12.8 C
Chania
Monday, December 8, 2025

H θεατρική παραγωγή «ΠΑΡΟΔΟΣ» στις 5 και 6 Αυγούστου στο Αρχαίο Θέατρο της Άπτερα

Ημερομηνία:

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΙΣΟΔΟΣ – Αναλυτικές πληροφορίες και προκρατήσεις θέσεων
στο digitalculture.gov.gr

Η Εταιρεία Θεάτρου ΜΝΗΜΗ σε συνεργασία με τον θεσμό «ΟΛΗ Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΝΑΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ» ανακοινώνουν την θεατρική παραγωγή «ΠΑΡΟΔΟΣ», που θα παρουσιαστεί στις 5 και 6 Αυγούστου στο Αρχαίο Θέατρο της ΑΠΤΕΡΑΣ στα Χανιά, με ελεύθερη είσοδο, σε σκηνοθεσία Μιχάλη Βιρβιδάκη.

Η ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ :

Η Εταιρεία Θεάτρου ΜΝΗΜΗ με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή, επιστρέφει στην ατμόσφαιρα εκείνων των ημερών μέσα από την αριστουργηματική ΠΑΡΟΔΟ του Κοσμά Πολίτη, κεφάλαιο που παρεμβάλλεται στη μέση του εμβληματικού μυθιστορήματός του «Στου Χατζηφράγκου» και μας «εισάγει» στη μεγαλύτερη τραγωδία που βίωσε ο ελληνισμός από γενέσεως ελληνικού κράτους.

Η λογοτεχνική αξία του είναι απαράμιλλη καθώς καταφέρνει να λειτουργήσει στη φαντασία μας τόσο μεταφορικά, σε σχέση με την αξία και την ομορφιά ενός τόπου, όσο και κυριολεκτικά, μεταφέροντάς μας στο επίκεντρο της τραγωδίας που εκτυλίχθηκε τις τελευταίες μέρες του Αυγούστου του ’22 στην προκυμαία της Σμύρνης.

Η θεατρική παραγωγή συνδυάζεται με πρωτότυπη μουσική του πιανίστα-συνθέτη Δημήτρη Ντρουμπογιάννη, που θα εκτελεστεί ζωντανά επί σκηνής από τρεις μουσικούς και συνοδεύεται από πρόγραμμα με κείμενο της καθηγήτριας Νεοελληνικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Αγγέλας Καστρινάκη, που γράφτηκε ειδικά για τις ανάγκες της παράστασης.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:

Συγγραφέας : Κοσμάς Πολίτης

Σκηνοθεσία, θεατρική προσαρμογή κειμένου και αισθητική της παράστασης : Μιχάλης Βιρβιδάκης

Σύνθεση πρωτότυπης μουσικής : Δημήτρης Ντρουμπογιάννης

Κοστούμια : Λουκία Χατζέλου

Συνθέσεις ήχων : Δημήτρης Ιατρόπουλος

Φωτισμοί : Γιάννης Λύκος, Μικαέλα Παπά

Βοηθός Σκηνοθέτη : Μιχάλης Ναξάκης

Ηθοποιοί :

Γιώργος Ραϊλάκης (Γιακουμής)

Αιμίλιος Καλογερής (Συγγραφέας)

Μουσικοί επί σκηνής :

Δημήτρης Ντρουμπογιάννης: πιάνο

Μπέλα Λιονάκη: ακορντεόν

Παναγιώτης-Χρήστος Τσόπελας: Λάφτα, κιθάρες

ΩΡΑ ΕΝΑΡΞΗΣ: 9 μμ

ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ: 1.30΄

Η παραγωγή πραγματοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος 2022, του θεσμού “Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός” του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Το ξέρουμε…

Το να βλέπετε αυτά τα μηνύματα μπορεί να είναι κουραστικό. Και να είστε σίγουροί ότι ούτε κι εμείς βρίσκουμε κάποια ευχαρίστηση από το να τα γράφουμε... Όμως αυτό το μήνυμα δεν αφορά εμάς. Αφορά κάτι πολύ πιο σημαντικό: την επιβίωση της ανεξάρτητης, μαχητικής δημοσιογραφίας στην Kρήτη.

Η στήριξη σας είναι σημαντική γιατί μας επιτρέπει να:

  1. - Κάνουμε ρεπορτάζ χωρίς φόβο και εξαρτήσεις. Κανείς δεν μας υπαγορεύει τι να πούμε ή τι να αποσιωπήσουμε.
  2. - Κρατάμε τη δημοσιογραφία μας προσβάσιμη σε όλους, ακόμη και σε αυτούς που δεν έχουν την ικανότητα να πληρώσουν. Χωρίς paywall, χωρίς προνόμια μόνο για όσους έχουν την οικονομική δυνατότητα.

Η απλή αλήθεια είναι ότι τα έσοδα διαρκώς συρρικνώνονται. Αν πιστεύετε ότι μια πραγματικά ελεύθερη ενημέρωση είναι ζωτικής σημασίας για τη δημοκρατία και τον έλεγχο της εξουσίας, τότε δώστε μας τη δύναμη να συνεχίσουμε.

Γίνε συνδρομητής

Σας ευχαριστούμε θερμά.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις - Γίνετε συνδρομητές!

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

«Οι τίμιοι αγρότες θα πληρωθούν»!!!

Της Γεωργίας Θάνου * Δεν υπάρχει δήλωση του πρωθυπουργού και...