23.2 C
Chania
Τετάρτη, 3 Ιουνίου, 2026

Στη Βουλή τα 7 χαμένα χρόνια για το Δικαστικό Μέγαρο Ηρακλείου από τον Χάρη Μαμουλάκη

Ημερομηνία:

Επίκαιρη Ερώτηση προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης κατέθεσε ο Τομεάρχης Οικονομικών & Ανάπτυξης Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και Βουλευτής Ηρακλείου Χάρης Μαμουλάκης, αναδεικνύοντας τα 7 χαμένα χρόνια της κυβέρνησης της ΝΔ στο θέμα της ανέγερσης του Δικαστικού Μεγάρου Ηρακλείου.

Η Επίκαιρη Ερώτηση, η οποία αναμένεται να συζητηθεί τις αμέσως επόμενες ημέρες, εστιάζει στο ιστορικό από το 2019 έως σήμερα, στις αλλεπάλληλες τροποποιήσεις, αυτοψίες των αρμοδίων και τις επανειλημμένες δημόσιες δεσμεύσεις της κυβέρνησης περί επιτάχυνσης των διαδικασιών. Όπως επισημαίνεται, δυόμισι περίπου χρόνια μετά την προκήρυξη του διεθνούς διαγωνισμού ΣΔΙΤ, το έργο εξακολουθεί να βρίσκεται σε καθεστώς παρατεταμένης αβεβαιότητας και επανασχεδιασμού, ενώ η κυβέρνηση φαίνεται να μετατοπίζει το βάρος σε προσωρινές λύσεις διαχείρισης της κατάστασης.

Στην Ερώτηση παρατίθεται αυτούσια δήλωση του Χάρη Μαμουλάκη, ο οποίος χαρακτηρίζει την υπόθεση της ανέγερσης του νέου Δικαστικού Μεγάρου Ηρακλείου ως «χαρακτηριστικό παράδειγμα κυβερνητικής ανακολουθίας, πρόχειρου και ανεπαρκούς σχεδιασμού, καθώς και διαρκούς μετάθεσης ευθυνών». Ο Βουλευτής Ηρακλείου επισημαίνει ότι το ίδιο το Υπουργείο Δικαιοσύνης παραδέχεται πως δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί η Β’ Φάση του ανταγωνιστικού διαλόγου, δεν υπάρχει σαφές και δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα για τη φάση των δεσμευτικών προσφορών, ενώ απαιτείται ανασύνταξη του κτιριολογικού προγράμματος λόγω του νέου δικαστικού χάρτη.

Παράλληλα, ο Μαμουλάκης υπογραμμίζει ότι παραμένουν υπό εξέταση ζητήματα ασφαλείας, λειτουργίας της Δικαστικής Αστυνομίας και εξοπλισμού e-justice, εκπονείται ακόμη η προμελέτη του έργου, ενώ εκκρεμούν και εγκρίσεις από τις υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού, λόγω γειτνίασης με μνημείο.

Με την Επίκαιρη Ερώτηση, ο αρμόδιος Υπουργός καλείται να απαντήσει εάν υπάρχει επικαιροποιημένο χρονοδιάγραμμα για την πορεία του εν εξελίξει διαγωνισμού και την ολοκλήρωση της κατασκευής του νέου Δικαστικού Μεγάρου Ηρακλείου, καθώς και αν πρόκειται να τροποποιηθεί το συνολικό κόστος του έργου.

Επιπλέον, ο Υπουργός Δικαιοσύνης καλείται να διευκρινίσει αν η προκρινόμενη μίσθωση ακινήτου του ΟΤΕ για τη μεταφορά δικαστικών υπηρεσιών και οι ανακοινωθείσες εργασίες συντήρησης του υφιστάμενου Μεγάρου συνιστούν προσωρινό σχέδιο διαχείρισης μιας οριακής πλέον εξελιχθείσας κατάστασης, ποιο θα είναι το συνολικό κόστος των παρεμβάσεων αυτών και για πόσο χρονικό διάστημα εκτιμά το Υπουργείο ότι θα απαιτηθεί η εφαρμογή των προσωρινών λύσεων.

Δεν μπορούν όλοι να πληρώσουν. Και το σεβόμαστε.

Αν βρίσκεσαι σε δύσκολη οικονομική κατάσταση, συνέχισε να μας διαβάζεις δωρεάν. Η ενημέρωση πρέπει να παραμένει προσβάσιμη για όλους.

Αν όμως μπορείς, στήριξέ μας σήμερα. Ορίστε δύο καλοί λόγοι για να το κάνεις:

  1. Η στήριξή σου ενισχύει άμεσα την ποιότητα και την ανεξαρτησία της δημοσιογραφίας μας.
  2. Κοστίζει λιγότερο από έναν καφέ και η διαδικασία διαρκεί λιγότερο από 1 λεπτό.

Επίλεξε σήμερα να γίνεις συνδρομητής ή δωρητής.

Γίνε συνδρομητής

Σας ευχαριστούμε θερμά.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις - Γίνετε συνδρομητές!

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