Γλυκό με κίτρινο κολοκύθι
1,5 κιλό ξυσμένο κίτρινο κολοκύθι.
Καλά στιμμένο, το αφήνομε 2-3 ώρες να σουρώσει και το στίβομε καλά. Μαζεύομε το υγρό.
Βάζομε μια φλυτζάνα ζάχαρη. Μια φλυτζάνα καρύδια, μια φλυτζάνα σταφίδες. Αν θέλετε τις μουλιάζετε σε κονιάκ και τις στίβετε καλά, 2 κουταλιές σούπας κανέλα, μια κουταλιά γαρύφαλλο και μια κουταλιά μοσχοκάρυδο.
Τ’ αναμιγνύετε πολύ καλά με το κολοκύθι. Βάζετε μερικές κουταλιές φρυγανιά τριμμένη για τα υγρά του κολοκυθιού να μη λασπώσει το φύλλο. Ανοίγετε φύλλο με 700 γρ. αλεύρι, 360 γρ. νερό, λίγο λάδι,, λίγο αλάτι λίγη τσικουδιά ή ξύδι. Ζυμώνετε καλά. Γερό ζύμωμα. Αφήνετε περίπου 1 ώρα τη ζύμη σκεπασμένη. Τη χωρίζετε σε 9 μπαλίτσες. Κάθε μπαλίτσα την ανοίγετε σε φύλλο. Το ραντίζετε καλά με λάδι και φυτίνη. Το διπλώνετε στη μέση. Ραντίζετε ξανά. Βάζετε στην άκρη μια χοντρή γραμμή γέμισης. Τυλάτε σε ρολό, το στριφογυρίζετε λίγο και το γυρνάτε σε σαλίγκαρο. Το βάζετε στη μέση λαδωμένου ταψιού. Συνεχίζετε το ίδιο ενώνοντας το σαλίγκαρο με τη ζύμη μεταξύ τους. Λάδι συν βούτυρο από πάνω.
Ψήσιμο τους 180 βαθμούς επί 50 λεπτά. Το βγάζετε. Έχετε βράσει τον χυμό του κολοκυθιού με μερικές κουταλιές ζάχαρη να δέσει ελαφρά. Τραβάτε το ταψί και με κουτάλι περιχύνετε το γλυκό. Το ταψί, ξέχασα να σας γράψω πριν το πρωτοβάλετε στο φούρνο, χαράσετε το φύλλο του επιφανειακά. Το ξαναβάζετε στον φούρνο άλλα δέκα λεπτά στους 200 βαθμούς.
Το βγάζετε και βάζετε ζάχαρη άχνη.
Κολοκυθοτυρόπιτα με κίτρινο κολοκύθι στριφτή
Το φύλλο και το στρίψιμο και το στήσιμο στο ταψί γίνεται όπως και στην παραπάνω συνταγή. Διαφέρει η γέμιση.
Λοιπόν, τις αναλογίες τις κανονίζω με το μάτι. Μυζήθρα, φέτα, μπεσαμέλ με μοσχοκάρυδο, τρία αυγά, πιπέρι και κίτρινο κολοκύθι αλατισμένο, τριμμένο καλά, στιμμένο.
Ανακατεύω καλά και φτιάχνω τα στριφτά φύλλα όπως στην προηγούμενη συνταγή. Ψήσιμο μία ώρα στους 180 βαθμούς στον αέρα. Ίσως και στους 200 βαθμούς μετά τα μισά του ψησίματος, ανάλογα τον φούρνο.



