28.8 C
Chania
Τετάρτη, 15 Ιουλίου, 2026

Μ. Καρυστιανού για δολοφονία 20χρονου στο Άργος: “Η τακτική της κυβέρνησης είναι να τα ρίχνει στον εκάστοτε “σταθμάρχη”, όμως τα κρατικά εγκλήματα έχουν πάντα αίτια πολύ πιο βαθιά”

Ημερομηνία:

Η τραγική κατάληξη της αστυνομικής καταδίωξης στο Άργος, η οποία στοίχισε τη ζωή σε έναν 20χρονο, πυροδοτεί έντονες αντιδράσεις και θέτει εκ νέου στο επίκεντρο του δημόσιου διαλόγου το ζήτημα της επιχειρησιακής ετοιμότητας και της εκπαίδευσης των σωμάτων ασφαλείας. Με επίσημη ανακοίνωσή του, το κόμμα «Ελπίδα» της Μαρίας Καρυστιανού παρεμβαίνει στην υπόθεση, εκφράζοντας τη βαθιά θλίψη και την αγανάκτησή του για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες σημειώθηκε ο θάνατος του νεαρού Θοδωρή, ο οποίος σύμφωνα με την οικογένειά του ανήκε στο φάσμα του αυτισμού.

Η «Ελπίδα» ασκεί δριμεία κριτική στη διαχείριση του συμβάντος, κάνοντας λόγο για συστημικές ελλείψεις στην αστυνομική εκπαίδευση, ενώ παράλληλα διατυπώνει ένα κατηγορηματικό αίτημα για πλήρη διαφύλαξη της διαφάνειας, προκειμένου να αποτραπεί οποιαδήποτε πιθανότητα συγκάλυψης των ευθυνών.

Η κριτική στην επιχειρησιακή ανταπόκριση και η έλλειψη εκπαίδευσης

Το περιστατικό στο Άργος έχει προκαλέσει ισχυρό κύμα συγκίνησης, καθώς έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά γεγονότων που εγείρουν ερωτήματα για τη χρήση βίας από την αστυνομία. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει η «Ελπίδα», ο 20χρονος, ο οποίος βρισκόταν σε κατάσταση πανικού, δέχθηκε καταιγισμό πυροβολισμών ενώ επιχειρούσε να διαφύγει άοπλος, με την αστυνομική παρέμβαση να αποδεικνύεται τελικά μοιραία για ένα νέο άτομο με αναπηρία αντί να λειτουργήσει προστατευτικά για το ίδιο και την κοινωνία.

Το κόμμα εστιάζει στην ανεπαρκή προετοιμασία των αστυνομικών που καλούνται να διαχειριστούν κρίσιμες καταστάσεις στον δρόμο, επισημαίνοντας:

«Το εν λόγω περιστατικό καταδεικνύει για άλλη μια φορά το πόσο επικίνδυνη μπορεί να αποδειχθεί η τραγική έλλειψη εκπαίδευσης των Ελλήνων αστυνομικών, που ρίχνονται στο πεδίο, χωρίς καν να μπορούν να διακρίνουν το πότε και υπό ποιες συνθήκες οι “βολές εκφοβισμού” μπορεί να αποδειχθούν θανατηφόρες».

Το αίτημα για διαφάνεια και η αναμονή των βαλλιστικών ελέγχων

Η διατήρηση της εμπιστοσύνης των πολιτών προς τους θεσμούς και τις ερευνητικές διαδικασίες αποτελεί κρίσιμο διακύβευμα για την εξέλιξη της υπόθεσης. Η «Ελπίδα» ξεκαθαρίζει ότι προσεγγίζει το θέμα με θεσμική προσοχή, αναμένοντας τα επίσημα στοιχεία και κυρίως το πόρισμα της βαλλιστικής εξέτασης, προκειμένου να αποτυπωθεί με ακρίβεια η τροχιά των βλημάτων και οι συνθήκες των πυροβολισμών.

Ωστόσο, η ηγεσία του κόμματος διατυπώνει μια αυστηρή προειδοποίηση προς τις αρμόδιες αρχές, τονίζοντας την ανάγκη να διεξαχθεί η έρευνα χωρίς σκιές:

«Δεν θα δικάσουμε εκ των προτέρων, όμως, αναμένοντας και το πόρισμα της βαλλιστικής εξέτασης, απαιτούμε να μην αποδειχθεί και ετούτη η υπόθεση άλλη μια ιστορία συγκάλυψης».

