26.8 C
Chania
Sunday, July 21, 2024

Kατάμεστη η αίθουσα στην ομιλία Παφίλη στα Χανιά: «Η Κρήτη αντί να αποτελεί μία γέφυρα φιλίας των λαών, είναι το πιο προχωρημένο επιθετικό φυλάκιο στη χώρα μας»

Ημερομηνία:

Να συμπαραταχθεί με το ΚΚΕ, να τιμήσει «αυτούς που όρθιοι δεν προσκύνησαν τους δολοφόνους του λαού μας και άλλων λαών, αυτούς που βρίσκονται στη σωστή πλευρά της ιστορίας, στο πλάι των λαών και όχι των αμερικανοΝΑΤΟικών δολοφόνων», κάλεσε τον κόσμο ο Θανάσης Παφίλης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και επικεφαλής στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας, μιλώντας στην εκδήλωση της Τομεακής Επιτροπής Χανίων του ΚΚΕ με θέμα: «Βάσεις, ΝΑΤΟ, ΕΕ και εμπλοκή στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς, μόνο προστασία δεν παρέχουν στο λαό».

Και αυτό καθώς «αυτή είναι η χρήσιμη ψήφος στο ΚΚΕ, που συνεχίζει και καθοδηγεί τους αγώνες ενάντια στον ιμπεριαλισμό. Δεν μπορεί και δεν πρέπει να δοθεί σε κείνους που υποτάχθηκαν και προσκύνησαν τη βαρβαρότητα», σημείωσε μεταξύ άλλων, επισημαίνοντας ότι «το ΚΚΕ δεν προσκυνάει, δεν κάνει δήλωση μετάνοιας στον καπιταλισμό. Εμείς παλεύουμε για να συγκεντρώσουμε δυνάμεις, για να συγκροτηθεί η Κοινωνική Συμμαχία που θα ανατρέψει αυτό το σάπιο σύστημα που στέλνει τον κόσμο στη φτώχεια και τη δυστυχία. Όχι μόνο για να πάρουν τα όνειρα εκδίκηση, αλλά για να αντιστοιχηθούν οι επιστημονικές και τεχνολογικές δυνατότητες για την κάλυψη των ανθρώπινων αναγκών. Για να απολαύσουν επιτέλους στο σοσιαλισμό οι εργάτες αυτό που παράγουν και όχι να τα κλέβουν τα παράσιτα οι καπιταλιστές».

«Ποια κυβέρνηση λοιπόν, μπορεί να εξασφαλίσει αυτή τη σταθερότητα στη ζωή του λαού; Καμιά από αυτές και με αυτούς που προαλείφονται. Γιατί τέτοιες κυβερνήσεις -αυτοδύναμες ή συνεργασίας- γνωρίσαμε πολλές στο παρελθόν και στις διάφορες εκδοχές τους. Μιλάνε τώρα όλοι για την ακροδεξιά και σκίζουν τα ρούχα τους. Όταν κυβέρνησαν η ΝΔ, ΠΑΣΟΚ με το ακροδεξιό ΛΑΟΣ και ο ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝΕΛ. Τέτοιο δούλεμα δεν θα το ανεχθούμε», υπογράμμισε μεταξύ άλλων.

Σχετικά με την βάση της Σούδας τόνισε πως «οι αμερικανικές Βάσεις είναι βαμμένες με αίμα σε όλη την ανθρωπότητα, υπάρχουν 700 σε όλο τον κόσμο και 1.300 στρατιωτικές εγκαταστάσεις. Οι αμερικανικές Βάσεις και ιδιαίτερα η Σούδα χρησιμοποιήθηκε σε όλους τους πολέμους του ΝΑΤΟ, στην ευρύτερη περιοχή (Γιουγκοσλαβίας, Ιράκ, Αφγανιστάν, Λιβύη, Συρία), στις οποίες συμμετείχε η Ελλάδα με απόφαση όλων των κυβερνήσεων και μετά μας λένε ότι είμαστε χώρα ειρήνης και ασφάλειας στην περιοχή. Χρησιμοποιούνται και σήμερα η Σούδα για την στήριξη του ΝΑΤΟ στον πόλεμο που γίνεται στην Ουκρανία. Η Σούδα είναι από τις μεγαλύτερες αμερικανικές Βάσεις στον κόσμο και η μεγαλύτερη στην Ελλάδα. Κάποτε που τέθηκε θέμα να φύγει, είπαν αυτό θα σημάνει παγκόσμιο πόλεμο». Και συμπλήρωσε πως η Κρήτη «αντί να αποτελεί μία γέφυρα φιλίας των λαών, είναι το πιο προχωρημένο επιθετικό φυλάκιο στη χώρα μας. Για ποιο λόγο δηλαδή θα πρέπει να συμμετέχει η χώρα και να πληρώνει ο λαός τις συνέπειες από τη σφαγή των άλλων λαών».

