BBC: Η Κίνα μπορεί να σώσει την Ελλάδα από την κρίση- Υπάρχουν τρεις τρόποι

Κανένα σχόλιο

Ρεπορτάζ για τις σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Κίνας πραγματοποιεί το BBC το οποίο αναφέρεται μεταξύ άλλων στο λιμάνι του Πειραιά όπου εκμεταλλεύεται η κινεζική εταιρεία Cosco, τονίζοντας πως «ο Ευρωπαίος ασθενής, έρχεται πολύ συχνά για βοήθεια στον ασιατικό τίγρη».Σε ρεπορτάζ του BBC στο λιμάνι του Πειραιά, το βρετανικό δίκτυο τονίζει πως η επένδυση της Cosco στην Ελλάδα έχει στρατηγική χρησιμότητα και για τις δύο χώρες, καθώς η Κίνα βρήκε ένα «πάτημα στην Ευρώπη», ενώ «η Ελλάδα η οποία έχει χτυπηθεί από την κρίση, ψάχνει απεγνωσμένα ένα χέρι βοηθείας. Είναι απελπισμένη για επενδύσεις, την ίδια στιγμή που το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων έχει μείνει πολύ πίσω. Ο αρχικός στόχος ήταν να συγκεντρωθούν 50 δισ. ευρώ έσοδα μέχρι το 2015, αλλά οι καθυστερήσεις το έχουν προσαρμόσει στα 11 δισ.», αναφέρει το ρεπορτάζ.

Στη συνέχεια, το ρεπορτάζ επισημαίνει και την αιτία για την οποία η Κίνα προσπαθεί μανιωδώς να αποκτήσει επενδυτικά «πατήματα» στην Ελλάδα, την ίδια στιγμή που οι χώρες της Δύσης δεν συμμερίζονται τον ίδιο ενθουσιασμό. «Οι Δυτικές επιχειρήσεις, είναι ακόμη επιφυλακτικές για επενδύσεις σε μια χώρα η οποία έχει κοινωνικές αναταραχές και υψηλό χρέος, με αποτέλεσμα να αφήσουν το πεδίο ελεύθερο στις αναδυόμενες οικονομίες της Ανατολής- οι οποίες τώρα ”καλοβλέπουν” ένα πάτημα στην Ευρωπαϊκή Ενωση με όρους που τις συμφέρουν», τονίζει το BBC.

Εξαγωγές και τουρισμός

"Sponsored links"

Η σχέση Ελλάδας- Κίνας ωστόσο ευνοεί και τις δύο μεριές υποστηρίζει το BBC, αναφέροντας πως οι ελληνικές εταιρείες έχουν αυξήσει τις εξαγωγές τους προς την Κίνα, αν και αποτελούν μόλις το 1/20 από ότι πουλά η Κίνα στην Ελλάδα.

Το ρεπορτάζ παράλληλα, χαρακτηρίζει τον τουρισμό ως έναν δεύτερο «αναπτυξιακό πυλώνα» στη συνεργασία Ελλάδας- Κίνας, επισημαίνοντας πως «στα ιστορικά μνημεία των Αθηνών, ή στα νησιά του Αιγαίου τα οποία γίνονται κάρτ ποστάλ, Κινέζοι τουρίστες έρχονται σε μεγάλους αριθμούς- μια ευπρόσδεκτη αύξηση για την μεγαλύτερη βιομηχανία της Ελλάδας. «Μπορεί να είναι ακόμη λιγότεροι από τους τουρίστες οι οποίοι έρχονται στην Ελλάδα από την Δύση, ωστόσο η πρεσβεία της Κίνας στην Αθήνα υποστηρίζει ότι πέρυσι 21.000 επισκέπτες ήρθαν από την Αθήνα στην Ελλάδα απευθείας σημειώνοντας αύξηση 25% σε σχέση με το 2011, ενώ περίπου 100.000 Κινέζοι συμπεριέλαβαν την Ελλάδα στους ταξιδιωτικούς τους προορισμούς», υπογραμμίζει το BBC.

Το ρεπορτάζ κλείνει, τονίζοντας πως «είναι δύο από τα πιο αρχαία έθνη, αλλά σήμερα η Ελλάδα και η Κίνα βρίσκονται στα δύο άκρα της οικονομίας. Πολλές χώρες πλευρίζουν το Πεκίνο και η Ελλάδα παλεύει να ανταγωνιστεί αυτές τις χώρες σε επενδύσεις, εμπόριο και τουριστικό δίκτυο. Ωστόσο, ο ασθενής της Ευρώπης γυρνά στον ασιατικό τίγρη όταν έχει ανάγκη», καταλήγει το BBC.

Πηγή:  iefimerida.gr

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live