Να υπενθυμίσουμε ότι κατά την είσοδο στην περιοχή, ο επισκέπτης ήδη καλείται να πληρώσει αντίτιμο 1 ευρώ ανά άτομο, τα οποία χρήματα που συγκεντρώνονται υποτίθεται ότι χρησιμοποιούνται για τη διατήρηση του τοπίου σε καλή κατάσταση.
Η Ένωση Ξενοδόχων σε παλιότερή της πρόταση από 31.03.2016 είχε προτείνει εισιτήριο από 3 έως 5 ευρώ βασιζόμενη σε μία έρευνα του ΜΑΙΧ κατα την οποία οι αλλοδαποί τουρίστες δε θα είχαν πρόβλημα να πληρώνουν αυτό το ποσό για είσοδο.
Στην ίδια πρόταση της Ένωσης Ξενοδόχων γινόταν επίσης αναφορά στη δημιουργία χώρου στάθμευσης “στις παρυφές του βουνού” ώστε “οι επισκέπτες να πηγαίνουν ως εκεί με λεωφορείο”, δίχως πάντως να διευκρινίζεται αν θα υπάρχει και σχετικό αντίτιμο για τη στάθμευση των οχημάτων.
Σε πιο πρόσφατη πρότασή της από 25.07.2017, η Ένωση Ξενοδόχων ανέβασε το αντίτιμο που θα πρέπει να πληρώνει ο κάθε επισκέπτης σε 10 ευρώ!
Με το υψηλό αντίτιμο, όπως επισημαινόταν στη σχετική ανακοίνωση, θα περιοριστεί ο όγκος των επιστεπτών “προστατεύοντας την περιοχή και κάνοντας τους επισκέπτες να τις χαρούν ακόμα περισσότερο”.
Υπενθυμίζουμε ότι σε παρόμοιο μήκος κύματος κινείται και η ηγεσία του Υπουργείου Τουρισμού.
Η παραδοχή είχε έρθει από το στόμα του Χανιώτη Γενικού Γραμματέα του ΕΟΤ, κ. Δημήτρη Φραγκάκη κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης της Ένωσης Ξενοδόχων ν. Χανίων.
Είχε πει χαρακτηριστικά:
“Το αν θα μπει εισιτήριο είναι το λιγότερο κομμάτι, δεν μιλάμε απλά για την επιβολή αντιτίμου, αλλά για μια δέσμη μέτρων που θα μπορέσουν να προστατέψουν τους προορισμούς αυτούς” για να διεκρινήσει ότι “δεν μιλάμε σίγουρα για μια καθολική απαγόρευση πρόσβασης των προορισμών αυτών, αλλά για έναν απαραίτητο έλεγχο που πρέπει να γίνει για την προστασία και για να μείνουν ζωντανοί αυτοί οι βιότοποι”.
Πάντως, όπως είπε, “το αν θα μπορεί να έχει ένα έσοδο αυτή η περιοχή, δεν είναι καθόλου κακό. Το αντίθετο μάλιστα, αν το έσοδο αυτό που θα προκύψει θα πηγαίνει σε έργα προστασίας αυτής της περιοχής.
Άλλωστε ο Μπάλος έχει ήδη εισιτήριο.”.