Σε ό,τι αφορά τα διλήμματα που μπαίνουν από τα αστικά κόμματα μπροστά στις βουλευτικές εκλογές, ο Θ. Παφίλης είπε ότι «το πραγματικό δίλημμα είναι αν θα βγουν αυτοί που έφεραν τον λαό σε αυτήν την κατάσταση ενισχυμένοι και ισχυροί την επόμενη ημέρα για να συνεχίσουν την ίδια πολιτική ή αν θα βγει ισχυρός ο λαός. Ισχυρός λαός σημαίνει ισχυρό ΚΚΕ. Αυτό το αναγνωρίζει ο κόσμος και πρέπει να τους καταδικάσει».

Υπενθύμισε πως ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ δεν υπερψήφισαν καμία τροπολογία του ΚΚΕ «τώρα που κόπτονται και κάνουν σκληρή κριτική στην κυβέρνηση».

Το «παρών» στην εκδήλωση έδωσαν οι υποψήφιοι βουλευτές του ΚΚΕ στα Χανιά, Δημήτρης Ανθούσης, Μαρία Γιαννάκη, Μιλτιάδης Κλωνιζάκης, Αλέκος Μαρινάκης, Χαριτίνη Παπαδάκη και Φώτης Ρηγανάκος.

Το άνοιγμα της εκδήλωσης έγινε από τον Σπύρο Αγριμάκη, Γραμματέα της ΤΕ Χανίων του ΚΚΕ, ενώ παρεμβάσεις έκαναν η Αργυρώ Χαραλαμπάκη, μέλος του ΔΣ της ΕΔΥΕΕ και του ΔΣ του ΣΕΠΕ Χανίων, ο Τάσος  Ταβερνάρης, απόστρατος του Πολεμικού Ναυτικού και ο Σάσα Μανασίεβιτς, πρόεδρος του επιχειρησιακού σωματείου της «E-food».

Η Αργυρώ Χαραλαμπάκη αναφέρθηκε στη διαχρονική δράση των Χανιωτών, του φιλειρηνικού κινήματος απέναντι στην βάση της Σούδας και την παρουσία των ΑμερικανοΝΑΤΟϊκών, ενώ  μεταξύ άλλων σημείωσε πως «Ο λαός μας όμως δεν έχει ανάγκη (…) από το αιματοβαμμένο ξεροκόμματο που πετούν σε εμάς, τους “ιθαγενείς” τα Αμερικανάκια τα ζουμπουρλούδικα που κυκλοφορούν στην πόλη μας. Χρειάζεται σύγχρονα, δημόσια και ασφαλή σχολεία, με δασκάλους που θα μπορούν με παιδαγωγικά κριτήρια, να παρέχουν στέρεη και επιστημονική γνώση στα παιδιά του. Χρειάζεται δημόσια νοσοκομεία, πλήρως εξοπλισμένα και με το απαραίτητο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό για την εξασφάλιση της υγείας του. Χρειάζεται ένα εισόδημα που θα του επιτρέπει να ζει με αξιοπρέπεια, είτε πρόκειται για αγρότη, μισθωτό, ή μικροέμπορο. Χρειάζεται να είναι ο νοικοκύρης στον τόπο του, όπως και ο κάθε άλλος λαός, άλλωστε. Για όλα αυτά όμως πρέπει να δυναμώσει η πάλη του αντιπολεμικού αντιιμπεριαλιστικού κινήματος στα Χανιά, όπως και παντού. Η Επιτροπή Ειρήνης είχε ανέκαθεν καθοριστική συμβολή στην ανάπτυξή του στην πόλη μας. Έτσι και τώρα. Με δική της πρωτοβουλία να υπάρξει συντονισμός σωματείων και φορέων ώστε να γίνει ακόμη πιο μαζική η καταδίκη της παρουσίας των ΑμερικανοΝΑΤΟικών βάσεων εδώ στα Χανιά και παντού στην Ελλάδα, να μην επιτρέψει τη μετατροπή του λιμανιού της Σούδας σε ΝΑΤΟϊκό αγκυροβόλι κατά άλλων λαών, να δυναμώσει ακόμη περισσότερο η πάλη για αποδέσμευση από το ΝΑΤΟ, την ΕΕ και κάθε ιμπεριαλιστική συμμαχία».

