18.8 C
Chania
Tuesday, October 8, 2024

Κάλεσμα σε γενική συνέλευση από τον Αγροτικό Σύλλογο πρώην Δήμου Αρμένων

Ημερομηνία:

Συνάδελφοι,

Όταν μας έβαλαν στην ΕΟΚ οι αγρότες ήταν περίπου 30%. Τώρα πρέπει να είναι κάτω από 10% με στόχο, όπως λένε, ένα 5% μεγαλοεπιχειρηματίες αγρότες. Μας έλεγαν ότι θα τρώγαμε με χρυσά κουτάλια και ότι η μεγάλη αγορά της ΕΟΚ θα απορροφούσε όλα τα αγροτικά μας προϊόντα. Έγινε ακριβώς το αντίθετο. Η μικρή μας αγορά απορροφά τα δικά τους προϊόντα αμφιβόλου ποιότητας. Ενώ, η παραγωγή έπεσε κατακόρυφα, αφού ξεκληρίζονταν και ξεκληρίζονται συνεχώς αγρότες και εγκαταλείπουν χέρσα τα χωράφια. Με την ΚΑΠ (Κοινή Αγροτική Πολιτική) της Ευρωπαϊκής ένωσης (ΕΕ) και την ελεύθερη αγορά δεν συμφέρει να καλλιεργείς και να εκτρέφεις ζώα. Διότι η ελεύθερη αγορά σημαίνει ελεύθερα τα μονοπώλια-τα καρτέλ να αγοράζουν όσο θέλουν και να μας πουλούν αγροεφόδια όσο θέλουν. Ενώ μια σειρά κανονισμοί της ΚΑΠ και του ΠΟΕ (Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου) εμποδίζουν την ανάπτυξη της παραγωγής. Δεν προστατεύεται η ντόπια παραγωγή από τις εισαγωγές ομοειδών προϊόντων που δεν θα έπρεπε να επιτρέπονται. Η λεγόμενη Τρόικα είναι η ΕΕ και το ΔΝΤ. Στην ΕΕ οι Ελληνικές κυβερνήσεις συναποφασίζουν τα αντιαγροτικά-αντιλαϊκά μέτρα όπως συναποφασίζουν και τα μνημόνια, τα οποία εφαρμόζουν τις προηγούμενες αποφάσεις της ΕΕ. Επομένως, ένα αγροτικό κίνημα αν δεν στρέφεται εναντίον της κύριας αιτίας για την κατάστασή μας που είναι η ΕΕ και η πολιτική των Ελληνικών κυβερνήσεων υπέρ των μονοπωλίων τότε κάνει πλάτες στον αντίπαλο.

Με τον νέο νόμο για τον αγροτοσυνδικαλισμό και τους συνεταιρισμούς θέλουν να διαλύσουν το αγροτικό κίνημα και να βάλουν μέσα τους λίγους μεγαλοεπιχειρηματίες που θα ελέγχουν την παραγωγή και τη γη και το εμπόριο. Διαλύει τους υπάρχοντες αγροτικούς συλλόγους σε επίπεδο χωριού ή πρώην καποδιστριακού δήμου (όπως ο δικός μας σύλλογος) και θέλει μόνο καλλικρατικούς ανεξάρτητα αν αυτό βοηθά ή όχι τη συσπείρωση των αγροτών. Ακόμη καταργούν την ομοσπονδία σε επίπεδο νομού και θέλουν ομοσπονδία σε επίπεδο περιφέρειας. Ενώ επιτρέπονται περισσότερες ομοσπονδίες σε επίπεδο περιφέρειαςκαι συνομοσπονδίες σε επίπεδο χώρας. Δεν θέλουν μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους παρά μόνο μεγάλους επιχειρηματίες σ’ αυτόν τον τομέα παραγωγής. Για να προχωρήσουν παρά πέρα οι επενδύσεις των κεφαλαιούχων στον αγροτικό τομέα η εφαρμοζόμενη πολιτική διώχνει τους μικρομεσαίους αγρότες για να πάρουν τη θέση τους οι μεγάλοι. Επομένως, δεν μπορεί να είναι στον ίδιο αγροτικό σύλλογο πχ η Cretafarmμαζί με τον μικρομεσαίο αγρότη.

Συμπερασματικά, συσπειρωνόμαστε στους υπάρχοντες αγροτικούς συλλόγους που λειτουργούν και έκαναν εκλογές και όλοι μαζί οι σύλλογοι προχωράμε σε συνέλευση για την εκλογή διοίκησης ομοσπονδίας περιφερειακής ενότητας Χανίων (τέτοια εκλογή έχει να γίνει χρόνια στο νομό μας). Η συνέλευση έχει οριστεί από προηγούμενη μάζωξη των διοικήσεων των συλλόγων για τις 19 Δεκέμβρη στις 7.30μμ στο εργατικό κέντρο Χανιών.

Για την μαζικοποίηση του δικού μας συλλόγου και τη συζήτηση όλων των καυτών προβλημάτων μας καλούμε σε γενική συνέλευση του συλλόγουτην Πέμπτη13 Δεκέμβρη στις 7.30 το βράδυστην αίθουσα τουπολιτιστικού συλλόγου Αρμένων. Στους Αγροτικούς συλλόγους των μικρομεσαίων αγροτών έχουν θέση και όλοι που έχουν κάποια περιουσία και υπό καλύτερες συνθήκες θα την καλλιεργούσαν, ενώ τώρα την έχουν αφήσει στην τύχη της διότι δε συμφέρει, είτε ελιές είτε πορτοκάλια κλπ.Ώστε όλοι μαζί να αγωνιστούμε για τη δημιουργία τέτοιων καλύτερων συνθηκών.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