19.8 C
Chania
Saturday, November 23, 2024

Ξεπέρασε τις προβλέψεις η συμμετοχή στον εορτασμό της 70ης επετείου από την Ίδρυση της ΕΠΟΝ

Ημερομηνία:

 Αναπάντεχη επιτυχία σημείωσε ο γιορτασμός της 70κοστής επετείου από την ίδρυση της ΕΠΟΝ το περασμένο Σάββατο στο χωριό του Μουσείου της Εθνικής Αντίστασης στο Θέρισσο. Κι αυτό παρά το γεγονός ότι η εκδήλωση έγινε καθημερινή επειδή ήταν δύσκολο να γίνει Κυριακή.            Μέσα σε κλίμα βαθειάς συγκίνησης οι παρευρισκόμενοι, ανάμεσά τους και αρκετοί συγγενείς των τιμώμενων νεκρών αγωνιστών, αγοριών και κοριτσιών παρακολούθησαν το σχετικά σύντομο αλλά πολύ περιεκτικό πρόγραμμα και ιδιαίτερα το προσκλητήριο των νεκρών ΕΠΟΝιτών και ΕΠΟΝίτισσων που προχώρησαν θαρρετά το δρόμο της θυσίας, θυσίας ανυπέρβλητης, δίδαγμα για τις μελλούμενες γενιές, μαζί και της σημερινής νέας γενιάς που την ωθούν σε αυτό το δρόμο οι ίδιοι πάντα εχθροί, ξένοι και ντόπιοι του λαού και της πατρίδας.

            Το πρόγραμμα της εκδήλωσης παρουσίασε το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Μουσείου Μπάμπης Πετράκης γυιος του καπετάνιου του ΙΙ τάγματος του ΕΛΑΣ Γ. Πετράκη

, κεντρικός ομιλητής ήταν ο Λευτέρης Ηλιάς και για την ιστορία της ΕΠΟΝ του Νομού Χανίων μίλησε ο Σπύρος Αγριμάκης και τιμήθηκαν οι παρακάτω νεκροί ΕΠΟΝίτες και ΕΠΟΝίτισσες στον αγώνα της Εθνικής Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδος.

 ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΚΑΙ ΣΥΝΤΟΜΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΩΝ ΝΕΚΡΩΝ ΕΠΟΝιτών και ΕΠΟΝίτισσων

ΣΚΑΡΑΚΗΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ

Από την πόλη των Χανίων. Μαθητής της 5ης τάξης της Εμπορικής Σχολής Χανίων οργανώθηκε στην ΕΠΟΝ Γραμματέας μεγάλης ομάδας Επονιτών με πλούσια δραστηριότητα. Εκτελέστηκε από τους Γερμανούς που τον παρέδωσαν ντόπιοι ασφαλίτες παρουσιάζοντας τον μεγάλο κομμουνιστή.

 ΛΙΟΝΑΚΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Φοιτητής της ΑΣΟΕΕ. Ανώτερος στέλεχος της Παγκρήτιας Οργάνωσης Ελευθέρων Νέων (ΠΟΕΝ), αργότερα ΕΠΟΝ. Γραμματέας της Επιτροπής Περιοχής Κρήτης της ΕΠΟΝ. Εκτελέστηκε από τους Χιτλερικούς στις 3 Ιούλη του 1944.

 ΤΣΑΓΚΑΡΑΚΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Από το χωριό Σούρη Αποκορώνου. Δραστήριο στέλεχος στην περιοχή. Μέλος της υποδειγματικής ομάδας της ΕΠΟΝ του ΙΙ τάγματος του ΕΛΑΣ. Σκοτώθηκε από καταιγισμό όλμων των Γερμανών στο Κατεχώρι, στη Μάχη της Παναγιάς σε ηλικία 21 χρόνων.

 ΧΟΥΔΑΛΑΚΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ

Γεννήθηκε στο Καστέλι Κισάμου. Πιάστηκε μαζί με το συμμαθητή του Μανώλη Μαλανδράκη. Πέρασε από Γερμανικό στρατοδικείο και κλείστηκε στις φυλακές της Αγυιάς. Όταν αφέθηκε ελεύθερος οργανώθηκε στην ΕΠΟΝ και πήρ μέρος στη μάχη της Σήραγγας. Το 1947 πιάστηκε από την Ασφάλεια. Στη φυλακή αρρώστηκε και πέθανε στο χωριό του, το Βουλγάρω Κισάμου το 1947.