Στις εμπειρίες από τη συμμετοχή του ως αξιωματικός του ΠΝ σε ΝΑΤΟϊκές αποστολές αναφέρθηκε ο Τάσος Ταβερνάρης, σημειώνοντας μεταξύ άλλων πως «Επιβεβαιώνεται, λοιπόν και μέσα από την δική μου κατάθεση – εμπειρία, αυτή η μεγάλη εικόνα που συζητάμε σήμερα εδώ και πρέπει να γνωρίζει ο χανιώτικος λαός: Η εμπλοκή της χώρας μας στο ΝΑΤΟ, σε αυτούς τους μηχανισμούς, όχι μόνο δεν είναι εγγύηση προστασίας, αλλά αντίθετα: ένα μονοπάτι, εξαιρετικά επικίνδυνο, μακριά από τα συμφέροντα του δικού μας και των άλλων (γειτονικών και μη) λαών!». Χαρακτηριστικά και τα όσα είπε για τη βάση, τις στρατιωτικές εγκαταστάσεις στην περιοχή: «Σε μία απόσταση σε ευθεία γραμμή, περίπου 12 χιλιομέτρων υπάρχει ο ΝΚ, οι λιμενικές εγκαταστάσεις του ΝΑΤΟ (Κ-14), οι εγκαταστάσεις αποθήκευσης πυρομαχικών και καυσίμων Εθνικών και ΝΑΤΟ, το ΠΒΚ, η 115 ΠΜ, η Αμερικάνικη Βάση. Σύνολο 6 μάχιμες στρατιωτικές μονάδες! Επιπλέον οι πολιτικές, λιμενικές εγκαταστάσεις και οι εγκαταστάσεις του διεθνούς αεροδρομίου ΔΑΣΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ, ανεβάζουν το σύνολο σε 8 πολεμικούς στόχους, δίπλα στην πόλη των Χανίων! Δεν υπάρχει άλλη πόλη στην Ελλάδα – και από όσο γνωρίζω στην Ευρώπη, που να είναι συγκεντρωμένες τόσες πολλές στρατιωτικές μονάδες. Συνεπώς, όσο κι αν πλαστά, οι κυβερνήσεις μιλάνε για ασφάλεια, η πραγματικότητα (και η στρατιωτική!) είναι πως είμαστε ο πρώτος στόχος σε μία ενδεχόμενη πολεμική σύρραξη! Είναι, επίσης, συσσωρευμένες τεράστιες ποσότητες πυρομαχικών και καυσίμων στον Όρμο τους Σούδας και κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ότι μπορεί να συμβεί ένα μοιραίο, ανθρώπινο λάθος με ολέθριες συνέπειες για την περιοχή!».

Ο Σάσα Μανασίεβιτς, αναφέρθηκε στη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας από τους ευρωατλαντικούς, στο πώς «Στο Κόσοβο, Σέρβοι και Αλβανοί ζούσαν µαζί ειρηνικά έως ότου το ΝΑΤΟ προκάλεσε τον πόλεµο. Βοµβάρδισαν σχολεία, νοσοκοµεία, γέφυρες, εργοστάσια, νηπιαγωγεία, εκκλησίες και προσφυγικά κοµβόι. Όταν τελειώσουν το πρώτο µέρος του σχεδίου τους και καταστρέψουν µια χώρα, τότε ακολουθεί το δεύτερο µέρος. Φυτεύουν κυβερνήσεις που θα τους ακούνε. Στη Σερβία ο διοικητής του ΝΑΤΟ που βόµβαρδισε τη χώρα µου, µετά από δυο χρόνια περίπου, άνοιξε κατασκευαστική εταιρία για να φτιάξει τα κτίρια και τους δρόµους που ο ίδιος είχε καταστρέψει, µε τα λεφτά του λαού µας. Μας βοµβάρδισε και τον πληρώσαµε από πάνω! ‘Οπως καταλαβαίνετε όλα γίνονται για τα λεφτά και τα συµφέροντά τους».

Επισήμανε ακόμη πως «Ό,τι συµφωνία και να κάνουν είναι ψέµα. Η Σερβία υπέγραψε πως θα υπάρχει στην περιοχή ειρηνευτική δύναµη, και τώρα στο Κόσοβο υπάρχει η µεγαλύτερη αµερικανική βάση στην Ευρώπη. Επίσης είναι παραµύθι πως όπου έρθουν βάσεις υπάρχει οικονοµικό όφελος για τον λαό: Ακόµα και τα µπουκαλάκια νερό από την Αµερική τα φέρνουν. Αυτοί που πλουτίζουν είναι δυο τρεις µεγάλοι όµιλοι και µας µπλέκουν τους λαούς στα σχέδια τους. Δεν χρειαζόµαστε βάσεις στις χώρες µας αλλά εργοστάσια, σχολεία».

Ενώ τόνισε, πως όπως έδειξε ο πρόσφατος σεισµός στην Τουρκια και τη Συρία «µόνο ο λαός σώζει τον λαό», αναφερόμενος στο πώς τα σωματεία από το νομό οργάνωσαν και έστειλαν 25 τόνους υλικά για τις δυο αυτές χώρες, στο ότι οι λαοί δεν έχουν να χωρίσουν τίποτα, κάνοντας και ξεχωριστή αναφορά στο πώς στρατιωτικοί από την Ελλάδα αρνήθηκαν να συμμετάσχουν στον πόλεμο, αλλά και λέγοντας «ένα µεγάλο ευχαριστώ στην χώρα σας και στο κόµµα σας που έκανε ό,τι περνούσε από το χέρι του για να σταµατήσουν να περνάνε τα όπλα από την Ελλάδα. Οργάνωσε και µάζεψε κόσµο ενάντια στο ΝΑΤΟ και διοργάνωσε συναυλίες στήριξης».

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