13.8 C
Chania
Saturday, December 6, 2025

Αθώος ο Ιωσήφ Αποστολάκης – «Η ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης δεν θα περάσει»

Ημερομηνία:

Ισχυρό μήνυμα από Χανιά υπέρ της ελευθερίας του συνδικαλισμού – Μαζική αλληλεγγύη εργαζομένων και φοιτητών

Ομόφωνα αθώος κρίθηκε την Τετάρτη από το Δικαστήριο Χανίων ο Ιωσήφ Αποστολάκης, μέλος της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Χανίων και πρώην πρόεδρος του Σωματείου Επισιτισμού Νομού Χανίων, ο οποίος είχε βρεθεί αντιμέτωπος με κατηγορίες που αφορούσαν την υποτιθέμενη διατάραξη της λειτουργίας μεγάλης αλυσίδας ψητοπωλείων. Οι κατηγορίες, σύμφωνα με το σωματείο, στόχευαν στην ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης και την τρομοκράτηση των εργαζομένων.

Μετά από πολύμηνη καθυστέρηση και αναβολές, η υπόθεση εκδικάστηκε τελικά το πρωί της Τετάρτης, παρουσία δεκάδων εργαζομένων και φοιτητών, που κατέκλυσαν τον χώρο έξω από το Δικαστικό Μέγαρο Χανίων, στέλνοντας ηχηρό μήνυμα ενότητας και αλληλεγγύης.

Ο συνδικαλιστής στο εδώλιο για… υπεράσπιση των εργασιακών δικαιωμάτων

Η μήνυση προήλθε από την εργοδοσία μεγάλης αλυσίδας εστίασης και αφορούσε την υποτιθέμενη «διατάραξη λειτουργίας» του καταστήματος, καθώς και άλλες ανυπόστατες –όπως αποδείχθηκε– κατηγορίες. Στην πραγματικότητα, όπως κατήγγειλαν τα συνδικάτα, ο Ιωσήφ Αποστολάκης στοχοποιήθηκε για τη δράση του, επειδή «ενημέρωνε τους εργαζομένους για τα δικαιώματά τους» και «στάθηκε μπροστάρης στην προσπάθεια να μην περάσουν οι ατομικές συμβάσεις εργασίας» με χειρότερους όρους απασχόλησης.

Η συνδικαλιστική του δραστηριότητα, που αποσκοπούσε στη βελτίωση των συνθηκών εργασίας και την υπεράσπιση κεκτημένων, προκάλεσε την αντίδραση της εργοδοσίας, που απάντησε με δικαστική επίθεση, σε μια προσπάθεια να εκφοβίσει όχι μόνο τον ίδιο αλλά συνολικά το Σωματείο Επισιτισμού.

Κινητοποίηση έξω από τα δικαστήρια Χανίων

Στο πλευρό του Ιωσήφ Αποστολάκη βρέθηκαν εργατικά σωματεία, φοιτητικοί σύλλογοι και δεκάδες αλληλέγγυοι πολίτες, οι οποίοι διοργάνωσαν παράσταση διαμαρτυρίας έξω από τα δικαστήρια. Τις προηγούμενες ημέρες είχαν κυκλοφορήσει ψηφίσματα συμπαράστασης, τόσο από συνδικάτα της Κρήτης όσο και από άλλες περιοχές, καταδικάζοντας τη δίωξη ως σαφή απόπειρα φίμωσης του συνδικαλισμού.

Η ενότητα και η παρουσία τόσων εργαζομένων και φοιτητών έστειλαν σαφές μήνυμα: οι αγώνες δεν διώκονται, δεν ποινικοποιούνται, δεν καταστέλλονται.

Αποστολάκης: «Η συνδικαλιστική δράση δεν μπαίνει στον γύψο»

Σε δηλώσεις του αμέσως μετά την αθωωτική απόφαση, ο Ιωσήφ Αποστολάκης στάθηκε με αποφασιστικότητα απέναντι στην εργοδοτική αυθαιρεσία και την πολιτική καταστολής:

«Δεν τρομοκρατούμαστε, δεν κάνουμε πίσω από το δίκιο της τάξης μας! Η συνδικαλιστική δράση και οι αγώνες της εργατικής τάξης για τη ζωή και τα δικαιώματά μας δεν μπαίνουν στον γύψο, δεν απαγορεύονται, δεν καταστέλλονται».

Ο συνδικαλιστής επισήμανε ότι η δίωξη του βασίστηκε σε αντεργατικούς και αντισυνδικαλιστικούς νόμους, τους οποίους διατήρησαν και ενίσχυσαν όλες οι κυβερνήσεις των τελευταίων ετών. Ειδική αναφορά έκανε στο επικείμενο εργασιακό νομοσχέδιο της κυβέρνησης Μητσοτάκη, που –όπως είπε– θεσμοθετεί 13 ώρες συνεχόμενης εργασίας, ενώ οι εργαζόμενοι στον Επισιτισμό αντιμετωπίζουν ήδη εξουθενωτικές συνθήκες εντατικοποίησης και ανασφάλεια για το επίδομα ανεργίας του χειμώνα.

Κάλεσμα για μαζική απεργία την 1η Οκτωβρίου

Ο Ιωσήφ Αποστολάκης έκλεισε την παρέμβασή του με κάλεσμα κλιμάκωσης των αγώνων:

«Δεν θα τους κάνουμε όμως τη χάρη. Για ακόμα μια φορά η προσπάθεια ποινικοποίησης των αγώνων έπεσε στο κενό. Συνεχίζουμε ακόμα πιο μαζικά και οργανωμένα τους αγώνες μας. Όλοι στην απεργία την 1η Οκτώβρη και στην απεργιακή συγκέντρωση, 10 π.μ. στην πλατεία Δημοτικής Αγοράς».

Δεν μπορούν όλοι να πληρώσουν. Και το σεβόμαστε.

Αν βρίσκεσαι σε δύσκολη οικονομική κατάσταση, συνέχισε να μας διαβάζεις δωρεάν. Η ενημέρωση πρέπει να παραμένει προσβάσιμη για όλους.

Αν όμως μπορείς, στήριξέ μας σήμερα. Ορίστε δύο καλοί λόγοι για να το κάνεις:

  1. Η στήριξή σου ενισχύει άμεσα την ποιότητα και την ανεξαρτησία της δημοσιογραφίας μας.
  2. Κοστίζει λιγότερο από έναν καφέ και η διαδικασία διαρκεί λιγότερο από 1 λεπτό.

Επίλεξε σήμερα να γίνεις συνδρομητής ή δωρητής.

Γίνε συνδρομητής

Σας ευχαριστούμε θερμά.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις - Γίνετε συνδρομητές!

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Μπαράζ σεισμικών δονήσεων ανοιχτά των Χανίων – Η γεωγραφική κατανομή των Ρίχτερ

Έντονη σεισμική κινητικότητα καταγράφεται τις τελευταίες ώρες στον θαλάσσιο...