«Buy Nothing Project»: Tο αντι-καταναλωτικό κίνημα που «γιγαντώθηκε» στην πανδημία

Κανένα σχόλιο

Πώς θα σας φαινόταν αν υπήρχε μία σελίδα στο facebook όπου χιλιάδες γείτονες σας χάριζαν, αντί να τα πετάξουν, λειτουργικά πράγματα που δεν τους χρειάζονται πια, όπως παιδικά ρούχα και ποδήλατα, έπιπλα ή ακόμα και αυτοκίνητα, και είχατε τη δυνατότητα να τα πάρετε εσείς προσφέροντας παράλληλα δωρεάν τα δικά σας αντίστοιχα αντικείμενα;

Την ιδέα αυτή σκέφτηκε μία παρέα στο Bainbridge Island της Ουάσινγκτον, στις ΗΠΑ, το 2013.

Δηλαδή να μην αγοράζει κανείς τίποτα από τη γειτονιά αλλά να ανταλάσσουν και να χαρίζουν πράγματα μεταξύ τους.

"Sponsored links"

Στην αρχή τα περισσότερα πράγματα που δίνονταν αφορούσαν κυρίως γονείς που ήθελαν να «ξεφορτωθούν» παιδικά ποδήλατα, ρούχα, παπούτσια, σχολικά είδη και παιχνίδια που «αχρηστεύονταν» γρήγορα όσο μεγάλωναν τα παιδιά τους.

Στη συνέχεια όμως όσο το κίνημα μεγάλωνε άρχισαν να προσφέρονται και άλλα προϊόντα στη σελίδα όπως ρούχα ενηλίκων, έπιπλα, ιατρικά εργαλεία, ανταλλακτικά αυτοκινήτων, μηχανές γκαζόν, ηλεκτρικά είδη, ποδήλατα μέχρι τρόφιμα και αυτοκίνητα.

Σιγά σιγά η ιδέα του buy nothing βρήκε πολλαπλάσιους υποστηρικτές στην Αμερική και όχι μόνο, με αποτέλεσμα πλέον να έχει «αντιπροσώπους» με αντίστοιχες σελίδες σε 44 χώρες.

Πώς λειτουργεί

Είναι σημαντικό το γεγονός ότι όσοι επιθυμούν να ενταχθούν στην κοινότητα δεν δεσμεύονται από κάποιου είδους συμβόλαιο παρά μόνο να ακολουθούν απλούς κανόνες.

Έτσι όταν θέλουν να χαρίσουν κάτι το βάζουν στην ενότητα «Χαρίζεται», όταν ψάχνουν κάτι βάζουν «Ζητείται» ενώ υπάρχει και η ενότητα «Ευχαριστίες».

Στην τελευταία όταν κάποιος έχει αποκτήσει κάτι που ο άλλος δεν χρειαζόταν μπορεί να ποστάρει τις ευχαριστίες του στον ευγενικό δωρήτή.

Το γεγονός ότι το κίνημα αυτό βρήκε πρόσφορο έδαφος στην Αμερική δεν είναι τυχαίο, καθώς εκεί πολύς κόσμος μετακομίζει «εν ριπή οφθαλμού» και οι αποστάσεις είναι τόσο μεγάλες μερικές φορές που η μεταφορά δεν συμφέρει ή ακόμα και όταν συμφέρει μπορεί το νέο σπίτι να μην χωράει ένα τεράστιο καναπέ όταν για παράδειγμα κάποιος μεταφερθεί από μία επαρχιακή πολιτεία στη Νέα Υόρκη.

Η «απογείωση» μέσα στην πανδημία

"Sponsored links"

Από το 2013 μέχρι το Μάρτιο του 2020 όταν και εμφανίστηκε στον δυτικό κόσμο η πανδημία το κίνημα Buy Nothing αριθμούσε περίπου 1,5 εκατ. μέλη παγκοσμίως.

Από την εμφάνιση του κορωνοϊού όμως μέχρι και τον Ιανουάριο του 2021 ο αριθμός αυτός εκτοξεύτηκε στα 4 εκατομμύρια ενώ σήμερα υπολογίζεται στα 5 εκατομμύρια.

Ποιοι είναι όμως οι λόγοι για τους οποίου προκλήθηκε αυτή η τόσο απότομη άνοδος μέσα στην πανδημία;

Κατά τη διάρκεια του πρώτου ολικού lockdown πολύς κόσμος κλεισμένος μέσα στα σπίτια του βρήκε «διέξοδο» ξεκαθαρίζοντας τα πράγματα που είχε στοιβαγμένα στις αποθήκες και τις ντουλάπες του.

Αυτό σε συνδυασμό με την οικονομική ανασφάλεια που πυροδότησε ο κορωνοϊός, βοήθησαν στην ανάπτυξη του project.

Παρόλα αυτά ειδικοί πιστεύουν ότι υπάρχει από πίσω κάτι βαθύτερο σε αυτή τη μεταστροφή.

Η πανδημία και ο εγκλεισμός άλλαξε τα τελυταία δύο χρόνια την ψυχολογία πολλών καταναλωτών.

Ο κόσμος βρήκε την ευκαιρία να σκεφτεί κλεισμένος στο σπίτι και να επαναπροσδιορίσει τις προτεραιότητες του.

Υπάρχει μία αναπτυσσόμενη «μετάλλαξη» στην καταναλωτική κουλτούρα πολλών ανθρώπων. Κι αυτό γιατί βλέπουν μία «ματαιότητα» στον συνεχόμενο κύκλο, απόκτησης και στη συνέχεια απόρριψης υλικών αγαθών κάτι το οποίο γίνεται όλο και πιο αποκρουστικό στα μάτια τους.

Δηλαδή η πανδημία προκάλεσε μία αλλαγή στο πώς ο μέσος άνθρωπος αντιλαμβάνεται πλέον την κατανάλωση.

topontiki.gr

Στα : Κόσμος

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live