SVB: Πώς καταρρέει μια τράπεζα σε 48 ώρες – Οι επιπτώσεις άρχισαν να εξαπλώνονται σε όλο τον κόσμο

Κανένα σχόλιο

Σαν “βόμβα” έσκασε στα χρηματιστήρια παγκοσμίως η είδηση κατάρρευσης της Silicon Valley Bank. Ο “φόβος” για τις επιπτώσεις της πτώσης του χρηματοπιστωτικού ιδρύματος πήρε άμεσα μεγάλες διαστάσεις.

Αρχικά, η μονάδα της SBV στο Ηνωμένο Βασίλειο πρόκειται να κηρυχθεί αφερέγγυα, έχει ήδη σταματήσει τις συναλλαγές της και δεν δέχεται πλέον νέους πελάτες.

Οι ιδρυτές startup επιχειρήσεων πανικοβάλλονται για την πρόσβαση που θα μπορούν να έχουν σε χρήματα και την πληρωμή των εργαζομένων τους. Μόλις σήμερα, οι ιδρυτές περίπου 180 εταιρειών τεχνολογίας έστειλαν επιστολή, ζητώντας την παρέμβαση του καγκελαρίου του Ηνωμένου Βασιλείου, Τζέρεμι Χαντ.

"Sponsored links"

“Η απώλεια καταθέσεων έχει τη δυνατότητα να ‘ακρωτηριάσει’ τον κλάδο και να φέρει το σύστημα 20 χρόνια πίσω”, ανέφεραν στην επιστολή που έχει στη διάθεσή του το Bloomberg“Πολλές επιχειρήσεις θα τεθούν σε ακούσια εκκαθάριση εν μία νυκτί”.

Το ντόμινο που προκλήθηκε

Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι μόνο η αρχή. Η SVB είχε υποκαταστήματα στον Καναδά, την Κίνα, τη Δανία, τη Γερμανία, την Ινδία, το Ισραήλ και τη Σουηδία, επίσης. Οι ιδρυτές προειδοποιούν ότι η κατάρρευση της τράπεζας θα μπορούσε να εξαλείψει τις νεοφυείς επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο χωρίς κυβερνητική παρέμβαση. Η κοινοπραξία της SBV στην Κίνα, SPD Silicon Valley Bank Co., επιδίωκε να ηρεμήσει τους ντόπιους πελάτες της, υπενθυμίζοντάς τους ότι οι δραστηριότητες ήταν ανεξάρτητες και σταθερές.

Ο Βρετανός υπουργός των Οικονομικών συνομίλησε με τον διοικητή της Τράπεζας της Αγγλίας σχετικά με την κατάρρευση της τράπεζας, ενώ υπάρχουν συνομιλίες με εταιρίες που επηρεάζονται για τη συζήτηση της κατάστασης που διαμορφώνεται, όπως ανέφερε μία ανακοίνωση του υπουργείου των Οικονομικών.

Αξιωματούχοι από το υπουργείο των Οικονομικών και την Τράπεζα της Αγγλίας συνεργάζονται στενά, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, προσθέτοντας ότι ο υφυπουργός Οικονομικών θα συζητήσει τις ανησυχίες μερικών τεχνολογικών εταιριών που επηρεάζονται, με εκπρόσωπους του αναφερόμενου τομέα αργότερα σήμερα

“Η κυβέρνηση αναγνωρίζει ότι οι εταιρίες του τεχνολογικού τομέα ξεμένουν συχνά από οικονομική ρευστότητα, καθώς μεγαλώνουν και έχουν ανάγκη από ρευστό χρήμα στις καταθέσεις τους, προκειμένου να καλύψουν τα καθημερινά έξοδά τους”, ανέφερε η ίδια ανακοίνωση.

Το χρονικό της κατάρρευσης

Την Τετάρτη, η SVB ανακοίνωσε ότι είχε πουλήσει μια δέσμη χρεογράφων με ζημία και ότι θα πουλήσει επίσης 2,25 δισ. δολάρια σε νέες μετοχές για να στηρίξει τον ισολογισμό της. Αυτό προκάλεσε πανικό μεταξύ των βασικών εταιρειών επιχειρηματικών κεφαλαίων οι οποίες, σύμφωνα με πληροφορίες, συμβούλευσαν τις εταιρείες να αποσύρουν τα χρήματά τους από την τράπεζα.

Η μετοχή της τράπεζας άρχισε να πέφτει κατακόρυφα την Πέμπτη το πρωί και μέχρι το απόγευμα, “έσερνε” και άλλες μετοχές της τράπεζας μαζί της καθώς οι επενδυτές άρχισαν να φοβούνται μια επανάληψη της οικονομικής κρίσης του 2007-2008.

"Sponsored links"

Μέχρι το πρωί της Παρασκευής, η διαπραγμάτευση των μετοχών της SVB είχε σταματήσει και είχε εγκαταλείψει τις προσπάθειες για γρήγορη άντληση κεφαλαίων ή εύρεση αγοραστή. Οι ρυθμιστικές αρχές της Καλιφόρνια παρενέβησαν, έκλεισαν την τράπεζα και την έθεσαν υπό τον έλεγχο της Federal Deposit Insurance Corporation.

Τι έπεται

Έτσι, ενώ μια ευρύτερη μετάδοση είναι απίθανη, οι μικρότερες τράπεζες που είναι δυσανάλογα συνδεδεμένες με βιομηχανίες με περιορισμένα μετρητά, όπως η τεχνολογία και η κρυπτογράφηση, ενδέχεται να αντιμετωπίζουν δύσκολα αποτελέσματα, σύμφωνα με τον Ed Moya, ανώτερο αναλυτή αγοράς στην Oanda.

“Όλοι στη Wall Street γνώριζαν ότι οι προσπάθειες αύξησης των επιτοκίων της Fed θα ‘έσπαγε’ τελικά και αυτή τη στιγμή αυτό καταστρέφει τις μικρές τράπεζες”, δήλωσε ο Moya την Παρασκευή.

Το FDIC συνήθως πουλά τα περιουσιακά στοιχεία μιας αποτυχημένης τράπεζας σε άλλες, χρησιμοποιώντας τα έσοδα για να εξοφλήσει τους καταθέτες, των οποίων τα κεφάλαια δεν ήταν ασφαλισμένα.

Θα μπορούσε ακόμα να εμφανιστεί αγοραστής για τη Silicon Valley Bank, αν και προς το παρόν, πρόκειται για ένα μελλοντικό και ανεπιβεβαίωτο σενάριο.

news247.gr

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live