 ΜΑΛΑΝΔΡΑΚΗΣ ΜΑΝΩΛΗΣ

Από τα Καρθιανά Κισάμου. Φλογερός ΕΠΟΝίτης στέλεχος της Οργάνωσης Κισάμου. Σκοτώθηκε στη μάχη της Σήραγγας αρχές Αυγούστου του 1944. Κάθε χρόνο στο γιορτασμό της επετείου της μάχης από το Παράρτημα ΠΕΑΕΑ Χανίων τα αδέλφια του καταθέτουν στέφανο στη μνήμη του.

 ΠΕΡΑΚΗΣ ΣΠΥΡΟΣ

Δραστήριο στέλεχος της ΕΠΟΝ από την πόλη των Χανίων. Εντάχθηκε από τους πρώτους στο ΕΛΑΣ και σκοτώθηκε στη Μάχη της Παναγιάς. Κάθε χρόνο στην επέτειο της Μάχης της μια θεία του προσφέρει στην ΠΕΑΕΑ χρηματικό ποσό στη μνήμη του.

 ΜΠΑΤΑΚΗ ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ

Από τα Μεσκλά Κυδωνίας ΕΠΟΝίτισσα σύνδεσμος. Σύνδεσμος της ηγεσίας του ΕΛΑΣ με την καθοδήγηση του Ν. Χανίων. Πιάστηκε από τους Χιτλερικούς με παράνομο υλικό. Καταδικάστηκε σε θάνατο και κλείστηκε στις φυλακές της Αγυιάς. Αργότερα της χαρίστηκε η θανατική ποινή και προορίζονταν για τα γερμανικά στρατόπεδα. Το πλοίο που τη μετέφερνε μαζί με πολλούς άλλους στον Πειραιά βυθίστηκε από αγγλικό υποβρύχιο μεσοπέλαγα.

 ΤΟΡΑΚΗ ΑΓΓΕΛΙΚΗ

Δραστήρια ΕΠΟΝίτισσα από το Σαμωνά Αποκορώνου. Είχε την ίδια τύχη με τη Μαργαρίτα Μπατάκη.

 ΣΕΙΡΑΔΑΚΗ ΜΑΙΡΗ

Υπεύθυνη της γυναικείας Οργάνωσης της ΕΠΟΝ Σελίνου. Σκοτώθηκε στο Κουστογέρακο από τους Γερμανούς.

 ΒΑΛΣΑΜΑΚΗ ΞΑΝΘΠΙΠΗ

Από το χωριό Βαφέ Αποκορώνου. Υπεύθυνη της ΕΠΟΝ στο χωριό της και στα γύρω χωριά. Σκοτώθηκε στην εξόρμηση που έκαναν οι Γερμανοί στο χωριό της.

 ΜΠΟΡΑΚΗ ΜΑΡΙΑ

Η ανταρτοπούλα η Μαριώ από το αντιστασιακό χωριό Καράνου Κυδωνίας. Ο πατέρας της πήρε μέρος στη Μάχη της Κρήτης και βρέθηκε σκοτωμένος μ΄ ένα Γερμανό κι αυτό νεκρό. Παρά τη νεαρή ηλικία της άντεχε τις δυσκολίες και κακουχίες όπως όλοι οι αντάρτες. Οι χωροφύλακες την σκότωσαν μετά που κατάλαβαν ότι είχε ρίξει όλες τις σφαίρες από το κοντό μαλιχεράκι. Το πτώμα της τα ανθρώπινα κτήνη στο Κλαδισσό δίπλα από το σώμα του καπετάν Γιώργη.

 ΧΑΝΤΑΜΠΗ ΑΘΗΝΑ

Από το χωριό Δρακώνα Κεραμειών. Αδελφή του Σπύρο Χανταμπή του ατρόμητου παλικαριού, τέλειου γνώστη και κατεχάρη τση μαδάρας. Σκοτώθηκε στην περιοχή του Καλλικράτη μαζί με άλλα μέλη της ομάδας Γ. Μανουσέλη.

 ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΑΚΗ ΕΛΕΝΗ (Ψευδώνυμο Ηλέκτρα)

Μαθήτρια 5ης τάξης Γυμνασίου, από την πόλη των Χανίων. Σκοτώθηκε μαζί με την Χανταμπή Αθηνά.

 ΗΛΙΑΚΗΣ ΗΛΙΑΣ

Από το Νεροχώρι Αποκορώνου. Δραστήριο στέλεχος του Νομαρχιακού Συμβουλίου της ΕΠΟΝ, μαχητής του Δημοκρατικού Στρατού. Μια μέρα βρέθηκε κυκλωμένος από χωροφύλακες, του ζήτησαν να παραδοθεί και τον σκότωσαν αφού εκείνος αρνήθηκε.

 ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΦΩΤΗΣ

Μέλος του Νομαρχιακού Συμβουλίου της ΕΠΟΝ. Σκοτώθηκε από απόσπασμα χωροφυλακής κοντά στο χωριό Μυλωνές Κισάμου.

ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΑΚΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

Από το χωριό Κάινα της Επαρχίας Αποκορώνου. Από τα πρώτα θύματα των τρομοκρατικών ομάδων του Γύπαρη και των Μπαντουβάδων. Αντάρτης του ΕΛΑΣ σκοτώθηκε στη μάχη του Βαφέ.

 ΚΟΥΤΑΛΩΝΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ

Από το χωριό Δρακώνα Κεραμειών μέλος του Νομαρχιακού Συμβουλίου της ΕΠΟΝ με πλούσια δράση στη περιοχή των Κεραμειών. Πήρε μέρος ως συνοδός μελών της καθοδόγησης της Ν.Ε. Χανίων του ΚΚΕ. Σκοτώθηκε σε συμπλοκή με χωροφύλακες στην περιοχή ανάμεσα στα χωριά Πλάκα και Γαβαλοχώρι Αποκορώνου.

 ΤΣΑΤΣΑΡΩΝΗΣ ΝΙΚΟΣ

Το νεώτερο μέλος της αγωνιστικής οικογένειας των Τσατσαρωνάκηδων που πρόσφερε σημαντικές υπηρεσίες στην Εθνική Αντίσταση και στο λαϊκό κίνημα του Ν. Χανίων. Σκοτώθηκε στην επίθεση που έκαναν οι ορδές του Γύπαρη στις Αποκορωνιώτικες μαδάρες.

 ΕΙΡΗΝΑΚΗΣ ΛΕΥΤΕΡΗΣ

Από την πόλη των Χανίων. Θαρραλέος αγωνιστής από μικρός αφόπλισε ένα Γερμανό στη συνοικία του Αη – Γιάννη. Σκοτώθηκε στην ίδια μάχη με το Νίκο Τσατσαρωνάκη.

 ΔΙΓΕΝΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ

Από τα Παλιά Ρούματα Κισάμου. Χωριό ονομαστό για σημαντική προσφορά των κατοίκων στην Εθνική Αντίσταση και στο λαϊκό κίνημα. Μέλος του Νομαρχιακού Συμβουλίου της ΕΠΟΝ με σημαντική δραστηριότητα. Για τη δράση του αυτή δολοφονήθηκε αρχές του 1947 στο Σέμπρωνα από ΜΑΫδες τρομοκράτες.

ΠΕΤΡΑΚΗΣ ΜΑΝΩΛΗΣ

Από το Νιο – χωριό Αποκορώνου Μαχητικός και ανυποχώρητος ανταρτοΕΠΟΝίτης. Το 1946 η άνανδρη δολοφονία του ξεσήκωσε κύμα διαμαρτυριών σε όλη την Επαρχία Αποκορώνου.

 ΠΑΠΑΔΕΡΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ.

Νέο παλικάρι μόλις 17-18 χρόνων από τα Παλιά Ρούματα. Σκοτώθηκε στην πρώτη μάχη του Δημοκρατικού Στρατού με δύναμη Αστυνομικών στον Ταυρωνίτη και με δύναμη άνευ θητείας Αστυνομικών.

ΡΩΜΑΝΙΑ ΑΘΗΝΑ

Αδελφή των ανταρτών Γιώργη και Αλέκου Ρωμανιά. Φλογερή ΕΠΟΝίτισσα, ακούραστη και μαχητική. Άξιο μέλος της Ανταρτικής οικογένειας. Κατά την επίθεση των Γυπαραίων και των Μπαντουβάδων για να αιματοκυλίσουν τον Αποκόρωνα και να ανάψουν γενικά των εμφύλιο πόλεμο έβαλε με το οπλοπολυβόλο από το παράθυρο του σπιτιού της εναντίο τους όπως ανάφεραν σχετικές μαρτυρίες χωριανών της, μετά αναγκάστηκε να υποχωρήσει. Πρόφτασε κι΄ έριξε το οπλοπολυβόλο σε μια στέρνα κι όπως έτρεχε να μπει στο σπίτι του παπά την πυροβόλησαν κι έβαψε το κατώφλι του σπιτιού με το αίμα της.

ΜΠΙΤΣΑΚΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ

Από το χωριό Κακοδίκι Σελίνου. Δραστήριος και μαχητικός ΕΠΟΝίτης. Με την έναρξη του εμφυλίου πολέμου στο Ν. Χανίων εντάχθηκε στην ομάδα του συγχωριανού του δικηγόρου Ευτύχη Λιτσαρδάκη. Σκοτώθηκε ύστερα από σκληρή μάχη με τη χωροφυλακή.

ΣΑΡΤΖΕΤΑΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ

Ανώτερο στέλεχος του Νεολαϊστικού αντιστασιακού κινήματος στην Κρήτη μέλος της Επιτροπής Περιοχής Κρήτης της ΕΠΟΝ. Αρχές φθινοπώρου 1947 πήγε στο Ηράκλειο στην περίοδο της πιο βαριάς παρανομίας και του εγκληματικού όργιου κρατικού και παρακρατικού κρυμμένος σ΄  ένα ξεροπήγαδο όπου και βρέθηκε νεκρός. Ο Σπήλιος χρονογράφος του Ριζοσπάστη αφιέρωσε το χρονογράφημα «Η ζωή εν τάφω» που μεταδόθηκε από το Ρ/Σ των πολιτικών εξορίστων «ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΛΛΑΔΑ».

 ΤΣΑΓΚΑΡΑΚΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

Από το χωριό Σούρη Αποκορώνου. Μέλος του Νομαρχιακού Συμβουλίου της ΕΠΟΝ. Στις διώξεις εναντίο των αγωνιστών βγήκε στο Βουνό Απόσπασμα Χωροφυλακής απόκλεισε τη σπηλιά που έμενε μαζί με άλλους αντάρτες και τους σκότωσαν μαζί με το στέλεχος του ΚΚΕ Ευαγγελία Κλάδου. Τα κεφάλια τους εκτέθηκαν σε κοινή θέα στη γέφυρα του Κλαδισού.

 ΚΑΝΤΑΝΟΛΕΩΝ ΣΟΦΟΚΛΗΣ

Φοιτητής Πανεπιστημίου με αξιόλογη δράση στην ΕΠΟΝ. Όταν οι δυνάμεις του ΕΛΑΣ κατέβηκαν από τους Κάμπους στην περιοχή των Κεραμειών εντάχθηκε στις δυνάμεις τους. Σκοτώθηκε πολεμώντας ηρωικά στη Μάχη της Παναγιάς.

 ΤΣΙΤΖΙΦΙΑΝΑΚΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

Δυναμικός στέλεχος της ΕΠΟΝ σε όλες τις δραστηριότητες του αγώνα. Σκοτώθηκε στη Μάχη της Παναγιάς.

 ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΚΗΣ ΛΟΥΛΗΣ

Καταγωγή Παλιά Ρούματα Κισσάμου, κάτοικος Χανίων. ΕΠΟΝίτης με πλούσια δραστηριότητα. Πιάστηκε απ΄ τους Χιτλερικούς, καταδικάστηκε σε θάνατο και εκτελέστηκε μαζί με 30 αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης που ζήτησε απ΄ τους Γερμανούς ο διοικητής του τάγματος ασφαλείας Παπαγιαννάκης. Ο Λούλης στο δρόμο για το Γολγοθά άρπαξε την ξιφολόγχη του γερμανού και του επιτέθηκε και τον σκότωσαν πάνω στ΄ αυτοκίνητο. Στο 40ήμερο μνημόσυνό του στον Αγ. Λουκά οι εκκλησιασμένοι εξεπλάγησαν όταν είδαν τον πατέρα του να σηκώνεται και να λέει «Αγαπημένο μου παιδί Λούλη και στη συνέχεια να μιλά για την εκτέλεση από μέρους του καθήκοντος για το λαό και την πατρίδα.  Σε όλες τις μαζικές εκδηλώσεις της ΕΠΟΝ οι γονείς του Λούλη ήταν τα τιμώμενα πρόσωπα και ο πατέρας του ζήτησε να γίνει επίτιμο μέλος της ΕΠΟΝ.

 

 

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η Ρωσία θα ξεκινήσει τη μαζική παραγωγή των «ασταμάτητων» βαλλιστικών πυραύλων Oreshnik

Τρόμος στον πλανήτη επικρατεί μετά την κλιμάκωση στον ρωσοουκρανικό...

Η «επιστροφή» του ΠΑΣΟΚ

Του Αργύρη Αργυριάδη Δικηγόρου Εδώ και λίγες ημέρες το ΠΑΣΟΚ αποτελεί...