15.8 C
Chania
Τρίτη, 3 Μαρτίου, 2026

Αδελφοποίηση Δήμου Αποκορώνου με Waterfront Βοστώνης: «Ο Εμπρόσνερος ενώνει δύο άκρες του κόσμου»

Ημερομηνία:

Ομόφωνα και με βαθιά συγκινησιακή φόρτιση ενέκρινε το Δημοτικό Συμβούλιο Αποκορώνου την πρόταση του Δημάρχου Χαράλαμπου Κουκιανάκη για την αδελφοποίηση του Δήμου με την περιοχή Waterfront της Βοστώνης, στην καρδιά της Ελληνικής Ομογένειας των Ηνωμένων Πολιτειών.

Η απόφαση αυτή συνιστά στρατηγική επιλογή πολιτιστικής, κοινωνικής και αναπτυξιακής εξωστρέφειας, με θεσμική βάση στον Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων και στο ισχύον πλαίσιο διεθνών συνεργασιών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Η πρωτοβουλία γεννήθηκε από την ίδια την κοινωνία, όπως αναφέρεται στο σχετικό αίτημα του Πολιτιστικού Συλλόγου Εμπρόσνερου, ενώ στην περιοχή Waterfront της Βοστώνης η ονομασία αποδίδει ουσιαστικά τη σημασία του «Εμπρόσνερου» — μια συμβολική γέφυρα που ενώνει δύο τόπους με κοινή ιστορική μνήμη και πολιτιστική ρίζα.

Η προγραμματισμένη παρουσία 52 μελών της Ομογένειας στον Αποκόρωνα, με αφορμή πολιτιστικές δράσεις και σεμινάριο χορού, καθώς και η προτεινόμενη τελετή αδελφοποίησης στο ανοιχτό θέατρο «Μίκης Θεοδωράκης», προσδίδουν στην απόφαση ουσιαστικό και βιωματικό χαρακτήρα. Η Βοστώνη αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα κέντρα της Ελληνικής Διασποράς παγκοσμίως.

Η αδελφοποίηση ενισχύει τη διατήρηση της ελληνικής και κρητικής πολιτιστικής ταυτότητας στη Διασπορά και δημιουργεί θεσμικές γέφυρες για ανταλλαγές μαθητών, νέων, χορευτικών και μουσικών σχημάτων. Όπως σημειώνει ο Δήμαρχος Αποκορώνου Χαράλαμπος Κουκιανάκης, «σήμερα δημιουργούμε μια σχέση με διάρκεια και διατήρηση Ελληνικών Αξιών στην άλλη άκρη της Γης, μιας και η Ομογένεια διαφυλάσσει τη γλώσσα, την Ορθόδοξη πίστη, τις οικογενειακές και κοινοτικές αξίες».

Σύμφωνα με τον ίδιο, η αδελφοποίηση δίνει θεσμική υπόσταση στον δεσμό καταγωγής, λειτουργεί ως αντίβαρο στην πολιτιστική αφομοίωση και δημιουργεί για τους Έλληνες τρίτης και τέταρτης γενιάς ένα ζωντανό σημείο αναφοράς. Οι επιτυχημένες αδελφοποιήσεις οδηγούν σε αύξηση θεματικού και πολιτιστικού τουρισμού, ενίσχυση «roots tourism» (τουρισμός ριζών), δημιουργία μικρής κλίμακας επενδυτικών επαφών, καθώς και πρόσβαση σε πολιτιστικές και ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις.

Η ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου στέλνει ένα καθαρό μήνυμα: «Ο Αποκόρωνας δεν περιορίζεται γεωγραφικά. Εκτείνεται όπου χτυπά ελληνική καρδιά. Στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, άνθρωποι που κράτησαν ζωντανή τη μνήμη της πατρίδας συναντούν θεσμικά τον τόπο καταγωγής τους». Η αδελφοποίηση αυτή χαρακτηρίζεται από τον Δήμο ως γέφυρα ιστορίας, πολιτισμού και προοπτικής.

Δεν μπορούν όλοι να πληρώσουν. Και το σεβόμαστε.

Αν βρίσκεσαι σε δύσκολη οικονομική κατάσταση, συνέχισε να μας διαβάζεις δωρεάν. Η ενημέρωση πρέπει να παραμένει προσβάσιμη για όλους.

Αν όμως μπορείς, στήριξέ μας σήμερα. Ορίστε δύο καλοί λόγοι για να το κάνεις:

  1. Η στήριξή σου ενισχύει άμεσα την ποιότητα και την ανεξαρτησία της δημοσιογραφίας μας.
  2. Κοστίζει λιγότερο από έναν καφέ και η διαδικασία διαρκεί λιγότερο από 1 λεπτό.

Επίλεξε σήμερα να γίνεις συνδρομητής ή δωρητής.

Γίνε συνδρομητής

Σας ευχαριστούμε θερμά.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις - Γίνετε συνδρομητές!

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

«Λευκά Όρη»: Ένα ντοκιμαντέρ – σταθμός για την Αντίσταση στην Κρήτη

της Ιωάννας Αρχοντάκη Το ντοκιμαντέρ «Λευκά Όρη» του Αλέξανδρου Παπαθανασίου,...

ΕΛΜΕ Χανίων: «Καμία συμμετοχή στον διάλογο-κοροϊδία για το Λύκειο»

Η ΕΛΜΕ Χανίων καταγγέλλει τον «εθνικό διάλογο» για το Λύκειο ως προσχηματικό, ζητά την αποχώρηση του εκπροσώπου της ΟΛΜΕ και καλεί σε μη συμμετοχή εκπαιδευτικούς και γονείς.