Κρατική ευθύνη και η αναγωγή στα βαθύτερα συστημικά αίτια

Η πολιτική ανάλυση της «Ελπίδας» υπερβαίνει τα όρια της συγκεκριμένης αστυνομικής επιχείρησης στο Άργος, συνδέοντας τον θάνατο του 20χρονου με τον τρόπο που το κράτος αντιμετωπίζει τις ευθύνες των λειτουργών του. Η αναφορά στοχεύει στην κυβερνητική πρακτική της μετακύλισης των ευθυνών σε μεμονωμένα πρόσωπα, παραλληλίζοντας εμμέσως τη στάση αυτή με προηγούμενες μεγάλες κρίσεις.

Στο πλαίσιο αυτό, η ανακοίνωση καταλήγει με μια ευρύτερη πολιτική διαπίστωση για τη φύση των κρατικών παραλείψεων:

«Οι πολίτες που πέφτουν θύματα ακόμα και της αβλεψίας κρατικών λειτουργών, είναι θύματα κρατικών εγκλημάτων. Και επειδή η συνήθης τακτική της κυβέρνησης είναι να τα ρίχνει στον εκάστοτε “σταθμάρχη”, αυτό που μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα είναι ότι τα κρατικά εγκλήματα έχουν πάντα πολύ πιο βαθιά αίτια».

Αναλυτικά η ανακόινωση του κόμματος «Ελπίδα»:

«Ο τραγικός θάνατος του 20χρονου στο Άργος, ο οποίος, σύμφωνα με τη μητέρα του ανήκει στο φάσμα του αυτισμού, έπεσε θύμα καταιγισμού πυροβολισμων, επειδή προσπαθούσε να διαφύγει άοπλος σε κατάσταση πανικού, πρώτα από όλα μας γεμίζει θλίψη, όπως και ολόκληρη την ελληνική κοινωνία.

Αισθανόμαστε επίσης αγανάκτηση, καθώς η παρέμβαση των αστυνομικών αντί να λειτουργήσει προστατευτικά προς το ίδιο το θύμα και το κοινωνικό σύνολο, αποδείχτηκε επικίνδυνη, οδηγώντας στον θάνατο ένα νέο παιδί με αναπηρία.

Το εν λόγω περιστατικό καταδεικνύει για άλλη μια φορά το πόσο επικίνδυνη μπορεί να αποδειχθεί η τραγική έλλειψη εκπαίδευσης των Ελλήνων αστυνομικών, που ρίχνονται στο πεδίο, χωρίς καν να μπορούν να διακρίνουν το πότε και υπό ποιες συνθήκες οι «βολές εκφοβισμού» μπορεί να αποδειχθούν θανατηφόρες.

Δεν θα δικάσουμε εκ των προτέρων, όμως, αναμένοντας και το πόρισμα της βαλλιστικής εξέτασης, απαιτούμε να μην αποδειχθεί και ετούτη η υπόθεση άλλη μια ιστορία συγκάλυψης.

Οι πολίτες που πέφτουν θύματα ακόμα και της αβλεψίας κρατικών λειτουργών, είναι θύματα κρατικών εγκλημάτων. Και επειδή η συνήθης τακτική της κυβέρνησης είναι να τα ρίχνει στον εκάστοτε “σταθμάρχη”, αυτό που μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα είναι ότι τα κρατικά εγκλήματα έχουν πάντα πολύ πιο βαθιά αίτια».

Δεν μπορούν όλοι να πληρώσουν. Και το σεβόμαστε.

Αν βρίσκεσαι σε δύσκολη οικονομική κατάσταση, συνέχισε να μας διαβάζεις δωρεάν. Η ενημέρωση πρέπει να παραμένει προσβάσιμη για όλους.

Αν όμως μπορείς, στήριξέ μας σήμερα. Ορίστε δύο καλοί λόγοι για να το κάνεις:

  1. Η στήριξή σου ενισχύει άμεσα την ποιότητα και την ανεξαρτησία της δημοσιογραφίας μας.
  2. Κοστίζει λιγότερο από έναν καφέ και η διαδικασία διαρκεί λιγότερο από 1 λεπτό.

Επίλεξε σήμερα να γίνεις συνδρομητής ή δωρητής.

Γίνε συνδρομητής

Σας ευχαριστούμε θερμά.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις - Γίνετε συνδρομητές!

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία.Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Παγκρήτιος ξεσηκωμός για το Κτηματολόγιο και την αδιαλλαξία της κυβέρνησης: Στο Ρέθυμνο η μεγάλη σύσκεψη – διαμαρτυρία φορέων και πολιτών

Τοπικό μέτωπο κατά των ασφυκτικών προθεσμιών της κτηματογράφησης συγκροτούν οι επιστημονικοί...