Reuters για Τουρκία: Η κυβερνητική αντίδραση στους σεισμούς «αγκάθι» για την εκλογική αναμέτρηση του Μαΐου

Κανένα σχόλιο

Ο φονικότερος σεισμός της Τουρκίας εδώ και περίπου 100 χρόνια είναι για τον Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν μια τεράστια πρόκληση διάσωσης και ανοικοδόμησης, η οποία όπως αναμένεται θα επισκιάσει τις εκλογές του Μαΐου που έχουν ήδη προγραμματιστεί και είναι οι πιο σκληρές των τελευταίων δύο δεκαετιών της θητείας του.

Μια μέρα μετά τον σεισμό, με τραγικό απολογισμό τουλάχιστον 5.434 νεκρούς στην Τουρκία, τα κόμματα της αντιπολίτευσης και ορισμένοι κάτοικοι στις περιοχές που επλήγησαν περισσότερο εξέφρασαν αγανάκτηση για το γεγονός ότι οι αρχές ήταν αργές ή ανεπαρκώς εξοπλισμένες για να αντιδράσουν στις καταστροφές.

Οποιαδήποτε αντίληψη ότι η κυβέρνηση αποτυγχάνει να αντιμετωπίσει σωστά την καταστροφή ή ότι δεν είχε εφαρμόσει επαρκείς οικοδομικούς κώδικες σε μια χώρα επιρρεπή σε σεισμούς, θα μπορούσε να βλάψει τις προοπτικές του Ερντογάν στις εκλογές.

"Sponsored links"

Ωστόσο, οι αναλυτές λένε ότι ο πρόεδρος, ένας έμπειρος αγωνιστής του οποίου η κυβέρνηση έχει αντιμετωπίσει σεισμούς, πυρκαγιές και άλλες φυσικές καταστροφές από τότε που ανέλαβε την εξουσία το 2003, θα μπορούσε να συγκεντρώσει εθνική υποστήριξη γύρω από την απάντησή του στην κρίση και να ενισχύσει τη θέση του.

Μιλώντας λίγες ώρες μετά τον σεισμό της Δευτέρας, τον οποίο περιέγραψε ως τον χειρότερο που έπληξε την Τουρκία εδώ και περισσότερα από 80 χρόνια, ο Ερντογάν είπε ότι χιλιάδες διασώστες έχουν ήδη κινητοποιηθεί και ότι καμία προσπάθεια δεν θα αποθαρρυνθεί από τις σκληρές συνθήκες του χειμώνα.

Η κυβέρνηση κήρυξε «συναγερμό επιπέδου 4», ζητώντας διεθνή βοήθεια και σε έθεσε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τρεις μήνες στις επαρχίες που επλήγησαν περισσότερο.

«Ο Ερντογάν απάντησε γρήγορα και με συνέπεια στην κρίση», ανέφερε η εταιρεία συμβούλων Eurasia Group. «Αυτό είναι πιθανό να φωτίσει την ισχυρή εικόνα του ηγέτη ενόψει των εκλογών της 14ης Μαΐου — εάν η κυβέρνηση μπορέσει να διατηρήσει την πρώιμη δυναμική της».

«Μαύρος κύκνος»

Το κόστος ανασυγκρότησης είναι πιθανό να ανέλθει σε πολλά δισεκατομμύρια δολάρια, επιβαρύνοντας μια οικονομία που έχει ήδη πληγωθεί από πληθωρισμό 58%. Η αναστάτωση σε μια περιοχή που φιλοξενεί 13 εκατομμύρια ανθρώπους αναμένεται να περιορίσει την ανάπτυξη φέτος, λένε οι οικονομολόγοι.

Περιγράφοντας τον σεισμό των 7,8 Ρίχτερ ως «μαύρο κύκνο», ένα συμβάν τόσο απρόβλεπτο που θα μπορούσε να έχει ακραίες συνέπειες, αναλυτές εκτιμούν ότι δεν είναι ακόμη σαφές εάν θα μπορούσαν να διεξαχθούν εκλογές.

Οι πολιτικοί αντίπαλοι του Ερντογάν δεν έσπευσαν να αποκομίσουν πολιτικό κεφάλαιο αμέσως μετά τον σεισμό, καθώς άνθρωποι παραμένουν εγκλωβισμένοι κάτω από κτίρια και ο αριθμός των νεκρών αυξάνεται.

Η εξακομματική αντιπολίτευση είπε μόνο ότι η κυβέρνηση πρέπει να εργαστεί “χωρίς διακρίσεις” για να αντιμετωπίσει την καταστροφή που έπληξε περιοχές, συμπεριλαμβανομένων των κουρδικών κοινοτήτων και των Σύριων προσφύγων.

"Sponsored links"

Ωστόσο, ο Ugur Poyraz, Γενικός Γραμματέας του κεντροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος IYI, είπε ότι είχε περιοδεύσει σε περιοχές που επλήγησαν σοβαρά και από το πρωί της Τρίτης δεν είδε κανένα σημάδι από διασώστες έκτακτης ανάγκης .

«Σίγουρα δεν υπάρχει συντονισμός επαγγελματικής βοήθειας», είπε στο Reuters. «Πολίτες και τοπικές ομάδες συμμετέχουν μόνες τους στις επιχειρήσεις διάσωσης για να σώσουν ανθρώπους στα ερείπια».

Οι αρχές λένε ότι περισσότερα από 12.000 μέλη του προσωπικού έρευνας και διάσωσης και άλλοι 9.000 στρατιώτες βρίσκονται σε επιχειρήσεις.

Στις επικείμενες εκλογές, η απάντηση της κυβέρνησης στην κατάσταση έκτακτης ανάγκης θα μπορούσε να επηρεάσει με κρίσιμο τρόπο ψηφοφόρους της περιοχής, αν και είναι απίθανο να επηρεάσει τους αφοσιωμένους υποστηρικτές που τάσσονται με μια από τις δύο πλευρές, δήλωσε ο Hasnain Malik, διευθύνων σύμβουλος στρατηγικής μετοχών αναδυόμενων αγορών στην Tellimer στο Ντουμπάι.

«Η απάντηση της κυβέρνησης του Ερντογάν σε αυτή τη φυσική καταστροφή μπορεί να διαμορφώσει τη στάση του αναποφάσιστου ψηφοφόρου, αλλά η επιλογή των περισσότερων ψηφοφόρων είναι ήδη καθορισμένη».

 

Στα : Κόσμος

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live