“H Λίμνη της Αγιάς εκπέμπει SOS”: Επερώτηση της περιφερειακής παράταξης «Η Κρήτη Μπροστά»

Κανένα σχόλιο

Επερώτηση για την προστασία της λίμνης της Αγιάς, κατέθεσε προς τον περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη, η περιφερειακή παράταξη «Η Κρήτη Μπροστά».

Στην ερώτηση αναφέρονται τα εξής:

«Μόλις 9 χλµ δυτικά από την πόλη των Χανίων, στην περιοχή της Αγιάς, βρίσκεται µια υπέροχη όαση ηρεμίας και φυσικού τοπίου που περιλαμβάνεται στο δίκτυο NATURA 2000, η Λίμνη της Αγιάς.

"Sponsored links"

Η περιοχή θεωρείται από τις πιο υγρές της Κρήτης καθώς βρίσκεται σε µια φυσική λεκάνη που από το έδαφός της αναβλύζει νερό προερχόμενο κυρίως από πηγές, οι οποίες τροφοδοτούνται από τον υδροφόρο ορίζοντα της ευρύτερης περιοχής και τα Λευκά Όρη. Πριν το 1927 η περιοχή ήταν ένας βάλτος που έδωσε τη θέση του στην τεχνητή Λίμνη της Αγιάς, µια μικρή λίμνη 450 στρεµµάτων κοντά στη κοιλάδα του Φασά, η οποία βρίσκεται επάνω στη φυσική ροή του παραπόταμου “Ξεκολωµένου” ο οποίος πηγάζει στα ανατολικά της και αποτελεί σημαντικό µέρος της υδρολογικής λεκάνης του ποταμού Κερίτη.

Συγκεντρώνει πληθώρα πηγών των οποίων το εξαιρετικής ποιότητας νερό προέρχεται από υπόγειους υδροφορείς των Λευκών Ορέων.

Το πρόβλημα που έχει προκύψει τα τελευταία χρόνια και εγκυμονεί κίνδυνο για την τεχνητή λίμνη , είναι ότι , φερτά υλικά τα οποία με τα χρόνια συσσωρεύτηκαν με φυσικό ή και τεχνητό τρόπο , εντός της λίμνης , έχουν αυξήσει τον πυθμένα της που κεντρικά αυτής , το νερό να μην ξεπερνάει το μισό μέτρο βάθος αλλά και σε αρκετά σημεία της λίμνης να κυμαίνεται από 20 έως 30 εκατοστά του μέτρου.

Λόγω του ότι τα φερτά υλικά είναι σε μορφή αραιής λάσπης , άρα δεν είναι απόλυτα στερεά και με την κλιματική αλλαγή που βιώνουμε σήμερα , με τα φαινόμενα μεγάλων βροχοπτώσεων , ο όγκος του νερού πολλαπλασιάζεται απότομα με αποτέλεσμα τα τοιχώματα της τεχνητής λίμνης δέχονται μεγάλη πίεση με κίνδυνο να υποχωρήσουν ξαφνικά.

Οι πόρτες εκτόνωσης λειτουργούν χειροκίνητα, με μεγάλη χρονική καθυστέρηση στο άνοιγμά τους και κάποιες από αυτές πριν χρόνια για λόγους διαρροής , τσιμεντώθηκαν ,με απόφαση των τότε αρμοδίων αρχών.

Από την Λίμνη της Αγιάς, αρδεύονται μέσω του ΤΟΕΒ Βαρυπέτρου, οι γύρω καλλιέργειες με αποτέλεσμα τους καλοκαιρινούς μήνες να μειώνεται επικίνδυνα η στάθμη του νερού και να δημιουργούνται σημεία βάλτου στις άκρες της λίμνης.

Με λίγα λόγια, η Λίμνη της Αγιάς εκπέμπει SOS και πρέπει να παρέμβουμε άμεσα για τον εκσυγχρονισμό των πορτών εκτόνωσης , εκβάθυνση της λίμνης με απομάκρυνση των φερτών υλικών και επιπλέον στήριξη των τοιχωμάτων αντιστήριξης περιμετρικά αυτής.

Κύριε Περιφερειάρχη,

1. Προτίθεται η Περιφέρεια Κρήτης να στείλει ειδικούς να ελέγξουν όλα τα παραπάνω;
2. Προτίθεται η Περιφέρεια Κρήτης να λάβει τα απαραίτητα μέτρα, άμεσα για την προστασία της Λίμνης της Αγιάς;»

"Sponsored links"

Στα : Τοπικα

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live