεγάλες αλλαγές και επανεφεύρεση» για να επιβιώσει. Ο Haidt πιστεύει ότι η ψηφιακή τεχνολογία μπορεί να οδηγήσει σε δεκαετίες χάους πριν επιτευχθεί κάποια σταθερότητα.

Πρακτικές συμβουλές για γονείς

Ο Haidt πρότεινε τέσσερις βασικές κατευθύνσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος:

  • Κανένα smartphone πριν τα 14: Προτείνει απλά κινητά για επικοινωνία.
  • Κανένα social media πριν τα 16: Για την προστασία από κινδύνους όπως η εκμετάλλευση.
  • Σχολεία χωρίς κινητά: Για καλύτερη συγκέντρωση και εκπαίδευση.
  • Περισσότερο ελεύθερο παιχνίδι: Ενθαρρύνει τις φυσικές δραστηριότητες αντί για χρόνο μπροστά σε οθόνες.

Ο Haidt υπογράμμισε ότι οι γονείς δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα μόνοι τους, καθώς βρίσκονται σε «συλλογική παγίδα». «Αν όλοι υιοθετήσουμε αυτές τις τέσσερις νόρμες, μπορούμε να ξεφύγουμε από την κρίση», κατέληξε, καλώντας για συλλογική δράση.

Δείτε το βίντεο:

 

Το ξέρουμε…

Το να βλέπετε αυτά τα μηνύματα μπορεί να είναι κουραστικό. Και να είστε σίγουροί ότι ούτε κι εμείς βρίσκουμε κάποια ευχαρίστηση από το να τα γράφουμε... Όμως αυτό το μήνυμα δεν αφορά εμάς. Αφορά κάτι πολύ πιο σημαντικό: την επιβίωση της ανεξάρτητης, μαχητικής δημοσιογραφίας στην Kρήτη.

Η στήριξη σας είναι σημαντική γιατί μας επιτρέπει να:

  1. - Κάνουμε ρεπορτάζ χωρίς φόβο και εξαρτήσεις. Κανείς δεν μας υπαγορεύει τι να πούμε ή τι να αποσιωπήσουμε.
  2. - Κρατάμε τη δημοσιογραφία μας προσβάσιμη σε όλους, ακόμη και σε αυτούς που δεν έχουν την ικανότητα να πληρώσουν. Χωρίς paywall, χωρίς προνόμια μόνο για όσους έχουν την οικονομική δυνατότητα.

Η απλή αλήθεια είναι ότι τα έσοδα διαρκώς συρρικνώνονται. Αν πιστεύετε ότι μια πραγματικά ελεύθερη ενημέρωση είναι ζωτικής σημασίας για τη δημοκρατία και τον έλεγχο της εξουσίας, τότε δώστε μας τη δύναμη να συνεχίσουμε.

Γίνε συνδρομητής

Σας ευχαριστούμε θερμά.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις - Γίνετε συνδρομητές!

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Είναι ώρα να σταματήσουν οι παράνομες και επιβλαβείς παρεμβάσεις στα ποτάμια

Του Ευτύχη Κουκουτσάκη * Διαβάζοντας το τελευταίο διάστημα και έχοντας...

«Οδός Χριστουγέννων» στο Ξηροστέρνι: Διήμερο γιορτής με δωρεάν δράσεις, θέαμα και συναυλίες

Σε εορταστικό κλοιό εισέρχεται το επόμενο Σαββατοκύριακο, 13 και...