Bloomberg: Ο νεοφιλελεύθερος Μακρόν εθνικοποιεί τη γαλλική «ΔΕΗ» καθώς εντείνεται η ενεργειακή κρίση

Κανένα σχόλιο

Η γαλλική κυβέρνηση θα κρατικοποιήσει την εταιρεία ενέργειας Electricite de France (EDF), που αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα, Η απόφαση έρχεται σε μια προσπάθεια να αντεπεξέλθει στη χειρότερη ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη εδώ και δεκαετίες, όπως μετέδωσε το Bloomberg.

«Η κλιματική έκτακτη ανάγκη απαιτεί ισχυρές, ριζοσπαστικές αποφάσεις. Πρέπει να έχουμε τον πλήρη έλεγχο της παραγωγής και του ενεργειακού μας μέλλοντος. Πρέπει να διασφαλίσουμε την κυριαρχία μας απέναντι στις συνέπειες του πολέμου και τις κολοσσιαίες προκλήσεις που έρχονται», δήλωσε η πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν στο γαλλικό κοινοβούλιο σήμερα Τετάρτη. «Γι’ αυτό επιβεβαιώνω την πρόθεση του κράτους να κατέχει το 100% του κεφαλαίου της EDF».

Η Μπορν δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες για το σχέδιο εθνικοποίησης της εταιρείας, που ανήκει κατά 84% στο κράτος. Ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν είχε πει κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του ότι μέρος της εταιρείας θα πρέπει να εθνικοποιηθεί ούτως ώστε να στηριχτεί η γαλλική ενεργειακή ανεξαρτησία και η φιλοδοξία για μηδενικές εκπομπές άνθρακα, με την κατασκευή νέων ατομικών σταθμών.

"Sponsored links"

Η EDF αντιμετωπίζει προβλήματα τα τελευταία χρόνια, όπως ο γηρασμένος στόλος των αντιδραστήρων και οι υπερβάσεις κόστους κατά την κατασκευή νέων. Τα προβλήματα επιδεινώνονται από το κρατικό πλαφόν στις τιμές και την παράλληλη αύξηση των διεθνών τιμών λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με το Bloomberg, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις όλο και περισσότερο να αναγκάζονται να προστατεύουν τις ενεργειακές εταιρείες τους από την αναταραχή που έχει προκαλέσει ο πόλεμος στην Ουκρανία. Η εθνικοποίηση της EDF θα μπορούσε να γίνει αποδεκτή συναινετικά από τα πολιτικά κόμματα, όπως σημειώνεται στο ρεπορτάζ.

Ο Μακρόν είχε δηλώσει πρόσφατα ότι η EDF θα χρειαστεί ευρεία αναδιοργάνωση και δημόσια χρηματοδότηση δεκάδων δισ. ευρώ προκειμένου να κατασκευάσει 6 έως 14 νέους πυρηνικούς σταθμούς μέχρι το 2050. Οι νέοι σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής μαζί με μια σειρά έργων αιολικής και ηλιακής ενέργειας αποτελούν μέρος του φιλόδοξου σχεδίου της Γαλλίας να καταστεί ουδέτερη από άνθρακα έως το 2050.

Η κρατικοποίηση της EDF μπορεί να καθησυχάσει τους πιστωτές καθώς το καθαρό χρηματοοικονομικό χρέος της εταιρείας κοινής ωφελείας, το οποίο ανερχόταν στα 43 δισεκατομμύρια ευρώ στο τέλος του περασμένου έτους, πρόκειται να εκτοξευθεί παρά την αύξηση κεφαλαίου κατά 3,2 δισεκατομμύρια ευρώ τον Απρίλιο.

Το 2019, η γαλλική κυβέρνηση εξέταζε το ενδεχόμενο να εξαγοράσει μετόχους μειοψηφίας ως μέρος μιας αναδιάρθρωσης για να βοηθήσει στη χρηματοδότηση της παράτασης της διάρκειας ζωής των γηρασμένων πυρηνικών σταθμών της EDF — που παρήγαγαν το 69% της ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας πέρυσι — και να επενδύσει περισσότερο σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Το σχέδιο σταμάτησε το 2021 μετά από περισσότερο από ένα χρόνο συζητήσεων καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή — η οποία εξετάζει προτάσεις που θα μπορούσαν να θεωρηθούν «κρατική ενίσχυση» σε μια εταιρεία — ζήτησε βαθύτερο διαχωρισμό των διαφόρων οντοτήτων της EDF με αντάλλαγμα υψηλότερες ρυθμιζόμενες τιμές για πυρηνική δύναμη.

«Η Γαλλία πρέπει επίσης να προετοιμαστεί για όλα τα σενάρια σχετικά με την προμήθεια φυσικού αερίου στη Ρωσία, ακόμη και τα πιο δύσκολα», είπε η Μπορν. «Μπορούμε να αντέξουμε, αλλά όλοι θα πρέπει να αναλάβουν δράση».

Στα : Κόσμος

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live